Annonce
Tørring Folkeblad

Til inspiration: Fem ideer til en alternativ fastelavn

Selvom tøndeslagning bliver aflyst kan man godt holde alternative fastelavn. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
På søndag 14. februar er det fastelavn, men hvordan kan man fejre det, når tøndeslagning, store fastelavnsfester og raslen fra dør til dør ikke umiddelbart lader sig gøre. Vi har samlet inspiration fra hele landet.

Tørring/Hedensted: Selvom de mindste børn er kommet tilbage på skolen, hersker der ingen tvivl om, at coronaen, som med så meget andet, også vil lægge en dæmper på fejringen af fastelavn.

Men rundt om i landet er der tænkt kreativt hos foreninger, kirker og forretninger til, hvordan man alligevel kan holde fastelavn på en alternativ og coronasikker måde. Se og find inspiration på listen herunder.

1 Kæmpe tønde i Tørring

Spejderne i Tørring har stillet en stor fastelavnstønde op på torvet, som man kan udsmykke med fastelavnsris i ugens løb. Privatfoto

I Tørring går spejderne efter at lave landets største og flottest pyntede fastelavnstønde - med hjælp fra resten af byen. Der er tale om en hjemmelavet tønde kreeret af krydsfinerplader, som blev stillet op på torvet i søndags.

Der er boret huller rundt omkring i tønden, så man kan sætte sit fastelavnsris ind, og så er der også sat nogle grene på tønden, hvor der kan hænges hjemmelavet pynt. Byens boghandler sælger i den forbindelse små, kreative sæt, som kan bruges til at lave fastelavnspynt.

I Tørring plejer foreningerne at gå sammen om en stor fastelavnsfest i hallen - sidste år var der 300 deltagere - men det lader sig ikke gøre i år. Det er heller ikke planen, at der skal danses omkring tønden, ellers slåes på den, men skulle man få lyst til det sidste, er man velkommen. Man skal dog ikke forvente, at der kommer slik ud. 

2 Take-away fastelavn

Flere bagere sælger bag selv fastelavnsbolle-poser. Arkivfoto: André Thorup

Flere af de sædvanlige aktører af fastelavnsfester har i stedet for at aflyse fuldstændig valgt, at man kan hente en pose med fastelavnslækkerier hos dem.

Det kunne f.eks. være fastelavnsboller, ingredienser eller opskrift på at bage dem, eller som hos kirkerne omkring Odder, hvor man kan hente en aktivitetspose med materialer og opskrift til at bygge en minifastelavnstønde af en toiletrulle.

3 Fastelavns-løb i Aale

Flere byer som her i Haderslev har skattejagter rundt i byen, men der er også mulighed for at lave et fastelavnsløb. Arkivfoto

En mulighed er også at arrangere et fastelavnsløb rundt i byen. På appen Woop kan man f.eks.lave sit eget opgaveløb i et område og lægge den ud som noget, alle kan tilgå.

Det har man blandt andet gjort i Aale, hvor borgerforeningen udlover en pose med noget kreativt og noget sødt til de første 50 børn, der gennemfører løbet. Der er desuden en præmie til den flottest udklædte og til det flotteste fastelavnsris. Turen starter ved kirkedøren fra søndag kl. 13.

Også i Hellebæk Kirke ved Helsingør er der fastelavnsløb. Her bliver der hængt sorte katte (af pap, vel at mærke) op rundt i byen. Opgaven for børnene er at finde så mange af kattene som muligt. Og man er selvfølgelig velkommen til at tage jagten udklædt.

4 Udklædnings-sjov på Facebook

Selvom man ikke kan komme til stor fastelavnsfest i år, er der stadig mulighed for at vise sit kostume frem. F.eks. på sociale medier. Arkivfoto: Morten Dueholm

Blandt fastelavns-ideerne er også at deltage i en konkurrence om bedste, sjoveste, flotteste... udklædning ved at lægge et billede af sin udklædning ud i en tråd på Facebook eller indsende dem til arrangøren af konkurrencen.

Det gør man bl.a. i Give, hvor Give Idræt, Sundheds -og Kulturcenter har lavet fastelavnskonkurrencen som en del af en række online aktiviteter i vinterferien.

I Dagli' Brugsen Rask Mølle har man lavet en tegnekonkurrence som erstatning for den traditionelle fastelavnsfest.

5 Livestreaming af fastelavnsgudstjenesten

Mange kirker livestreamede julegudstjenesterne og gør det muligvis igen til fastelavn. Arkivfoto: Youtube/Fjelstervang Kirke

Fastelavn er en begivenhed, der udspringer af kristendommen, og der er mulighed for at overvære fastelavnsgudstjenesten i kirken.

Flere kirker giver også mulighed for, at man kan se gudstjenesten - måske endda en særlig børnegudstjeneste - via live-streaming.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Nu skal der sættes pris på lokale butikker: Detailhandelspris uddeles for første gang

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 7

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 7

Annonce