Annonce
Trekantens Folkeblad

Et glimt af fortiden: Doktor Hartvigsens bil

Doktor Hartvigsens bil var lidt anderledes, kan vi vist roligt konkludere. Foto: Børkop Lokalhistoriske Arkiv.
Børkop Lokalhistoriske Arkiv har været i gemmerne og fundet et billede af en lægebil fra Håstrup, der nok nærmere var en ponyvogn.

Dette er en lægebil. Den er mobil, for der er hjul på, men den er ikke automobil, da den ikke kan køre selv, men skal have forspændt et par heste, hvis den skal komme fremad i et rimeligt tempo.

Der må være tale om en "ponyvogn med buk".

Kusken styrede kørslen fra bukken, mens lægen sad bekvemt og beskyttet mod vejr og vind på bagsædet.

Lægen, der har brugt vognen på billedet, er Hans Vilhelm Hartvigsen (1844 – 1915), født og opvokset på Håstrupgård som den yngste af en søskendeflok på 5.

Efter endt uddannelse praktiserede han resten af sit liv som læge i Håstrup i et hus, som han lod bygge til formålet i barndomshjemmets have. Det fortælles om ham, at han ikke havde ret meget tillid til sin samtids medicin, men ofte gav sine patienter dette gode råd: "Prøv at drikke en sodavand, det hjælper måske."

Han kunne muligvis også have anbefalet dem at styrke sig med et par gode cigarer. Selv røg han efter sigende 5 – 6 store cigarer om natten foruden dem, der gik op i røg om dagen.

Han var en billig læge, der sjældent opkrævede honorar for behandling af fattigfolk. I stedet gav han dem en skilling.

Vognen findes stadig i familien Bang-Hansens besiddelse. En senere ejer af Håstrupgård var nemlig Børkop kommunes tidligere borgmester Th. Bang-Hansen, der havde meget fokus på kulturhistorien. Han skimtes yderst til højre.

Hartvigsen fik i øvrigt til sin vogn konstrueret et sammenklappeligt frontparti med glasruder, som kunne monteres i særligt dårligt vejr. Det kan ses på Smidstrup og omegns museum.

Børkop Lokalhistoriske Arkiv holder til i Markant ved Børkop Bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce