Annonce
Tørring Folkeblad

Ny leder: Skolen skal tilpasse sig børnene - ikke omvendt

Som barn elskede Sofie Stoltze at gå i skole, og som skoleleder i Uldum er det hendes ambition, at alle børn skal have det sjovt i skolen. Foto: Michael Svenningsen
Uldum Skoles nye leder, 46-årige Sofie Stoltze, kommer med erfaring fra både ghetto- og privatskoler. Hun har en helt klar ambition om, at alle børn skal synes, det er sjovt at gå i skole.
Annonce

Uldum: Der blev grinet godt og grundigt af den nye skoleleder Sofie Stoltze, da hun første gang skulle præsentere sig for lærere og pædagoger på Uldum Skole. I hånden holdt hun nemlig et kaffekrus med påskriften "Boss", der kunne signalere, at nu var der kommet en leder, der virkelig ville bestemme.

Selv havde Sofie Stoltze ikke bemærket sit valg af krus.

- Der står alt muligt forskelligt på krusene på lærerværelset, og hvis jeg havde tænkt over det, ville jeg nok have valgt et andet lige den dag, siger den 46-årige skoleleder fra Aarhus, der også selv kunne se det sjove i situationen.

For selvom hun som leder af skolen er beslutningstager og står med det øverste ansvar, har hun ingen planer om at agere boss-agtigt over for de ansatte.

- Jeg er jo kommet til en skole, der fungerer rigtig godt, og hvor lærere og pædagoger gør meget for både det enkelte barn og fællesskabet. Jeg kan bidrage med at sætte noget mere struktur og systematik ind i det, siger Sofie Stoltze.

Som skole gør man altid en forskel i børnenes liv, men det betyder mest, når man kan hjælpe de børn, der ikke bare har den lette vej i livet.

Sofie Stoltze, skoleleder

Annonce

Hellere svært end sjovt

Bag sig har hun en årrække som konsulent og viceskoleleder, og så har hun lærererfaring fra meget forskellige skoler. Det første år efter seminariet var hun ansat på en privatskole i Aarhus midtby, Elise Schmidts Skole, og derefter kom hun ud på Tovshøjskolen i ghetto-bydelen Gellerup.

- Det var en stor kontrast. Jeg gik fra en meget privilegeret skole med engagerede forældre til en skole, hvor mange børn havde det svært. Der var en enkelt dansk dreng i min klasse, og han flyttede, fortæller Sofie Stoltze for at give et billede af, hvordan Tovshøjskolen så ud dengang.

- Jeg fandt ud af, at jeg hellere ville være lærer der, hvor det var svært, end der, hvor det var sjovt. Som skole gør man altid en forskel i børnenes liv, men det betyder mest, når man kan hjælpe de børn, der ikke bare har den lette vej i livet. Alle børn har brug for en voksen, der ser dem og som kan lide dem, og på Tovshøjskolen var den voksen en gang i mellem læreren, siger Sofie Stoltze.

Annonce

En lærer kan være altafgørende

Hun var kun på Tovshøjskolen et år, fordi hun og gymnasiekæresten Morten, der siden blev hendes mand, valgte at flytte til Thy, tættere på bedsteforældrene til deres to små børn. Men hun tog en vigtig lærdom med sig derfra:

- Det kan være svært at ændre noget politisk eller i familien eller i forhold til integrationen, men i relationen til det enkelte barn kan en lærer være altafgørende. Bare ved at vise, at ting kan være anderledes, end barnet ellers oplever det, siger Sofie Stoltze.

I Thy var hun lærer på to forskellige skoler, inden hun fik job som konsulent i Thisted Kommune, hvor hun var med til at implementere den såkaldte LP-model på samtlige kommunens skoler.

- Den handlede netop om, hvordan man ser det enkelte barn, og hvordan man kan tilpasse skolen barnet - og ikke omvendt. Det er noget af det, jeg også som skoleleder synes, er meget vigtigt. Børnene skal ikke puttes ned i kasser for at være her. Skolen skal kunne rumme alle børn og hjælpe dem til at blive en del af fællesskabet. Og så skal det helst være sjovt at gå i skole, siger Sofie Stoltze.

Annonce

Kajak, yoga og natur

Hun flyttede for fem et halvt år siden tilbage til Aarhus, da hun blev viceskoleleder på Skovvangsskolen. Hun bor også i Aarhus i dag, og hun har ikke planer om at flytte. Foruden de to store børn, Magnus og Matilde på 26 og 24, har hun nemlig Anna-Frida på 12, og hun skal ikke flytte skole.

For tre år siden blev Sofie Stoltze skilt fra sin mand og kæreste gennem 25 år, så i dag bor hun alene med datteren.

Fritiden tilbringer hun i høj grad med familien og gerne i naturen. Når hun selv skal lade batterierne op, sker det i kajak eller med yoga.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Stranden skal være for alle

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Åben toghave

Tørring Folkeblad

Når ånderne banker på

Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce