Annonce
Tørring Folkeblad

Røde gener i Hammer officielt anerkendt

Brian Haure fra Hammer har kastet sin kærlighed på at bevare den oprindelige danske røde malkeko. Nu er hans besætning officielt godkendt som bevaringsbesætning. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce

Hammer: I 1950 var der over en million røde køer, som pyntede på de danske græsmarker. I dag er der omkring 100 med kendt afstamning. Danmarks eneste nationale kvægrace, Rød dansk Malkerace anno 1970, er med andre ord så tæt på udryddelse som aldrig før.

På Hauregård i Hammer besluttede man for tre år siden at investere i et redningsforsøg baseret på et enkelt hundyr. I dag er der fire hundyr og en tyr på gården. Som det var skik i gamle dage har de navne: Maren Hængeyver, Karoline Grovæder, Karen Totpels, Karlo Ringmule og Grethe Bæverhale.

Og Landbrugsstyrelsen har nu officielt anerkendt de røde dyr på Hauregård som Bevaringsbesætning for Husdyrgenetiske Ressourcer.

- Den formulering er ikke en ørehænger, men det betyder, at vi nu kan udstille på dyrskuer og eventuelt sælge avlsdyr. Vi har også adgang til frossen sæd helt tilbage til 1957 og nedfrosne befrugtede æg. Sammen med genomisk test af dyrene kan vi undgå indavl, som var stærkt medvirkende til racens tilbagegang, siger Brian Haure, der er ansvarlig for gårdens røde dyr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce