Annonce
Trekantens Folkeblad

Mærsk elsker møller: Stenrig fond støtter igen fredet vandmølle ved Fredericia

Preben Lange er 8. generation på Gammelby Mølle ved Fredericia. Den fredede og idylliske mølle har fået nyt, fornemt mølleri. Dele af det gamle mølleværk er bevaret og kan dateres tilbage til 1500-tallet. Der er yderligere planer for nogle af længernes restaurering, som der skal søges eksterne midler til. Men alene mølleriet er støttet massivt af nogle af landets rigeste fonde. Foto: Peter Leth-Larsen

Men også staten og andre almennyttige pengekasser åbnede sig, så det beskyttede anlæg fra 1500-tallet efter et års pause atter maler. Tonstunge hjul og aksler skiftet ud.

Annonce

Fredericia: Efter et års restaurering maler Gammelby Mølle igen.

Med økonomisk støtte fra blandt andet A.P. Møller Fonden, som også tidligere har hjulpet den fredede vandmølle mellem Pjedsted og Herslev, er der udskiftet to mølleaksler på hvert et halvt ton og to møllehjul på halvandet ton. Akslerne og hjulene er af langelandsk eg, mens skovlbladene er af fynsk lærk.

- Lærk udvider sig mindst muligt i tørt og vådt miljø, fortæller ottende generation på møllen, Preben Lange.

Annonce

Fra middelalderen

Dele af mølleriet er fra 1500-tallet.

Preben Lange bor på møllen med sin hustru, Jette, og deres to døtre.

De fik træet hjem for et år siden, og i snart 12 måneder har han og tømrermester Hans Ravn fra Herslev skåret til og monteret de nye dele inde og ude i vandmøllen.

De gamle var slidte efter 28 års brug.

Annonce

De har hjulpet

Seneste etape af den langvarige renovering af vandmøllen og gårdens bygninger er finansieret af statens slots- og kulturstyrelse med op til 285.000 kroner, afhængig af omkostningernes størrelse.

Derudover af Augustinus Fonden med 200.000 kroner, af 100.000 kroner fra Brebølfonden - Skibsreder Carsten Brebøls Almennyttige Fond og som sagt af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal - med 185.000 kroner. Endelig har Preben og Jette lange selv skudt 300.000-400.000 i kroner og arbejdskraft i mølleriets udskiftning.

Han er selvstændig håndværker og hun centerleder af Fredericia Kommunes socialpædagogik og døgnpleje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce