Annonce
Trekantens Folkeblad

Ny bog tager læserne med ind i en verden dilletant

Billede fra bogen. Her er vi tilbage til 1970, hvor der var Den stundeløse i forsamlingshuset. Ejvind Knudsen, de er bogens forfatter, ses til højre. Privatfoto
Gennem mange år var der dilletantforestilling i Smidstrup. Det er også mange år siden, den tradition stoppede. Ny bog skrevet af en af skuespillerne sætter fokus på de mange år med dilettantforestillinger i Smidstrup.

Smidstrup: Da man i 1988 gik på scenen med forestillingen om stavnbåndets ophævelse, skulle det vise sig at blive den sidste af sin slags.

Dermed sluttede en mangeårig tradition i Smidstrup med dilettantforestillinger i forsamlingshuset, i hallen eller på friluftscenen.

I en ny bog, som Smidstrup Lokalhistorisk Arkiv, står bag, kommer man tilbage til dilettantforestillingernes tid. Det hele opført og spillet af lokale skuespillere og instruktører.

Det er Keld Christensen og Ejvind Knudsen, der har sat det hele sammen. Keld har stået for det tekniske bag bogen. Ejvind på 83 år har stået for hukommelsen. Insiderviden. Og en energisk vilje til at finde de oplysninger, han ikke kunne huske.

- Ejvind har en imponerende hukommelse, og derudover har han, sammen med sin kone Elsebeth, gennem de sidste to år samlet alt, hvad der kan fremskaffes om emnet. Billeder, programmer og avis omtale. Han har siddet på VAFs arkiv og læst gamle aviser i mange, mange timer, forklarer Keld Christensen fra Smidstrup Museum og Lokalhistoriske Arkiv.

Bogen kan købes her

Bogen "Dilletant i Smidstrup - fra 1935 til 1988" - er på hele 160 sider. Den må betegnes som en lille guldgruppe af minder.

Der er rigtig mange fotos fra de mange forestillinger, og der er også mange oplysninger om den viden, Ejvind og Elsebeth Knudsen har mødt på sin vej i researchen. Samt selvfølgelig tanker fra hukommelsen.

Bogen kan købes for kroner 200. Det sker ved at ringe til Keld Christensen på 40 68 04 07. Der er et rimeligt overskud til lokalarkivet per bog.

Annonce

21 forestillinger

Det hele startede dog, længe før Ejvind blev født, nemlig i 1909. I hvert fald har Ejvind fundet et billede fra dengang, der viser, at der i det næsten helt nybyggede forsamlingshus var en dilettantforestilling.

Men det er dog først i 1935, at det for alvor tager fart med en årlig tilbagevende forestilling. Ejvind kom først selv med ind over i 1956. Det var året efter, at forsamlingshuset havde fået en fast scene.

Den unge mand fra Håstrup havde aldrig selv spillet teater, men havde ofte set forestillingen i forsamlingshuset og blev grebet af den stemning, der var. Og som publikum nød stor glæde af.

Han var fodbolddreng, og det var boldklubben, der stod bag dilettantforestillingen. Ejvind blev en del af skuespillertruppen, og det skulle blive til 21 år med forestillinger. I bogen fremhæver han selv forestillingen i 1962 "Tante Jutta fra Calcutta" samt forestillingen i 1970 "Den stundesløse", som er de to forestillinger, der står stærkest i hans egne minder.

Sådan så programmet ud i 1966. Foto fra bogen.
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce