Annonce
Trekantens Folkeblad

Brugsen fylder 120 år - og det kan smages

Brugsen i Smidstrup anno 1900. Dengang lå den på Håstrupvej. Illustration: Alice Vestergaard.
Brugsen i Smidstrup runder 1. maj 120 år. Det skal fejres. Ikke ved en stor forsamling, for den går jo ikke i disse tider, men blandt andet jubilæumsvinen er på plads.

Smidstrup: Det var det herrens år 1900, at Smidstrup fik sin første brugs. 26 husstande havde forinden gået sammen og oprettet en brugsforening, og nu var det så nu.

Butikken åbnede på Håstrupvej 3, og siden er der gået 120 år. Og det skal fejres. Ja, nærmere markeres, for i disse coronatider, kan brugsen og dens uddeler og bestyrelse ikke byde på musik og grill på parkeringspladsen, som det er ellers var planen.

- Vi havde planlagt en stor grillfest 29. maj, men det kan desværre ikke lade sig gøre, siger Lars Pedersen, der er brugsuddeler.

Vidste du, at....

Brugsen i Smidstrup ikke var den første området. Den lå i Tiufkær. Umiddelbart få uger efter brugsen åbnede i 1900 i Smidstrup, åbnede der også en i Klattrup. Hverken Klattrup eller Tiufkær har haft en brugs i flere årtier.

I alt var 26 borgere med i den forening, som stod bag den første brugs, der åbnede i Smidstrup 1. maj 1900.

Der har kun været ni brugsuddelere gennem tiderne i Smidstrup. Ingen af dem har været kvinder.

Økologiske varer er ikke blandt de mest efterspurgte varer i Dagli' Brugsen i Smidstrup, men det er dog i kraftig vækst.

Brugsforeningen i Smidstrup deler hvert år ud af overskuddet, hvis der er sådan et, og i år var ingen undtagelse. Der blev tidligere på året delt samlet 26.000 kroner ud til skolen og daginstitutionen.

Annonce

Vin og fortid

Men noget andet kan ske. Der er blandt andet lavet en jubilæumsvin. Rød, hvid og rosé, og etiketterne, der pryder flaskerne, består af tre forskellige motiver, der dog på sin vis er meget ens.

- Jeg har fundet inspiration i, at vi gennem de 120 år placeringsmæssigt og udseende har haft tre forskellige brugser. De er fysisk ikke helt ens, men brugsforeningens ånd har været ens gennem tiderne, siger Alice Vestergaard, der er medlem af Dagli' Brugsen Smidstrups bestyrelse.

Hun er også kvinden, der har tegnet stregerne.

Annonce

Udvikling og konkurrencedygtighed

Brugsen har da også ændret sig gennem tiderne, men en ting har nu været gennemgående gennem alle årene. Den har alle dage været afhængig af, at lokalbefolkningen støtter og bakker op.

- Brugsen ligger et sted, hvor hvor den lokale opbakning er en nødvendighed. Smidstrup er ikke en by, mange lige kommer forbi og stopper op i, så vi skal selv bakke vores brugs op. Den opbakning er her, og den går begge veje. Brugsen skal også give tilbage til området, forklarer Alice Vestergaard og Birgitte Gundtoft, der er medlemmer af bestyrelsen.

- Der er god opbakning fra lokalsamfundet, men det skyldes også, at vi er konkurrencedygtige med de større byer. Det skal vi være, og det er er vi, siger brugsuddeler, Lars Pedersen.

Nu har der så været en brugs i byen i 120 år, og så længe det går så godt, som det gør, vil det jo bare fortsætte.

- Men vi kommer ikke sovende til det. Der skal hele tidens udvikles. Vi byder på post, GLS, apotek og så videre. Vi skal være mangfoldige i vores tilbud. Det næste bliver, at vi skifter køle og frysemontre ud med nogle, nye og CO2-neutrale af slagsen. Vi skal udvikle os sammen med det samfund, vi lever i, forklarer Lars Pedersen.

Brugsuddeler Lars Pedersen har været uddeler i syv år. Arkivfoto: Jørgen Flindt
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce