Annonce
Trekantens Folkeblad

Ugens guide: Byfesten der er meget mere end byfest

Sidste år kom det ene hold ved Smidstrup Games ridende ud af hestetraileren. Foto: Rødmose Foto

Så er det blevet tid til en af årets største fester: Smidstrup Byfest

Annonce

Uge 31 og Smidstrup. De to ord hænger uløseligt sammen. Hvorfor gør det egentligt det?

- Det er fordi, der er i uge 31 byfest i Smidstrup, og mange landsbyer har en byfest, men den i Smidstrup har sit eget liv. Den lokker rigtig mange gæster til. De lokale selvfølgelige, men også dem der engang var lokale, og mange af dem vælger at holde ferie i uge 31, så de lige kan tage turen "hjem" til Smidstrup i den uge.

Hvor lang tid har der været afholdt byfest i Smidstrup?

- Siden 1972. Dengang havde lokale kræfter samlet sig i det, der stadig kaldes Samvirke. Det var nogle år før, og i 1972 blev der diskutteret på et Samvirke-møde, at der skulle arbejdes for at få en hal i Smidstrup. Det blev formålet med at lave en byfest, og selvom det begyndte i det små, voksede det sig stort de kommende år, og der blev samlet ind til en hal. Den stod klar i 1979.

Men nu er det 2018. Og hvad kommer til at ske ved årets byfest?

- Man kan sige, at det er en meget klassisk byfest som nu går i gang. I hvert fald en klassisk byfest for Smidstrup. Programmet er, som programmet snart altid er. Der er ikke de store overraskelser. Der er store og små ting. Der er børnedag, banko, ringridning, koncerter, diskoteker, fællesspisning og så videre. Men, som de selv siger i Smidstrup: If it ain't broken, don't fix it.

Er der ikke noget med udklædning?

- Jo, det er onsdag aften, hvor der afholdes Smidstrup Games. Her dyster lokale hold mod hinanden i forskellige dyster, og de hold er uklædte. Sidste år kunne man da møde både en Asterix, en blå avatar (filmfigur, red) og en dressurrytter på træhest. Blandt andet.

Hvor foregår det henne?

- Lidt rundt omkring i Smidstrup. Der er to pladser, hvorfra der sker mange aktiviteter. Men der sker også andre ting rundt omkring i byen. Blandt andet er der fredag høstdag på Ladegård på Nørrevang 101, søndag er der høstfest på museet og koncert med James Sampson i kirken.

Hvornår starter det?

- Tirsdag den 31. juli går det løs med byfeståbning klokken 18.30.

Hvornår slutter det?

- Søndag den 5. august, hvor der klokken 22.15 er byfestfyrværkeri. Måske. I skrivende stund er der forbud mod fyrværkeri på grund af tørken.

Og hvis man kommer forbi udefra, hvad så?

- Alle er velkomne, men især lørdag og søndag sker der noget for alle, for her vil Byfestpladsen åbne og summe af liv. Så kig forbi, køb en kold øl, varme pølser, røget ørred eller noget andet guf. Og så nyd den levende musik, boder, dukketeater og meget mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce