Annonce
Tørring Folkeblad

Ny affaldsordning på vej: Det betyder den for dig

Horsens Kommune har allerede i dag to todelte skraldespande, og det får borgerne i Hedensted også i løbet af foråret. Der er forskel på, hvor ofte de to spande tømmes. Foto: Mads Dalegaard
Teknisk udvalg har vedtaget en ny affaldsordning, der blandt andet lever op til regeringens krav om sortering i 10 fraktioner. Den bliver både dyrere og grønnere - og så er det slut med at betale efter vægt.

Tørring: Fra næste år træder en ny affaldsplan i kraft, der skal være med til at gøre Hedensted Kommune grønnere.

Der er blandt andet lagt op til, at vi skal sortere i flere fraktioner i spande ved hjemmet, og at vi fremover skal betale en fast pris for at få afhentet vores skrald uden hensyntagen til vægten.

Men hvor dyrt bliver det egentlig, hvilke fraktioner skal vi sortere i, og hvornår går det hele i gang? Avisen har undersøgt, hvad ordningen betyder for dig - læs med her.

Annonce

1 Hvad bliver prisen?

Det bliver for langt de flestes vedkommende dyrere at komme af med skraldet, når den nye affaldsplan træder i kræft. I dag varierer prisen alt efter, hvor meget ens affald vejer, men minimumsprisen ligger på 1663 kr, mens en gennemsnitlig husstand må slippe 1887 kr. om året. Fremover skal hver husstand betale 2910 kr. om året, for selvom det er billigere at genanvende fx papir end at brænde det, så koster det at afhente hyppigere. Taksten dækker også miljøgebyr og genbrugsstation.

2 Hvor mange fraktioner skal man dele op i?

Regeringen har stillet krav om 10 fraktioner, og dem skal kommunerne følge, således også i Hedensted. For enfamilieshuse betyder det syv fraktioner i to to-delte spande. En med madaffald og restaffald i hver sit rum, en anden med papir/pap og metal/plast/fødevarekartoner i hver sit rum. Derudover er der farligt affald i en miljøkasse og glas i affaldsøer. Der mangler stadig en løsning for tekstil.

3 Hvor ofte bliver spandene tømt?

Madaffald/restaffald bliver tømt hver anden uge, og husstande, som har brug for mere kapacitet kan købe en ekstra spand. Metal/plast/fødevarekatoner samt pap/papir bliver tømt hver fjerde uge. Også her er der mulighed for at købe en ekstra spand, men kommunen opfordrer til, at man i stedet bruger genbrugsstationen.

4 Kan man stadig bruge genbrugsstationen?

Genbrugsstationerne er der stadig med samme åbningstider som før, 24 timer i døgnet på to af dem. De har også samme fraktioner som før, dvs. man kan stadig aflevere de ting, man sorterer derhjemme - dog ikke mad- og restaffald samt fødevarekartoner.

5 Hvad sker der med storskraldsordningen?

Den fortsætter med at køre fire gange om året. Man kan tilmelde sig på kommunens hjemmeside, hvor man også kan læse mere om, hvilke typer affald man kan aflevere her. Ordningen er for alle.

6 Hvad sker der med sommerhusområderne?

De får samme løsning som enfamilieshusene, dog med en anden tømmehyppighed. De har mulighed for at vælge at etablere fællesstationer, enten som nedgravede eller som 660 liters beholdere.

7 Hvad sker der med boligblokkene?

De skal sortere i samme fraktioner, eventuelt i 660 liters beholdere. De har ligesom sommerhusene mulighed for at vælge at etablere nedgravede beholdere. De skal i givet fald - også i lighed med sommerhusene - selv finansiere det, dog med et tilskud fra kommunen.

8 Hvornår træder den nye ordning i kraft?

Forventningen er, at de nye todelte beholdere udleveres i løbet af marts og april. Når de gamle beholdere er tømt for sidste gang, vil de blive indsamlet, og man kan tage de nye beholdere i brug. Tømningen af de nye beholdere starter fra maj 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 18

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 17

Tørring Folkeblad

Mathilde Grosbøl: - Fantastisk at kunderne har brugt tid på at rose vores butik

Tørring Folkeblad

Bogsnak i Uldum Kær

Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Annonce