Annonce
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Otte seje elever fra Englystskolen lod klasselokale være klasselokale, og i stedet samlede de affald på en en 7,5 kilometer lang rute fra Børkop til Vinding. Foto: Jørgen Flindt
Otte elever fra Englystskolen var på tur med en affalds-gribetang i hånden. Og der blev samlet ni sække affald på turen fra skolen til McDonald's i Vinding, som bød på burger og cola som tak for deres store indsats.

Børkop: Casper, Sebastian og Tristan sætter tænderne i en cheeseburger. De sidder udenfor McDonalds' i Vinding, og turen derhen for de tre drenge og fem andre elever fra Englystskolen har været en lang tur blandt affald.

De har nemlig lige afsluttet en 7,5 kilometer tur fra Englystskolen, via Overmøllevej, Skærup og Fredericiavej med affalds-gribetang og sorte sække i hånden.

Ved siden af står 12-årige Nicoline Ratleff og tager et sluk af den iskolde cola. Det har været en lang dag, forklarer hun.

- Det har været hårdt, og jeg har fået ondt i ryggen, men det har også været sjovt. Det er fedt at kunne gå sådan en tur med vennerne og snakke om alt muligt undervejs, siger hun.

De otte elever er blevet undervist om affaldsindsamling, og det var planen, at de skulle ud og samle affald. Men pædagog Brian Pedersen fik den tanke, at hvis nu turen gik til McDonalds, kunne det være, de ville støtte lidt op om projektet.

- Det er jo en lang tur, men så var der en gulerod for enden af turen. Og hos McDonald's var man så søde at sige, at det vil de da gerne bakke op om, siger han.

Annonce

Svineri langs vejene

Personligt havde han forinden sammen med konen gået turen langs en del af Fredericiavej, og de havde lagt mærke til, at der var meget affald i grøfterne.

- Det er utroligt, som folk sviner, og jo, jeg havde da nok regnet med, at der vil have været en del McDonald's-papir, men der var nu ikke særligt meget. Til gengæld fandt vi alt mulig andet, forklarer han.

Ni sorte sække med affald blev i hvert fald samlet sammen af de friske unge mennesker og deres tre lige så friske voksne, der var med. Det var især cigaretskodder, dåser, flasker og slikpapir, der var meget af.


Men vi fandt mange ting, blandt andet et skateboard, snus, et toilet, tennisbolde og endda to par herreunderbukser.

Otte affaldsindsamlere fra Englystskolen


- Men vi fandt mange ting, blandt andet et skateboard, snus, et toilet, tennisbolde og endda to par herreunderbukser, lyder det fra flokken.


Jeg tror, mange smider det ud af vinduet i bilen, fordi de ikke gider have en rodet bil. Men så ligger det jo i naturen, og det er ikke godt for miljøet


- Jeg tror, mange smider det ud af vinduet i bilen, fordi de ikke gider have en rodet bil. Men så ligger det jo i naturen, og det er ikke godt for miljøet, siger en af eleverne, Victor Vilster.

Sådan gør McDonald's

Hos McDonald's samler de ansatte hver dag affald i det nærmeste område. Det kaldes for ”One-block”-politik, og det findes hos alle McDonald's-restauranter.

McDonald's samarbejder ligeledes med Friluftsrådet om kampagnen  ’Hold Danmark Rent’.

Men nu har eleverne gjort deres for at samle op efter grisebasserne, så det har været en anderledes skoledag, der endda er ved at slutte af med en burger og cola. Det har eleverne dog aldrig prøvet før, men de har i den grad fortjent det, lyder det fra de voksne. Også fra Kennet Larsen, der står i spidsen for McDonald's i Vinding.

- Det var et super godt formål, og når de nu skulle gå så lang en tur og samle affald, så vil vi da gerne bakke op om det gode initiativ, siger han.

Annonce

Kørt hjem til skolen

Så burgeren nydes med mere end almindelig god samvittighed.

- De har klaret det super flot, og nu er vi vist alle trætte, men det har en god dag. Sådan en dag er også nem at bruge i undervisningsøjemed, for nu har vi noget at tale om og ud fra, når snakken går om miljøet, siger Rikke Eis Lund, der er lærer.

Hun tager også en slurk cola. Det er tid til at bryde op. Børnene og de voksne skal heldigvis køres tilbage til skolen, så de meget trætte ben slipper for at gå længere.

Børnene rydder op efter dem selv først. Det kunne andre godt lære af. Ni sorte affaldssække viser i hvert fald med tydelighed, at det ikke er alle, der er lige så affaldsbevidste som de unge mennesker fra Børkop.

Casper Feldt Lorentzen, Tristan Bernth og Sebastian Pedersen nyder deres meget velfortjente burgere. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Annonce