Annonce
Tørring Folkeblad

Maria kæmper for at opfylde sin fars sidste ønske

Peter og Maria Holst, far og datter, har tilbragt meget tid i naturen sammen. Gåturene er et af de vigtigste minder om sin far, Maria vil tage med sig. Privatfoto
36-årige Maria Holst fra Ølholm har lovet at gøre alt, hvad hun kan, for at opfylde sin fars sidste, store ønske: At hun gennemfører en krævende tur på hundeslæde hen over den arktiske vildmark.
Annonce

Ølholm: Maria Holst har altid haft et nært forhold til sin far. Han var god til at lave sjov og se på den lyse side af livet, og han var god til at komme ud på oplevelser i naturen - og det delte han med sine børn.

For to uger siden kunne hans krop ikke længere, og familien måtte begrave ham fra Mølholm Kirke.

67-årige Peter Holst havde kæmpet mod kræften et års tid, da han døde, og den sidste tid var vigtig for både ham og familien, fortæller Maria Holst. For den blev ikke kun brugt på at sige farvel, men også på at få nye, gode minder.

- Det var en tung besked for os alle sammen, da min far sidste december fik konstateret uhelbredelig kræft. Min egen første tanke var at aflyse alle planer i et langt stykke tid, men det ville han ikke høre tale om. Min far har altid bakket os op i det, vi har ønsket, og det stoppede ikke, selvom han blev syg. Han mindede os hele tiden om at huske at leve, siger 36-årige Maria Holst, der er opvokset i Ølholm, men i dag bor i København.

En dag på sygehuset fortalte hendes far hende, at hans sidste, store ønske var, at hun vil gennemføre en hård hundeslædetur hen over den arktiske vildmark, Fjällräven Polar, som hun længe har drømt om. En 300 km lang rejse, hvor deltagerne selv skal føre slæderne, tage sig af hundene, lave mad og slå lejr på isen.

Fjällräven Polar

  • Fjällräven Polar er en 300 km lang rejse på hundeslæde hen over den arktiske vildmark fra Signaldalen i Norge til Väkkäräjärvi i Sverige.
  • Der er et hold eksperter med på turen, men deltagerne skal selv føre slæderne, tage sig af hundene, lave mad og slå lejr på isen.
  • Fjällräven Polar blev første gang afviklet i 1997. Tanken var - og er - at give helt almindelige mennesker uden særlige forudsætninger mulighed for at overleve i den arktiske polarkulde.
  • Udvælgelsen af deltagere sker på to måder. Den ene er ved udvælgelse fra en jury, som peger på en kandidat fra hver region. Kandidaterne er delt op i 10 regioner ift., hvor de er bosat. Danmark tilhører "Nordic West" sammen med Norge og Island.
  • Den anden er ved afstemning, hvor den kandidat fra hver region med flest stemmer vinder en plads.
  • Afstemningen foregår fra 14. november til 12. december ved, at man logger ind på Fjällrävens side og afgiver sin stemme.
Annonce

Far stod altid på målstregen

Der hører en længere forhistorie til, hvorfor turen over isen blev vigtig for både Maria og hendes far. For seks år siden gik Maria Holst ned med et brag, da hun blev ramt af stress. Hun var sygemeldt i flere år, og det var hendes far, der var den største støtte til at få hende på benene igen.

- Han sagde til mig, at jeg havde glemt naturen, og at jeg havde glemt at gå de ture, som jeg altid havde elsket som barn. Og han havde ret. Jeg var flyttet til storbyen og havde begravet mig selv i arbejde. Så jeg begyndte at gå igen. Og jeg meldte mig til en udfordrende vandretur, Fjällräven Classic, hvor man skulle gå 75 km på tre dage med oppakning. Min far stod der både, da jeg tog afsted, og da jeg kom i mål. Og det har han gjort mange gange siden, siger Maria Holst.

Det var på vandreturene med Fjällräven Classic, Maria Holst hørte om polarturen og begyndte at drømme om at komme afsted. Det er imidlertid ikke så enkelt at få lov til at deltage, da der finder en udvælgelsesproces sted.

Man kan enten komme med ved at blive udvalgt af et dommerpanel, eller ved at opnå flest stemmer på konkurrencens hjemmeside.

- For mig er det blevet ekstra vigtigt at komme afsted, fordi det er en sidste ting, jeg kan gøre sammen med min far. Det er noget at se frem til og noget at kæmpe for. Jeg er sikker på, at min far er med mig hele vejen, selvom han ikke fysisk kan være til stede på målstregen, siger Maria Holst.

Maria Holst ligger i skrivende stund nummer ét på listen. Man kan stemme på hende her.

Annonce

Se Marias videoansøgning her:

Maria Holst gik meget som barn, men glemte det i en periode, da hun begravede sig i arbejde. Nu er hun tilbage på sporet, og hun har blandt andet anskaffet sig hunden Balther for at huske at komme afsted. Hendes drøm er nu at komme med på den krævende Fjällräven Polar tur. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce