Annonce
Trekantens Folkeblad

Et glimt af fortiden: Fra mejeri til parkeringsplads

Sådan så Børkop Mejeri ud for cirka 100 år siden. Foto: Børkop Lokalhistoriske Arkiv
Børkop Lokalhistoriske Arkiv har været i gemmerne og fundet et billede fra dengang, der var et mejeri i Børkop.
Annonce

Børkop: Børkop Mejeri har fyldt godt i bybilledet, da det lå med gavlen ud til Søndergade på det sted, hvor der nu er parkeringsplads ved Fakta.

Mejeriet blev grundlagt omkring 1883 som en privat virksomhed af gårdejer Mads Peter Kring fra Andkær Østergård men begyndte i 1891 som andelsmejeri.

I værket "Danske Mejerier" fra 1915 kan man læse, at Børkop Mejeri på det tidspunkt havde 220 leverandører med i alt 1150 køer, at der var ansat 4-5 medarbejdere med en årsløn på 2300 kroner, at ishuset kunne rumme 110 læs is, og at der var installeret tre Alfa Laval centrifuger. På det tidspunkt var Peter Jacobsen mejeribestyrer.

Han blev født i 1874 og havde haft forskellige stillinger på Fyn Han sluttede sin mejerikarriere her i Børkop og forblev ugift. Mon ikke det er ham, der står lidt for sig selv midt i billedet og ser ret ugift ud. Men det er et gæt, da vi ikke har navnene på de personer, der er foreviget her.

Læg også lige mærke til den flotte gadelampe. Den er en af fire, der lyste op i Børkop City og det menes, at Børkop var den første stationsby i Jylland, hvor der var elektrisk gadebelysning. Elværket blev grundlagt i 1904 og lå i Østergade, der lige så lidt som mejeriet findes mere.

Børkop Lokalhistoriske Arkiv holder til ved biblioteket i kulturhuset Markant. Der er lige for tiden lukket grunden restriktionerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce