Annonce
Tørring Folkeblad

Skovarbejder døde da træ væltede den forkerte vej: Sikkerhedsafstanden var ikke overholdt

Den 17. januar døde en 37-årig mand fra Polen i en arbejdsulykke i statsskoven omkring Taps, hvor han fældede bøgetræer. Manden var i gang med at skære grene af et træ, der er fældet tidligere på morgenen. Et andet træ var forhugget, så det skulle falde mod vest, men det faldt den forkerte vej og ramte manden. Arkivfoto: Foto: Palle Herløv

Sikkerhedsafstanden blev ikke overholdt, da en polsk skovarbejder døde. Han blev ramt af et 20 meter højt bøgetræ, der pludselig ændrede retning, da det faldt mod jorden.

Annonce

Tørring: Arbejdstilsynet har givet to strakspåbud til en mindre virksomhed fra Tørring efter dødsulykken den 17. januar, hvor en polsk skovarbejder på 37 år døde. Han blev ramt af et tyve meter højt bøgetræ, da han arbejdede i et skovområde ved Taps, der ligger i nærheden af Christiansfeld.

Den polske mand arbejdede i skoven sammen med blandt andre sin bror og ejeren af virksomheden, da han blev ramt af et bøgetræ på 20 meter, der ikke faldt som forventet. Skovarbejderen var i gang med at save store grene af kronen på et andet bøgetræ, der var fældet tidligere på dagen den 17. januar. Samtidig var hans kolleger gået i gang med at fælde et nyt træ. Men i stedet for at falde mod vest faldt træet mod syd som det første træ, hvor skovarbejderen stod og arbejdede.

Nu har virksomheden fra Tørring fået et strakspåbud, der pålægger virksomheden at overholde sikkerhedsafstanden ved fældning af træer. Samtidig har virksomheden fået et påbud om at yde psykisk førstehjælp til de ansatte, der var vidne til dødsulykken. Det fremgår af den rapport, som Arbejdstilsynet har lavet efter dødsulykken, og som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i.

Annonce

Afstand ikke overholdt

Arbejdstilsynet har udstedet et strakspåbud, hvor virksomheden påbydes: "at arbejdet med fældning af bøgetræer, udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, herunder skal det sikres, at tilstrækkelige sikkerhedsafstande overholdes, således det ikke er muligt at blive ramt af faldende træer".

Det er Arbejdstilsynets vurdering, at gældende sikkerhedsafstand ikke var overholdt, da afdøde befandt sig cirka 16 meter fra det faldende træs stub. Træet, der blev fældet, var mindst 20 meter. Der var blevet forhugget i træet, så det skulle vælte mod vest, men det ændrede retning under faldet. Ifølge Arbejdstilsynet vil der altid være en risiko for, at træer i forbindelse med fældning utilsigtet kan ændre retning, og kun de personer, der fælder træet, må opholde sig inden for træets faldområde.

Annonce

Påbud psykisk førstehjælp

Virksomheden får også et strakspåbud om at yde psykisk førstehjælp. Arbejdstilsynet begrunder strakspåbuddet med, at ansatte og ledelse var meget berørte af ulykken, og at der ikke var iværksat egentlig tiltag til psykisk førstehjælp, da Arbejdstilsynet var i kontakt med virksomheden på ulykkesdagen.

I forbindelse med dødsulykker skal Arbejdstilsynet tage stilling til, om tilsynet skal indstille til politiet, at der bliver rejst en straffesag for en grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Nu skal Arbejdstilsynets jurister tage stilling til om, de mener politiet skal rejse en straffesag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Stranden skal være for alle

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Åben toghave

Tørring Folkeblad

Når ånderne banker på

Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce