Annonce
Trekantens Folkeblad

Brejning kogræsserforening bakker op om naturplejen

Køerne er på græs. Kogræsser laug er en måde at komme nær naturen. Og dyrene. Foto: Grønt Forum
De seks foreninger i og nær Børkop er forskellige, men fælles for dem er, at de er startet af borgere med lyst til dyr og natur og for at sikre de truede arter. Læs side 4

Brejning: Når vi taler om truede arter, tænker vi normalt på planter og dyr, men da jeg kontaktede dyreholder Tonny Hansen, der er aktiv i naturplejen mange steder omkring Børkop, gik det op for mig, at også en bonde kan tilhøre en truet art.

Tonny Hansen blev i februar valgt til formand for foreningen Frie bønder levende land. Han er gået ind i arbejdet, fordi han synes, det er urimeligt svært at leve af et lille landbrug og siger:

- Jeg vil arbejde for retfærdig fordeling af tilskudsordninger, en fordeling hvor de mindre Deltids og Familie landbrug bliver tilgodeset i langt højere grad end i dag. Der kan aldrig være for mange mindre brug, derimod er loftet for stor-landbrug nået efter min mening.

Tonny Hansen ligner nu ikke en mand, der er ved at uddø, og det er heldigt, for landmænd med interesse for naturpleje hænger ikke på træerne. Tonny Hansen leverer hereford kvæg til næsten alle kogræsserforeninger på Børkop egnen og sælger det meste af sit kød lokalt.

Annonce

Brejning kogræsserforening er åben for flere

12 familier er med i Brejning kogræsserforening, der samarbejder med Tonny Hansen om naturpleje i en indhegning ved Sellerup Vangvej.

- Jeg er meget glad for samarbejdet med kogræsserforeningerne, og den i Brejning fungerer rigtig godt. De har styr på vagtplanerne, så jeg kan se, når det kniber, f.eks. i sommerferien, og så tager jeg selv vagterne, hvor der er huller. Jesper Wiese er formand for Brejning kogræsserforening og fortæller:

- Tonnys hereford kvæg afgræsser engen. Vi holder øje med dem hver dag, og hvis vi opdager, at ikke alle dyr er i indhegningen, eller der ikke er strøm på hegnet kontakter vi ham. Han har det overordnede ansvar. Vi har engang i mellem hjulpet ham med andet end det daglige tilsyn f.eks. med at slå græs under hegnet. For Tonny er det en opgave oven i alle de øvrige opgaver, men for os bliver det en fritidsbeskæftigelse – en festlig eftermiddag, hvor vi mødes med kaffe på kanden og kage.

Annonce

Institutioner kan også få glæde af den dejlige natur

- Vi er begunstiget med en meget smuk eng, som det er en fornøjelse at besøge og så er vi heldige at der er flere medlemmer der ved noget om naturen og de har fundet både sjældne orkideer og svampe, fortæller Jesper Wiese, som også giver udtryk for, at det kunne være spændende, hvis nogle af de lokale institutioner kunne have lyst til at være med på den ene eller anden måde.

Andre steder i kommunen er der f.eks. børnehaver med, som bruger medlemskab af en kogræsserforening i deres pædagogiske arbejde.

Brejning kogræsserforening har en Facebokside og telefonnummer: 24244361

Se kontaktpersoner til de øvrige foreninger på Vejle Kommunes hjemmeside eller kontakt Britta Edelberg 26293865 / brittaedelberg@gmail.com

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce