Annonce
Trekantens Folkeblad

I Flindts Fodspor: Sjælen kommer ikke i flyttekasser

Ilustration: Julius
Annonce

Brejning: Jeg var i sidste uge på en opgave i Atriumhaven i Brejning, som er et plejecenter, der i sin nuværende form er 13 år gammel, men som snart skal stoppe med at fungere som plejecenter.

Det samme kan man sige om Smidstrupparken, der ganske vist er noget ældre, men som har den samme fremtid. Den skal lukke, for der skal bygges et nyt plejecenter ved Gauerslund. Og det nye sted bliver det mest moderne af det moderne, og det er bestemt godt, men alligevel kan man ikke slippe tanken om, hvad det er, der mistes når Atriumhaven og Smidstrupparken lukker.

Det er nemt at se, hvad der kommer i stedet, nemlig moderne forhold for både beboerne, pårørende og ansatte, men der mistes også noget historie. Og noget sjæl og nærvær, der er blevet opbygget gennem tiden.

Sådan er det jo med alle livets forhold, at der bygges nyt til tider, og derfor må det eksisterende vige pladsen, men det er nu synd, at man ikke kan pakke alle de gode ting, som minder og sjæl, ned i flyttekasserne og tage det med. Når det nye starter op, starter alt fra bunden, og derfra skal sjælen og minderne bygges op på ny.

Det skal nok komme med årene, men indtil da kan det mangles.

Jeg har oplevet, både i Smidstrupparken og på Atriumhaven, en gavmildhed i samspillet mellem sted, fortid, nutid og personale og beboere. Der er ganske givet krusninger begge steder, som jeg ikke kender til, for andet vil være underligt, men jeg har i hvert fald oplevet en god varme begge steder.

Kan den varme komme med over i det nye plejecenter i Gauerslund? Ja, selvfølgelig kan det det, men det kan med samme selvfølgelighed også hænde, at der sker et tab. At det bliver svært at pakke sjælen ud, når den først er pakket sammen.

Det må tiden vise, og jeg vælger at tage ja-hatten på, men vil dog samtidig komme med en lille påmindelse: Nok er der ingen af stederne mange beboere, der er så friske, at de selv kan handle og går til frisør, men de er der, og de taber en del ved at blive flyttet ud på en mark, hvor der er alt for langt til byens handelsliv. Jeg ved ikke, hvad man skal gøre ved det, men noget skal gøres. Husk at få det element med i hele planlægningen af det nye sted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce