Annonce
Tørring Folkeblad

Skovs helt særlige historie skal frem i lyset

Ninette Inwersen Lopdrup har tegnet det nyopsatte skilt om Alsted Fredskov. Man må frit færdes på stierne i skoven. Foto: Ingrid Trier
Lige uden for Tørring ligger Alsted Fredskov, som gemmer på en unik historie om nok landets ældste og stadig fungerende andelsforening. Noget som skovens ejere nu har sat fokus på med et særligt skilt, der fortæller skovens historie.

Alsted: Alsted Skov vest for Tørring er vært for mange gåture, men de færreste vandrere kender nok til den helt særlige historie, der knytter sig til den kuperede skov.

Det skal et nyt skilt nu råde bod på. Skiltet er sat op af fredskovsforeningen midt i skoven, hvor der i forvejen er en udskåret jubilæums-søjle og en enorm omkring 20 ton tung sten med inskriptionen "Alsted Fredskov - Stiftet 1812".

På skiltet kan man bl.a. læse om jubilæumssøjlen og de to præster fra Hvejsel og Øster Nykirke, som tilbage i 1812 købte skoven for 25.000 rigsdaler af ejeren af Stougaard og herefter fordelte den i 20 lodder til egnens gårdmænd, der manglede både brændsel og bygningstømmer.

Gjorde ingen forskel

- Vi plejer at sige, at det er Danmarks ældste andelsselskab, men skoven blev stiftet lang tid før, andelsbevægelsen blev opfundet, så historien er helt unik. Det bemærkelsesværdige var, at det hele foregik meget demokratisk. Uanset om man var husmand eller proprietær, så havde man de samme rettigheder og pligter, har Jens Thomsen fra fredskovsforeningen tidligere fortalt til avisen.

På bagsiden af skiltet har Ninette Ingwersen Lopdrup lavet en collage med billeder og historiske dokumenter fra skoven. Foto: Ingrid Trier

På skiltets anden side, kan man i en collage få indtrykket af skovlaugets arbejde og de mange store grundlovs- og valdemarsfester, der gennem tiden er holdt i skoven, og hvor op mod 3000 mennesker var samlet.

Annonce

En skov med det hele

Kunstneren bag skiltet er Ninette Ingwersen Lopdrup, der er opvokset på Stougård, men i dag bor i Tørring by.

- Det har været et utroligt sjovt arbejde at lave skiltet. Det er en fantastisk skov, der har alting, et kuperet terræn, alle træsorter og et vandløb. I gamle dage var der også en dansemølle herude, en skibakke og en stor opdæmmet sø med små både, man kunne leje, fortæller Ninette Ingwersen Lopdrup.

Hvad er en fredskov?

Fredskovsforordningen blev lavet i 1805 for både at øge og bevare skovarealet i Danmark.

På det tidspunkt var Danmark kun dækket af fire pct. skov, da stigende befolkningstal, krige og mangel på andre energikilder end træ havde ført til næsten total rydning af den skov, som oprindelig dækkede det meste af Danmark.

I dag er ca. 10 pct. af Danmarks areal, svarende til 85 pct. af skovarealet, fredskov.

I fredskoven er det ikke de enkelte træer, der er fredede, men selve skoven, så der skal nyplantes, hvis træer fældes, uanset hvordan fældningen foregår. Ejeren af en fredskov har derfor f.eks. også pligt til at reetablere skoven efter stormskader.

Der må højst dyrkes juletræer og pyntegrønt på ti procent af skovens areal, for at opfylde kravet om alsidighed.

Fredskovspligten indebærer også beskyttelse af fredskovenes andre naturtyper, fx hede- og mosearealer.

For Torben Paaske, ejer af Stougård og formand for Alsted Fredskovsforeningen gennem mere end 30 år viser skiltet et helt særligt stykke egns-historie.

- Mange går ture i skoven og vi vil gerne give dem lidt historisk baggrund med sig. I dag er skoven fordelt på omkring 35 sæt hænder, og mange kommer udenbys fra, da skovlodderne ofte går i arv, fortæller Torben Paaske

Ved at kigge på skiltet, kan besøgende i skoven, nu få forklaringen bag jubilæumssøjlen og den tonstunge sten, ligesom de kan se et kort over skovens matrikler. Foto: Ingrid Trier
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Bogsnak i Uldum Kær

Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik efter anklager om manglende visioner: Det giver mig anledning til at fortælle, hvad der egentlig står i budget 2021

Annonce