Annonce
Tørring Folkeblad

Værd at huske: Kulturaktører i Hedensted Kommune går sammen om at markere 75-året for befrielsen

Skuespiller Mikael Helmuth - her sammen med Sofie Ancher Vea - vil ved to foredrag fortælle om sin farfar Osvald Helmuth, der vendte krigen ryggen, men hans farmor gik aktivt ind i modstandskampen. Privatfoto
I 2020 er det 75 år siden Danmark blev befriet efter 2. verdenskrig. Står det til ni lokale aktører fra det hedenstedske kulturliv, er der stadig rig grund til at mindes besættelsestiden og befrielsen. De har derfor tilrettelagt en stribe arrangementer.
Annonce

Hedensted: En lang række kulturaktører i Hedensted Kommune er gået sammen om at lave en bred markering af befrielsen på tværs af hele kommunen bestående af både fællessang, foredrag og fællesspisning. Det er et bredt samarbejde, der går fra Tørring i vest til Snaptun i Øst og der er allerede tilrettelagt foreløbig 10 arrangementer på tværs af kommunen i løbet af året.

Det er Teater Jævn, som stod bag forestillingen Generalforsamlingen, der har taget initiativ til samarbejdet med Hedensted Bibliotekerne, Uldum Højskole, Tørring Daghøjskole, Tørring Gymnasium, Snaptun Lokalråd, Hedensted Kirke, Lokalarkivet i Bjerre samt Foreningen for bevarelse af Bjerre Arrest.

Annonce

Helmuth-familien

- Vi glæder os sammen og hver især meget til at kunne præsentere de mange forskellige arrangementer. Vi har så meget at være taknemmelig for ved befrielsen, men vi har også meget at lære, siger producent Morten Mosgaard fra Teater Jævn i en pressemeddelelse.

Det første arrangement er arrangeret af Tørring Daghøjskole, Biblioteket og Teater Jævn og kommer til at ligge i marts. Her vil teatrets skuespiller Mikael Helmuth på Tørring Bibliotek fortælle om sin familiehistorie med fokus på anden verdenskrig. Mens Mikaels farfar Osvald Helmuth vendte krigen ryggen, gik hans farmor aktivt ind i modstandskampen.

Annonce

Livlige befrielsesdage

Til april inviterer biblioteket og Teater Jævn til foredrag om befrielsen på biblioteket i Hornsyld. I maj er der flere arrangementer rundt omkring i kommunen, heriblandt en befrielsesfestival arrangeret af Hedensted Kirke 4. og 5. maj. Den 4. maj er der også foredrag med Jens Kjær fra Glud Museum på Bjerre Lokalarkiv og dagen efter er der "Syng, spis og snak" på Uldum Højskole med fokus på befrielsen. I maj vil man kunne opleve foredraget med Mikael Helmuth igen, denne gang i Snaptun med lokalrådet som arrangør. I juni følger blandt andet alsang og historisk foredrag, alle i Bjerre Arrest og med Teatret, Lokalarkivet i Bjerre og Foreningen For Bevarelse af Bjerre Arrest som arrangører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce