Annonce
Trekantens Folkeblad

I Flindts Fodspor: Teddybjørnen Sælma

I Flindts Fodspor. Illustration: Julius

Brejning: På havnen i Brejning er der en flad, flydende træbro, der vist mest er til kajakroerne, så de kan komme på bølgen blå.

Men derude i bølgen blå lever der en sæl, som så engang imellem har brug for et sted at raste, og det gør den så på bådbroen.

Personligt har jeg nu ikke selv set den, men jeg har da set billederne af den, og sød ser den jo ud med sine store brune øjne og pelsede look.

Og hvorfor er det sådan, at et dyr med en blød pels og brune øjne, er lig med nååååååh?

De er bare for søde. Og dog. Nu er sælen nu ikke sød, for den er jo et rovdyr, der lever af at spise fisk og skaldyr, og den har skarpe tænder, så hold dig fra den. Ikke mindst for dens skyld. Den skal have fred.

Men nuser er den jo. Den minder om en større udgave af min favoritbamse, da jeg var barn. En sæl. Jeg kaldte den Sælma, og hun var en trofast puttedyr, når jeg lå derinde i det mellemste værelse i lejligheden og skulle sove min tiltrængte søvn.

Bamser er en opfindelse, som kun mennesker kan finde på at opfinde. At så noget stof sammen og gøre dem bløde. Kun med et formål. Tryghed til vores børn.

Der er mange slags bamser, men der er jo kun en rigtig bamse, nemlig Teddybjørnen. Lige præcist sådan en, har jeg aldrig selv ejet, og mine unger har heller ikke. Den har ellers en fantastisk historie bag sig. I 1902 ville den daværende amerikanske præsident, Theodore Roosevelt, kaldet Teddy blandt venner og resten af verden, på jagt, og den slags sker jo med et kæmpe følge, når man er præsident.

Hans folk var bange for, at de på grund af mængden af larm fra folk ikke vil finde noget vildt, så de fik arrangeret, at der ville være en bjørn, som præsidenten kunne skyde.


Han nægtede dog, for det var en usportslig kamp, og bjørnens liv blev sparret.


En bjørn i snor.

Han nægtede dog, for det var en usportslig kamp, og bjørnens liv blev sparret. På samme tid opfandt man to steder i verden, i USA og i Tyskland, uafhængigt af hinanden en tøjbamse, og den amerikanske fik navnet Teddy efter præsidenten.

I Vejle Fjord lever der til tider sæler, og den ene besøger så Brejning i ny og næ. Om den er her lige nu ved jeg ikke, men jeg ved, at den ikke er ikke nogen bamse. Den er et vildt dyr. Og vi skal alle lade den være i fred. Være en sportsmand som Teddy Roosevelt.

Så kan vi kalde den Sælma, hvis vi ønsker, alt mens den hygger sig i fjordens kolde vand. Eller får sig en lur på bådbroen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce