Annonce
Trekantens Folkeblad

Naturpleje: Kogræsserforeninger gør en forskel

Studene tygger drøv på overdrev i Uhrhøj. Privatfoto
Det giver god mening at være med i en kogræsserforening. Det foregår under åben himmel. Samtidig er du med til at løfte biodiversiteten, og kødet i din fryser er C02-venligt.

Vejle: Om kort tid vil køerne igen skabe liv på Vejle-egnens enge og overdrev, mens de græsser og tygger drøv uden at bekymre sig om faldende biodiversitet, CO2-udledning og Corona. Det behøver de heller ikke - for køer i naturen er en af løsningerne på alle tre udfordringer.

Annonce

Mange fordele

Når man er med i en kogræsserforening, skal man afsætte tid til en kort travetur syv dage i sommerhalvåret, hvor man besøger indhegningen og tjekker, at alle dyr er til stede. Man skal også tilse, at der er strøm på hegnet og adgang til vand.

Dyreholderen ejer og har det overordnede ansvar for dyrene.

Når du er en del af en kogræsserforening, får du frisk luft, uanset vejret. Har du hund skal den selvfølgelig være i snor.

Gennem foreningen kan du få adgang til at købe kødet, og når det leveres, er det lige til at putte i fryseren.


Når vi sætter kreaturer ud på enge og overdrev, kan vi både lave kød og samtidig genskabe en mangfoldig natur med mange blomster- og insektarter.


Annonce

Biodiversitet

Foreningerne oplyser i en artikel til Ugeavisen, at kvæget skaber biodiversitet:

- Kvæg på enge og overdrev over hele Vejle kommune sørger for at afgræsse vores fineste natur. Det er områder, som aldrig har været dyrket eller som har ligget hen så længe, at de vilde blomster har indfundet sig igen. Det er helt nødvendigt, at områderne bliver afgræsset for at holde de høje græsser nede, så der bliver lys til de små og ofte sjældne vilde blomster.

- Samtidig lægger køerne også en kokasse hist og her der sikrer liv til en masse biller og svampe, der indgår i et sindrigt samarbejde med planter og fugle. Køernes hove skaber nye plantebede, og fluerne, som koens hale vifter væk fra ørerne, er helt nødvendige for at for eksempel engkabbelejen kan blive bestøvet.

Annonce

CO2-venligt

Danskernes kærlighed til oksekød skældes dagligt ud for at give en meget stor CO2-belastning. Men noget oksekød belaster mere end andet.

- Dyrene i naturen spiser kun græs og urter og får ikke kraftfoder, der ofte er baseret på import af soja, som dyrkes i fældede regnskovsområder. Når køerne græsser, træder de planterne ned under overfladen, og der dannes humus, som herved indlejrer CO2.

- Endelig får tyrekalve et godt liv i naturen i stedet for hurtig aflivning, og det er en klimavenlig måde at udnytte ressourcerne på.

Annonce

Forebygger pandemier

Naturen er trængt over hele verden. De vilde dyr mangler føde og levesteder og bevæger sig derfor ind i landbrugsområder. Her har smittespredning af vira fra dyr til mennesker fået gode forhold globalt, også fordi produktionsdyr lever tæt, og fødevarerne sendes rundt over hele jorden. I modsætning til dette sikrer græsning i naturen, at borgere kan købe lokalt produceret oksekød fra kreaturer, der lever et frit liv på enge og overdrev.

Find den nærmeste kogræsserforening

Her er de seks lokale kogræsserforeninger. Man kan ringe til kontaktpersonen og høre mere, hvis man har spørgsmål.

Sellerup kolaug v. Morten Hilger tlf. 23338990

Brejning Kogræsserforening v. Lars Kay tlf. 61651511

Lilholtgård kogræsserforening v. Hans Erik Lindholm tlf. 20218125

Mørkholt kogræsserforening v. Peter Kjøngerskov tlf. 20843722

Børkop Mølles venner v. Hans Nørbo tlf. 21298701

St. Velling Kogræsserforening v. Ole Buhl tlf. 21937570

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Annonce