Annonce
Trekantens Folkeblad

I Flindts Fodspor: Højskoletanker

I Flindts Fodspor. Illustration: Julius

Jeg skrev min første klumme tilbage i 1996, hvor jeg gik på Esbjerg Højskole, som eksisterede dengang. Det gør højskolen ej længere, men dengang for små 25 år siden, var der en LO højskole i Esbjerg.

Som havde en medielinje, og den tog jeg på, for jeg havde fået lyst til at komme ind på Journalisthøjskolen, og det havde jeg også prøvet på - dog uden held.

Der skulle derfor mere forberedelse til, og det fik jeg så til fulde på højskolen i Esbjerg, hvor vi var 25 håbefulde elever, der mødte op en sensommerdag i 1996 for at nyde højskolelivets glæder.

Jeg kan kun sige, at højskolen byder på ufattelige mange glæder. Man mødes, man samles og man lærer. Og der er ikke en eneste eksamen at skulle forholde sig til.


De så alle så glade ud. Så frie. Så unge. Ja, så højskoleagtige.


Man skal endda ikke engang lave maden selv, eller vi skulle i hvert fald ikke den gang.

Her før jul kørte jeg langs Kirkebakken i Børkop, hvor jeg så en flok unge mennesker komme gående i samlet flok. Det var nok eleverne fra Børkop Højskole, og det virkede til, at de var på vej til kirken.

Jeg ved det ikke, men når det nu er en Indre Missionsk højskole, er det da et godt bud, at kirken var målet.

De så alle så glade ud. Så frie. Så unge. Ja, så højskoleagtige.

Højskoler er noget meget dansk noget. En underlig størrelse om en skole, hvor man lærer om livet, og den folkelige dannelse som hører til livet. Det var helt enormt vilde tanker der tilbage i starten af 1800-tallet, hvor idéen om højskolen opstod.

Vi skal helt tilbage til 1844 for at finde den første højskole, som den sønderjyske by Rødding dannede rammer om. Siden er det gået slag i slag, og den dag i dag er der 70 højskoler fordelt ud af over landet.

Og deriblandt en i Børkop, og dens historie går tilbage til 1889, hvilket gør den til en gammel højskole, men der er bestemt højskoler, som er endnu ældre. Højskoletanken har en lang rodfæstet tradition bag sig.

Jeg anede ikke meget om højskoler, inden jeg selv startede der tilbage i 1996. Men jeg var udlært slagter, så springet til journalistikken var stort, og det krævede, at jeg fik et godt fagligt skub bagi. Og jeg lærte hurtigt, at jeg lærte meget på en højskole.

Jeg kom i øvrigt senere til at undervise på selvsamme Esbjerg Højskole, og jeg savner det miljø.

Trækker vi lige al bøvlet med corona ud af ligningen, vil jeg hermed gerne opfordre alle, ung som gammel eller derimellem, at prøve kræfter med et højskoleophold.

Der er både lange som korte kurser (ofte om sommeren), men en ting er sikkert - dit liv bliver ikke helt det samme derefter, for man lærer om mange ting, men mest om sig selv. Og det er nu aldrig så dumt.

Mit nytårsfortsæt er, at jeg vil på højskole igen. Måske ikke nødvendigvis i år, men planlægningen inde i mit hoved er sat i gang. Og det er et dejligt lys i denne mørke tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce