Annonce
Trekantens Folkeblad

Et glimt af fortiden: Jesus og hjerterum i det lille hus

KFUM i Toftum anno 1886. Foto: Børkop Lokalhistoriske Arkiv
Børkop Lokalhistoriske Arkiv har været i gemmerne og fundet et billede fra dengang, hvor et nygift par fra Toftum tog et initiativ, der voksede sig stort.

Toftum: Iver Thomsen fra Gauerslund skov og Kirsten Marie Jensen blev gift i 1886, hvor de overtog hendes barndomshjem, Toftumvej nr. 9, som de står uden for her på billedet.

Det er jo ikke noget særlig stort hus. Fuglekassernes størrelse er næsten mere imponerende. Kirsten Maries gamle mor boede der også.

Det mest bemærkelsesværdige er dog det store skilt ved siden af indgangsdøren. Der står: "Gauerslund Sogns KFUM 1887". De nygifte har altså sat sig for at oprette en afdeling af Kristelig Forening for Unge Mænd i deres lille hjem, så de mange unge tjenestekarle og lærlinge i det store sogn kunne samles et sted og høre om Jesus i stedet for bare at drive den af med tvivlsomme fornøjelser i deres sparsomme fritid.

Det blev en meget stor succes. To år senere stod parret i spidsen for bygningen af et missionshus overfor deres hus og omkring 1900 lejede KFUM sig ind i Landbohjemmet (på hjørnet af Søndergade og Amaliegade), hvor man indrettede sig med mødelokaler, forsamlingssal og pensionat.

I 1924 så man sig i stand til, sammen med Indre Mission i Børkop, at opføre egen KFUM-bygning (Vestergade 1B).

Men hvor kom pengene fra? Var man i "Løvernes hule" for at finde en investor, der kunne se potentialet? Nej, man benyttede sig af den metode, vi i dag kender som crowdfunding: man henvendte sig til vennerne gennem den tids ret effektive massemedier: foreningsbladene, der udkom på ugebasis. I dette tilfælde Indre Missions Tidende.

Mange bække små gav en stor å.

Dele af fundamentet til huset på billedet findes endnu, men mon ikke alt er væk, når den nye Toftumbro skal etableres i 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce