Annonce
Tørring Folkeblad

Mette mistede sin mand og fandt en ny: Nu har hun skrevet bog nummer to og solgt filmrettighederne

Mette Bording Nybos bog ”Frygt ikke – elsk kun” er netop udkommet, den handler om at have modet til at søge ny kærlighed efter et frygteligt tab. Hendes mand og far til deres tre drenge døde for halvandet side af knoglemarvskræft. Foto: Morten Pedersen
I 2019 mistede Mette Bording Nybo fra Rask Mølle sin mand og skrev en bog om, hvordan man kan håndtere sorgen over at miste, inden det sker. Nu er hun klar med efterfølgeren, der handler om at turde at række ud efter kærligheden igen.

Rask Mølle: På toårsdagen for Thomas Nybos død fik Mette Bording Nybo lappet et hul i hjertet. Et fysisk hul i hjertet, vel at mærke, som blev opdaget efter hun et par måneder forinden pludselig måtte sætte sig med en halvsides lammelse i en stol på grund af en blodprop i hjernen.

- Hvor symbolsk kan det blive, spørger den 47-årige gymnasielærer og forfatter retorisk i efterskriftet til sin seneste bog "Frygt ikke - elsk kun", der netop er udkommet på Gads Forlag.

Bogen er efterfølgeren til den anmelderroste "Lev stærkt - dø smukt", der handler om forløbet op til Thomas Nybos død. Om hvordan man som familie, som hustru, kan håndtere sorg og tab på forhånd, når døden, som det var tilfældet hos Thomas Nybo, er forventet.

Annonce

Et nyt kapitel

Vi møder Mette Bording Nybo i hjemmet i Rask Mølle, hvor hun sammen med Thomas nåede at bo i 18 år, sammen med deres tre sønner. Nu er her tomt.

Thomas' ting er solgt eller givet væk, og de fleste møbler ligeså. Huset, der i sin tid blev bygget af Mette Bording Nybos bedsteforældre, er sat til salg. Den ældste søn er flyttet til København, mellembarnet bor alene i huset sammen med nogle udenlandske håndværkere, indtil det bliver solgt, så han kan afslutte sin gymnasieuddannelse i Tørring, og yngstemanden er sammen med sin mor flyttet til Viborg, hvor Mette Bording Nybo siden august 2020 har arbejdet som gymnasielærer.

Den 24. august 2021 udkom "Frygt ikke - elsk kun", 223 sider, 249 kroner. Udkom i lighed med "Lev Stærkt - dø smukt" på Gads Forlag som bog og lydbog indtalt af forfatteren selv. Foto: Morten Pedersen

- Jeg er selv student fra Viborg Katedralskole, og mens Thomas stadig levede, var jeg til 25 års jubilæum på skolen, hvor jeg genforelskede mig i den og besluttede mig for, at jeg ville søge arbejde der på et tidspunkt. Jeg havde ellers aldrig troet, jeg blev sådan en, der vender hjem. Men det er trygt, og jeg tror også, jeg havde brug for en drøm efter Thomas. Et spirende håb om noget, der kunne være spændende i mit nye liv, fortæller Mette Bording Nybo.

- Det indebar åbenbart et nyt liv i den by, hvor jeg har haft mit ungdomsliv, tilføjer hun fra Rask Mølle-husets enlige sofa, mens hendes mor skramler i køkkenet for at gøre huset klar til salgsfremvisning.

Annonce

Sprang ud i livet

Hvor Mette Bording Nybos første bog "Lev stærkt - dø smukt" var skrevet i adrenalin og sorg på få måneder efter hendes mands død i maj 2019 har "Frygt ikke - elsk kun" været anderledes længe undervejs.

- Bogen begynder, hvor den anden slutter ved Thomas' død og handler om at turde at springe ud i livet, i kærligheden igen og om, hvordan jeg havde brug for en mand til at bære mig i sorgen. Hvor vildt, hvor svært og hvor godt det er at indlede et forhold, syv uger efter at have mistet sin sjæleven og eneste ene, fortæller Mette Bording Nybo.

Mette Bording Nybo

47 år og mor til tre drenge på 21, 18 og 13 år.

Opvokset 20 km. nord for Viborg. Cand.mag. i dansk og fransk. Gymnasielærer på Viborg Katedralskole siden august 2020.

Gift med Thomas Nybo, selvstændig fysioterapeut, 23. september 2000.  Parret bosatte sig efterfølgende i Rask Mølle.  Thomas Nybo blev i september 2015 diagnosticeret med knoglemarvskræft og døde 5. maj 2019.

Udgav i februar 2020 bogen: "Lev stærkt - dø smukt", 204 sider. Den 24. august 2021 udkom "Frygt ikke - elsk kun" 223 sider.

Hun erklærede allerede ved Thomas' begravelse, at hun ville være single, ikke enke, og for hende er formålet med historien netop at gøre op med kulturelt betingede forventninger om sørgeperioder - især for kvinder.

- Jeg har ikke kunnet finde den fortælling andre steder; at det er ok at springe ud i livet, og at man ikke svigter nogen ved at gøre det, at man faktisk kan få livskraft af at miste, konstaterer Mette Bording Nybo.

Annonce

Blodproppen

Holdningen blev forstærket, da hun 10. februar i år pludselig selv så døden i øjnene. Hun fik - ud af det blå - en blodprop i hjernen.

Blodproppen blev hurtigt behandlet, og lammelsen forsvandt samme dag. Efterfølgende har Mette Bording Nybo døjet med og døjer stadig med hjernetræthed. Det betød bl.a., at bogudgivelsen blev rykket fra foråret til nu, og at hun har måttet sætte sit hus i Rask Mølle til salg for at kunne undgå den lange køretur til Viborg.

Mette Bording Nybo dimitterede fra Viborg Katedralskole i 1993, og i sommeren 2020 var hun tilbage i en ansættelse på skolen. Til jobsamtalen spurgte rektor, hvorfor de skulle ansætte netop hende - og svaret kom spontant fra Mette Bording Nybo, "fordi jeg forelskede mig i skolen, da jeg var 16 år", lød det. Forelsket er hun stadig - både i livet og i skolen. Foto: Morten Pedersen

Men oplevelsen forstærkede også Mette Bording Nybo i sin tro på, at hun havde handlet rigtigt ved at række ud efter kærligheden så kort tid efter sin mands død.

- Blodproppen satte tingene lidt ekstra i perspektiv. Man når lige at tænke, om det er nu, man skal herfra, og jeg nåede også at konkludere, hvor var det godt, at jeg gav den gas og levede, lyder det fra Mette Bording Nybo.

Annonce

Et eventyr

Med bogudgivelse nummer to bag sig, tør hun godt tillade sig at kalde sig selv for forfatter. umiddelbart er der ikke flere bøger på vej fra Mette Bording Nybos hånd, men alle oplevelserne, medieopmærksomheden både ved den første og anden bog er noget, hun sammen med sine sønner indtager med stor appetit.

- Det har været overvældende og sjovt, og jeg tænker tit, at Thomas skulle have vidst det her. Han ville have elsket at være med i det her forløb, selvom præmissen for det hele jo er, at han er død.

- Der er sket noget dybt tragisk for os. Thomas var min sjæleven, men han satte mig også fri, da vi vidste, han ville dø. Bøgerne har åbnet en masse spændende døre. Jeg skal optræde på Bogforum på en af de officielle scener, og filmrettighederne til den første bog er solgt. Det er jo helt vildt, siger Mette Bording Nybo.

Mette Bording Nybo kan opleves to gange i lokalområdet den kommende tid. Hun holder foredrag i Rask Mølle Hallerne 14. september kl. 18.30. Foredraget er arrangeret af HK73 og RM Fitness, sidstnævnte var Thomas Nybo formand for inden sin død.

Anden gang er den 23. september kl. 19 på Hedensted Bibliotek i samarbejde med Hedensted Boghandel.

"Jeg havde ellers aldrig troet, jeg blev sådan en, der vender hjem. Men det er trygt, og jeg tror også, jeg havde brug for en drøm efter Thomas. Et spirende håb om, noget der kunne være spændende i mit nye liv"

Mette Bording Nybo
Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Voksende corona-smitte og lange køer ved testcentre: - De, der kan, skal teste sig på dagens "skæve" tidspunkter

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Synspunkt i drikkevandsdebat: Mange ord - nul bevis

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Vild med Vibeke, på klimatur med Per og spis af den grønne kage: Nu skal borgerne lære at være vilde med vilje

Hedensted/Juelsminde Avis

Tak for tilliden - nu starter arbejdet

Hedensted/Juelsminde Avis

Næsten 300 borgere i Hedensted Kommune vil gerne på Arne-pension: Jeg håber virkelig, at de partier, der stadig er modstandere af ordningen, med tiden vil ændre holdning

Tørring Folkeblad

Smitten er eksploderet i sogn: Alle tre corona-parametre er blevet røde på kort tid

Hedensted/Juelsminde Avis

Så henter julebusserne igen unge studerende sikkert hjem til jul

Tørring Folkeblad

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Har du holdt kaffepause i dag?

Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokal virksomhed får handicappris: - Det er vores pligt over for nærsamfundet at give folk en chance

Tørring Folkeblad

Boligselskab vil renovere og nedrive boliger for millioner: - Måske skal der genhuses, men det skal ske med ro i maven

Tørring Folkeblad

Musikskolen spiller julekoncert i kirken

Hedensted/Juelsminde Avis

Teater Jævn kommer også til at drysse kultur ud over kommunen i 2022

Tørring Folkeblad

Adventsmøde i Hammer

Hedensted/Juelsminde Avis

Først ved tredje barn fik Jakob sin barsel: - Pludselig gav det mening, hvorfor køkkenet lignede lort

Tørring Folkeblad

Julesangskoncert i Langskov

Hedensted/Juelsminde Avis

Tredje kviktestcenter åbner i Hedensted Kommune: Får indvirkning på åbningstiderne i Hornsyld

Hedensted/Juelsminde Avis

Perlerække af julekoncerter på vej: Her kan du opleve dem

Tørring Folkeblad

Stort julebanko erstatter Gudenåfestens bankospil

Tørring Folkeblad

Julekoncert med Anne Dorte Michelsen

Tørring Folkeblad

Syng julen ind i Aale og Tørring

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Annonce