Annonce
Trekantens Folkeblad

Sådan gør man drenge glade for gymnastik: Der tonses mere og snakkes mindre

Noah hænger ved. Han er en af drengene, der har været med i projektet "10.000 på 10 dage". Foto: Jørgen Flindt
Gauerslund IF har fået vendt en negativ spiral. Færre og færre drenge meldte sig til gymnastik, men de er ved at vende tilbage.
Annonce

Børkop: Noah går i 3.B, og han har grebet fat i de runde ringe for enden af nogle solide torv. Han svinger sig gennem luften.

Han er ikke alene her i gymnastiksalen. Slet ikke. Faktisk skal der 120 drenge, på skift i hold, på gulvet denne fredag, for de skal tonse, skal de. Og tonse gør de.

Henne ved nogle store måtter er en flok drenge ved at kravle rundt. Deres kinder er knaldrøde, men de ænser det ikke. De har så meget krudt bagi, at deres kondital må ramme halloftet.

Blandt drengene er Bastian, som også går i 3.B.

- Jeg har ikke prøvet gymnastik på den her måde før, men det er ret sjovt. Jeg vil da gerne prøve det igen, for der er godt nok gang i den, siger Bastian Søndergaard Rodam.

Der er gang i den. Kort og godt. Det er det, der er konceptet. Her skal der ikke snakkes for meget. Det er hurtige beskeder, og så skal drengene ellers bare igang. Det er alligevel svært at holde fokus, når man er en dreng på 8 - 10 år. Især når man er i en hal, hvor man netop gerne må bruge det krudt, man ellers brænder inde med.

10.000 på 10 dage

  • Mange drenge stopper med at gå til gymnastik, når de fylder 10-12 år, for de spiller hellere fodbold eller spiller på computeren.
  • Det fik Danske Gymnastik Foreninger (DGI) til at lave projektet "10.000 på 10 dage", hvor instruktører har været ude ved 10.000 skoledrenge på 10 dage. Her har drengene mødt gymnastikken, og instruktørerne har udfordret drengene til at bruge kroppen på en mere tonseagtig måde.
  • Englystskolen har som eneste skole i Børkopområdet deltaget i projektet, og faktisk var skolen det sidste sted, hvor DGI var forbi i denne omgang. Og på det tidspunkt havde DGI lige rundet 10.000 drenge på 10 dage.

Annonce

Også læreren lærer

Det er projektet "10.000 på 10 dage", der ramte Børkop. Bag står DGI, der har allieret sig lokalt med Gauerslund IFs gymnastikforening. Foreningen havde spurgt Fælleshåbsskolen og Englystskolen, om de ville deltage, og Englystskolen sagde ja tak.

På sidelinjen står Charlotte Enok Poulsen, der er formand for Gauerslund IFs gymnastikafdeling. Hun forklarer, at medlemstallet har været faldende. I hvert fald på drengesiden.

Ordet gymnastik er ikke noget, der hitter hos drengene. Det lyder støvet.

- Derfor handler det ikke om at lave gymnastik. Det skal ikke handle om teknikker og den slags. Det handler om at tonse. For det er det, drengene gerne vil. Så skal vi henad vejen nok få dem lært de rette teknikker og fede spring, men som en start, skal de tonse, siger hun.

Annonce

Opdelte hold

Og det virker.

- Vi kan se, at der kommer flere og flere drenge til. Vi har været nede på fem drenge på et hold, men nu er der omkring tyve. Men vi har plads til endnu flere, og det er også derfor, vi deltager i DGIs projekt. Det er en god måde at vise drengene, hvor fedt det egentligt er at gå til gymnastik, siger Charlotte Enok Poulsen.

Derfor har gymnastikforeningen også delt holdene op, så det er piger for sig og drenge for sig. Ganske som det er her i skolen denne fredag. Pigerne må lave skolearbejde. Drengene får en times tid med tons i rå mængder. Og de nyder det.

Bastian med det lange hår kravler over en oprejst måtte, mens andre kravler den anden vej. Det giver sved på panden, og drengene nyder det. Foto: Jørgen Flindt
Øvelserne var mangfoldige. Her skulle drengen kravle opad en sliske og kaste bolden i nettet. Foto: Jørgen Flindt
Der tonses. Big time. Foto: Jørgen Flindt
Det gælder også om at hjælpe hinanden, hvis man vil slå det andet hold. Mange af øvelserne er forbundet med konkurrence. Foto: Jørgen Flindt
Så sjov kan en fredag formiddag i skoletiden også være. Foto: Jørgen Flindt
Hygge i hallen. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce