Annonce
Trekantens Folkeblad

I Borggården får sanserne frit spil i den lille have - også med fødderne

Mikkel Haahr Ravn på fem år tager sig en tur rundt i den lille have sammen med pædagog Mette Christiansen. Foto: Jørgen Flindt
Borggården har fået omdannet en lille forhave til en sansehave, hvor ungerne kan se, dufte og smage. Og gå rundt og sanse med fødderne.

Børkop: Hvad siger du til at smide strømperne og skoene og så gå med bare fusser hen over grankoglerne. Eller lecakuglerne. Eller måske lavesten eller bildæk?

Ungerne hos Borggården siger ja tak.

For de har fået lavet en lille sansehave. En lille plads foran daginstitutionen har været svær at helt at bruge til så meget, i hvert ikke før nu, hvor ungerne kan få alle sanser i brug. Og blandt også de sanser, vi alle har under fødderne.


Børnene elsker at gå med bare tæer udenfor


- Børnene elsker at gå med bare tæer udenfor, og vi gør det faktisk hele året rundt, selv hvis der er sne. Selvfølgelig kun i kort tid, men det at have bare tæer giver nogle helt fantastiske sansninger, som vi ved kun er godt for børnene, siger Mette Christiansen, der er pædagog.

Hun går i haven sin kollega Thor B. Nørgaard og med Mikkel Haahr Ravn, der er fem år gammel, og som er ved at feje fliserne.

Pædagog Mette Christiansen og Mikkel Haahr Ravn, er ved at feje og holde haven skarp. Foto: Jørgen Flindt

Børnene skal selv være med til at holde sansehaven ren og fin. Og så skal haven ellers bare bruges til at sanse.

- Det, at sanse med fødderne, er med til at styrke motorikken. Der er forskel på, hvor stærke motoriske vi alle er, også hos børnene, men det kan trænes, og der styrker den træning, hvis man føler sig frem i stedet for bare at gå hen over ting med sko på, forklarer Thor B. Nørgaard.

Også andre formål

Ud over følesansen er også smags, syns og lugtesansen i brug i haven. Ikke så meget lige nu, for tingene er ikke sprunget ud, men snart venter blomstrende sommerfuglebuske, duftende lavendler og meget mere. Deriblandt rabarber, som er små småt ved at komme op ad jorden.

- Børnene kan følge med i at nu gror tingene, og senere skal det måske spises. Vi går meget op i økologi og gode råvarer, og nu har vi en lille have, hvor vi kan tage børnene med ud og vise, hvad det er for noget, siger Thor B. Nørgaard.

Mikkel er færdig med at feje. Han og Mette tager skoene af, og de begynder at sanse med fødderne, så de går rundt med krummede tæer og føler på verden.

Det er den lokale anlægsgartner, Aksel Hansen & Søn, der kom med idéen til den lille have, og som har været med til at udforme den.

Borggården har pt 105 børn.

Borggården har fået en sansehav, og sådan ser den ud i april. Snart vil den være mere grøn og sådan vil det være. Årstidernes skiften vil kunne ses, smages og føles. Foto: Jørgen Flindt
Mikkel prøver at sanse med fødderne. Og det går rigtigt godt. Han bliver helt opslugt af det. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce