Annonce
Trekantens Folkeblad

Sådan skal rengøring gøre forskellen

Rengøring er stadig alfa og omega i kampen om corona. Og den gode gamle måde er stadig meget virkfuld. Foto: Søren E. Alwan
Eksperter giver her råde til, hvad vi konkret skal være opmærksomme på, for at rengøringen gør en forskel i kampen mod corona.

Kontaktfladerne er stadig alfa omega, når det drejer sig om at forhindre smitte.

Især dem du rører mange gange i løbet af en dag, fx bordflader, stole og håndtag. Derfor skal de gøres rent ekstra tit. For smitten breder sig gerne via dråber inden for en radius af 1-3 meter. De lægger sig let på overflader - og herfra kan de overføres ved berøring.

Et amerikansk studie har vist, at virussen kan overleve i op til tre døgn på overflader af rustfrit stål og plastik. Vær derfor ekstra opmærksom på fx plastikflasker, vandhaner, håndtag eller møbler.

- Vi skal generelt vænne os til, at kontaktfladerne er ultra-vigtige, siger Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost og Service hos FOA i en pressemeddelelse.

Corona har lært os det. Men vi skal holde fast:

Alt hvad vi rører ved med vores hænder - bordflader, fjernbetjening og køleskabshåndtag – skal man have ekstra fokus på i denne tid. Selvfølgelig, fordi vi er ramt af en pandemi, men faktisk også, når vi er ramt af andre multiresistente virus.

Derfor er det vigtigt, at vi er opmærksomme på kontaktpunkter og herunder overflader, som er steder der berøres af mange - og at vi husker at vaske hænder lige efter at have rørt ved dem. Her er nogle eksempler:

Dørhåndtag, døre, kontakter, knapper, elkedel, kaffemaskine, fjernbetjening, dankortterminal, stop-knap i bussen, mobiltelefon, nøgler, bordkanter, armlæn og alt mulig andet som man deler med andre.

Annonce

Kend dine produkter

I rengøring er det vigtigt at kende de produkter, man bruger. Det er værd at undersøge, hvad produkterne indeholder og hvad de skal bruges til. Såvel rengøringsmidler som klude.

Kan din karklud reelt bruges til at fjerne bakterierne, og hvordan sikrer man, at den ikke bliver en bakteriebombe i sig selv?

Det gør man ved at læse på produkterne eller om produkterne på nettet. Vi skal være bedre til at vide, hvornår vores rengøringsprodukter er effektive, og hvornår de ikke er. Det lyder enkelt, og det er det også. Men mange af os glemmer det.


En bomuldsklud kan ikke suge bakterierne op og nogle vådservietter indeholder uhensigtsmæssige desinfektionsmidler. Sådan nogle ting skal man som forbruger undgå,


- Det er dejligt at se, hvordan fokus er flyttet til bedre hygiejne mange steder, men det er også vigtigt, at den enkelte tænker lidt over, hvilke produkter de anvender. På vores område er der stor forskel. En bomuldsklud kan ikke suge bakterierne op og nogle vådservietter indeholder uhensigtsmæssige desinfektionsmidler. Sådan nogle ting skal man som forbruger undgå, hvis man kan, siger Jesper Heeno Andersen, biokemiker og regulatorisk chef, QA medicinsk udstyr hos WetWipe.

Annonce

Gammeldags rengøring er vejen frem

Corona har vænnet os til at spritte. Og det er godt for hygiejnen. Men ikke altid godt for os og vores hud. Vi skal faktisk hellere vaske hænder eller gøre almindelig grundigt rent, når vi kan. For afspritningsmidler rummer ethanol eller andre lignende stoffer, der kan være skadelige for bl.a. hud og organer.

Corona har på mange måder gjort os overforsigtige. Afspritning skal man helst udelukkende vælge, når man fx står i butikken uden en håndvask. Eller hvis man er sygehus og fx skal have isolationsstuen 100 pct. bakteriefri.

Anbefalingerne støttes af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. Derfor skal vi huske at holde lidt igen med afspritningsmanien.

- Langt de fleste bakterier er jo gode, og dem bliver vi ikke syge af. De er faktisk med til at styrke vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt ikke at overføre sygehusrengøring til private hjem og sunde, raske familier. Det er jeg lidt bange for, at folk gør, siger Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert, pensioneret lektor med master i sundhedspædagogik og stifter af frugrøn.dk.

Folk vil gerne helgardere og spritte for en sikkerheds skyld, men det er uhensigtsmæssigt for sundheden.

Husholdningssprit skal man under alle omstændigheder ikke bruge som rengøringsmiddel. Alkoholprocenten er alt for høj. Derfor fordamper spritten inden den desinficerende effekt nås. Og det lave vandindhold gør, at alkoholen ikke får den ønskede effekt.

Det er altså ikke nødvendigt at anvende desinfektionsmidler i dit private hjem, medmindre der er tale om helt særlige situationer. I disse situationer vil du have modtaget rådgivning fra hospitalet eller en myndighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce