Annonce
Trekantens Folkeblad

Nytårsaften: Hold afstand med krudtet

Undgå ulykker med fyrværkeriet, når det nye år skal skydes ind. Hold derfor god afstand, når krudtet skal fyres af.
Annonce

Nytår: Hvert år sker der skader, når raketterne flyver. Men de kan forebygges ved at overholde enkle sikkerhedsregler.

En løbsk raket eller vindstød kan forårsage skader hos både tilskuere, der står for tæt på og bliver ramt af fyrværkeriet, men det kan også sætte ild på bygninger, høstakke, tør beplantning og andet brændbart, hvis der ikke bliver holdt tilstrækkelig afstand. Ligeledes kan både dyr på landbrug og hundekenneler og familiens kæledyr blive skræmt af larm og lysglimt fra fyrværkeri, der fyres af tæt på dyrene.

Derfor henstiller Sikkerhedsstyrelsen til, at man overholder reglerne for antændelse af fyrværkeri, her er der nemlig helt faste regler.

Til døråbninger, porte og andre åbninger i bygninger, skal der være mindst ti meter, når der skydes raketter af. Til bygninger med tag, der let antændes, for eksempel stråtag, skal der holdes en afstand på mindst 200 meter. Samme afstandskrav er der til let antændelig bevoksning, oplag af brændbare materialer og lignende.

Annonce

Pas på blæsten

Der skal være mindst 100 meters afstand til landbrug med dyrehold, hundekenneler eller marker med dyr, der går ude. Bemærk, at i blæsevejr skal der i vindretningen være dobbelt så stor afstand til bygninger og beplantning, der kan antændes. Det betyder, at der skal være mindst 20 meter til åbninger i bygninger, og man skal holde sig mindst 400 meter fra bygninger med stråtag, bevoksning og brændbart materiale, når der skydes raketter af. Med andet fyrværkeri skal man holde mindst 200 meters afstand i vindretningen.

En kommune kan forbyde brug af fyrværkeri i et område, hvor der en særlig risiko. Det kan for eksempel være i et tørt naturområde, i en bydel med stråtækte huse eller nær virksomheder, hvor brandfaren på grund af fyrværkeri kan udgøre en særlig risiko. Kommunerne har også mulighed for at fastsætte særlige afstandskrav i et område af hensyn til sikkerheden for mennesker, dyr eller ejendomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce