Annonce
Tørring Folkeblad

Vilde planer for nyt boligområde: Selvkørende elbus og talende køleskabe

Brian Christiansen har store planer for den gamle actionpark ved Coastzone, der skal laves om til et alternativt boligområde, Egholm Park. Her skal der blandt andet være en lækker badesø og en stor aktivitetshal. Foto: Michael Svenningsen
Selvkørende elbus, talende køleskabe, stor aktivitetshal og en badesø med strand. Brian Christiansen har ambitiøse planer med CoastZones 10 hektar store område i det vestlige Tørring, der fremover skal være hjem for 100 familier.

Tørring: Har du husket at slukke alle kontakter i huset, inden du gik? Og ved du, om der er halve grøntsager tilbage i køleskabet, som kunne egne sig til aftenens menu? Tjahh, måske... og hvis det engang i mellem glipper, så hører du nok til majoriteten af danskere.

Men hvad nu, hvis dit hus selv lukkede ned om natten, og når familien er ude? Og hvis køleskabet selv kunne foreslå en menu baseret på sit aktuelle indhold? Måske kunne det endda sende en bestilling til den lokale købmand, og så ville varerne stå der, når du kom hjem...

Sådan lyder nogle af tankerne for et nyt bæredygtigt boligområde i Tørring, Egholm Park, hvor husene skal indrettes med den nyeste teknologi, og hvor klima, økonomi og tid til familien er de vigtigste elementer.

Tørrings udviking

  • Udvikling af midtbyen, byforskønnelse og en helt ny bydel skal i løbet af det kommende årti tiltrække 1000 nye indbyggere til Tørring. Det er ambitionen fra Tørring Udviklingsråd.
  • Lige nu er Domea i gang med at bygge 42 nye lejligheder i midtbyen, mens kommunen bygger et administrationshus og forskønner den gennemgående gade. Næste projekt i midtbyen er anlæg af en ny parkeringsplads og en omlægning af Torvet.
  • Den nye bydel skal udvikles i Tørring Vest og dækker 110 hektar. Området, der arealmæssigt svarer til en fjerdedel af den nuværende by, er afgrænset af Viborg Hovedvej, Viborgvej, Brædstrupvej og Gudenåen.
  • Den gamle actionpark, hvor CoastZone har til huse i dag, hører også med til Tørring Vest, og det er her, Brian Christiansen vil lave Egholm Park.
  • Der er holdt flere borgermøder om planerne, senest i aftes hvor der var fokus på Tørring Vest. Her mødte omkring 100 borgere frem.

Ingen biler ved boligerne

Bag planerne står Brian Christiansen, medejer af teambuilding-virksomheden CoastZone, der vil udvikle den gamle gokartbane og actionpark vest for Viborg Hovedvej til et intelligent og miljøvenligt boligområde for 100 familier.

Tankerne er store, og en del aftaler er på plads - selvom der stadig er et godt stykke tid, til byggeriet kan gå i gang.

Et alment boligselskab vil deltage i projektet med 40 gårdhavehuse, og derudover bliver der plads til lidt over 60 parceller. De fleste af dem skal ligge i et bilfrit område, hvor der er adgang til husene med overdækkede stier samt med en chaufførfri elbus, der kan fragte beboerne hjem fra parkeringsområdet.

- Tanken er, at man skal sætte så lidt klimaaftryk som muligt, og at børn skal kunne færdes helt trygt på områdets stier. Folk får deres eget hus og have, det tror jeg, man vil have, men vi har ikke brug for så meget plads til os selv, som mange har i dag. I stedet bliver der store fællesarealer, hvor man kan være sammen, og som man ikke selv skal bruge tid på at vedligeholde, siger Brian Christiansen.

Annonce

Giv frikadellerne til naboen

De enkelte grunde bliver omkring 500 kvm, og derudover får hvert hus tildelt en del af en fælles parkeringsplads med plads til fx en dobbeltgarage eller-carport.

Fællesområderne har alle adgang til, og der er blandt andet planer om en badesø med strand, fodboldbaner, multibane, skov med bålsteder og tarzanbane, samt en 540 kvm stor aktivitetshal.

Der er også fælles køkken og værksted, en overdækket terrasse med plads til 100 mennesker, gæsteværelser, man kan leje, og et kølerum, hvor man kan få leveret mad fra brugsen - eller aflevere rester fra sin aftensmad til glæde for andre beboere.

- De fleste af os kender vel det der med at sætte resterne fra aftensmaden i køleskabet, hvor det så står, indtil vi smider det ud. Men måske nogle andre kan få glæde af de fire frikadeller? Der bliver et fælles kølerum i projektet, hvor man kan stille mad hen, som andre må tage. På den måde undgår vi forhåbentlig en del madspild, siger Brian Christiansen.

Gokartbanen bliver ikke en del af det nye boligområde. Den skal rives ned for at gøre plads til de omkring 100 boliger. Første etape starter i baggrunden af billedet, hvor et boligselskab bygger 40 almene gårdhavehuse til efteråret. Brian Christensen håber, at hele projektet kan være færdigudviklet og fuldt beboet om fem år. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Mere tid til familien

Det er planen, at to pedeller skal styre kølerummet og vedligeholde området.

- På den måde passer man kun sin egen matrikel, men kan gøre brug af meget mere. Det frigør noget af den kostbare tid til at være sammen med familien, som mange sukker efter, siger Brian Christiansen.

Han har indgået en aftale med B&O om de smarte huse, og med et arkitektfirma i lokalområdet om byggeriet. Noget bliver fastlagt for de nye husbyggere på forhånd, og der bliver en gennemgående arkitektonisk linje, men der bliver også mange ting, man kan vælge selv. Fx størrelse og indretning.

- Jeg forventer, at husene bliver mellem 100 og 180 kvm, og de skal alle indrettes med smart teknologi, men om man vil have den lille pakke eller guldpakken er op til en selv. Prisen for et hus kommer til at ligge mellem 2,5 og 3,5 mio. kr., alt efter hvad man vælger, siger Brian Christiansen.

Foruden de huse, som skal ligge i det bilfri område, er der planer om 12-13 huse, der ligger i yderkanten på større grunde med egen parkering.

Brian Christiansen forventer, at boligselskabet går i gang med at bygge til efteråret, og at byggeriet af det første udstillingshus kan gå i gang januar 2021. Selv har han allerede reserveret en plads i det nye boligområde.

Sådan ser den foreløbige masterplan ud over det kommende boligområde. Nederst til højre er den fælles parkeringsplads og umiddelbart til venstre for den det fælles kølehus og en aktivitetshal. Ovenover ligger boligforeningens 40 gårdhavehuse med egen parkering. Parcelhusene nederst på kortet har også egen parkering, men resten af området er bilfrit. En chaufførfri elbus kører rundt på den gule sti, og herfra er der overdækkede stier ind til husene. I midten af kortet er sø og strand, mens skoven i nederste venstre hjørne indeholder legeplads, aktivitetsbane mm. Lige oven over skoven til højre er hus med mødelokaler, gæsteværelser mv. Kort: Brian Christiansen
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Kirkecafé med fhv. formand for Etisk Råd

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Modstand mod biodiversitet: - Kommunen fremstår uplejet og grim

Tørring Folkeblad

Koncert med Gospel D'Light

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 37

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalopgør om biodiversitet i Løsning: Steffan og Sten lagde arm i knæhøjt græs ved Trampekær Sø

Tørring Folkeblad

119 var samlet til bankohygge i byparken

Tørring Folkeblad

Flagallé i fare for at forsvinde: Nu skal flere frivillige frem i lyset

Hedensted/Juelsminde Avis

Vejsager handler om privatisering

Tørring Folkeblad

Klummen: Om høst og mørkning

Tørring Folkeblad

Frisør lukker salon midlertidig på grund af coronasenfølger

Hedensted/Juelsminde Avis

14 svømmere, fire løbere, et fodboldhold og en enkelt kuglestøder hædret for sportsresultater

Hedensted/Juelsminde Avis

SF: Vi vil investere i mennesker og anviser også penge

Tørring Folkeblad

Sognegård: Vi regner ikke med det bliver et problem at finde Sørens afløser

Tørring Folkeblad

Ny mandagsklub havde succes fra dag et

Tørring Folkeblad

Trods bugnende ordrebøger: Mangel på arbejdskraft får sognegårds-forpagter til at kaste håndklædet i ringen

Tørring Folkeblad

Loppemarked skal skaffe penge til nye stole og borde

Tørring Folkeblad

Lille landsby fejrer 100 års jubilæum: Skovby blev bygget af husmænd

Hedensted/Juelsminde Avis

Kristendemokraterne ønsker sig en ældrepleje i topklasse

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik om "trafikfarligt græs": Jeg efterlyser handling, så både trafiksikkerheden og trygge bilister igen kan forenes

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådsmedlemmer: Hedensted skal være Danmarks bedste kommune at være frivillig i

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 36

Hedensted/Juelsminde Avis

Deltidsbrandmand gennem 10 år: Jan glemmer fødselsdage, men ikke datoen for sin første vagt

Annonce