Annonce
Trekantens Folkeblad

Et glimt af fortiden: Salmecyklen i Gårslev

Sådan så et stueorgel ud. Billedet er taget i Gårslev, men hvem kvinden er, vides ikke. Foto: Børkop Lokalhistoriske Arkiv
Børkop Lokalhistoriske Arkiv har været i gemmerne og foto af et orgel, der på mange måder var speciel.
Annonce

Arkivet har fået et gammelt fotoalbum fra Ryevang i Gårslev. Et af billederne i albummet viser en ung kvinde, der, halvt med ryggen til, sidder ved sit stueorgel.

Desværre er der ingen oplysninger om, hvem kvinden er. Men vi kender navnet på den, der har bygget instrumentet.

Ved hjælp af et godt forstørrelsesglas kan man nemlig læse fabrikantens navn midt for på instrumentet. Der står A. Berntsen, Vejle.

Anton Berntsen er nok mest kendt som forfatter blandt andet af digte på østjysk, men han levede også af at bygge stueorgler på sin fabrik i Ørstedsgade. Det var han ikke alene om. Over alt i landet fandtes der større eller mindre fabrikker som hans.

Stueorgler var meget populære i de første årtier af 1900-tallet og stod i mange skoler, missionshuse og private hjem. 3700 af dem blev bygget i Vejle og et af dem står her i en stue i Gårslev.

Stueorglet fungerer ligesom en mundharpe ved at en stemmetunge sættes i svingninger af en luftstrøm. Luften trampes ind i instrumentet af musikeren ved hjælp af to fodpedaler. Det er derfor, at stueorglet har fået tilnavnet "salmecykel".

Det kunne godt give sved på panden, hvis man skulle spille til sange en hel aften.

Børkop Lokalhistoriske Arkiv har til huse i Markant i Børkop. Normalt holder arkivet åbent hver torsdag eftermiddag, men det er lukket ned i disse coronatider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce