Annonce
Trekantens Folkeblad

Vandmøllens Venner fylder 30 år

Børkop Vandmølle har en historie, der går flere århundrede år tilbage. Men foreningen Vandmøllens Venner runder 30 år, og det markeres søndag. Illustration: Børkop Vandmølles Venner
Foreningen Børkop Vandmølles Venner fylder 30 år den 25. september 2019. Det markeres søndag 29. september med fortælling på vandmøllen.
Annonce

Børkop: Det hele startede tilbage i 1989. Her tog Kristian Bertelsen – senere formand i Børkop Vandmølles Venner (BVV) initiativ til et udvalg, der med følgende argumentation stiftede foreningen:

”Vandhjulenes snurren rundt, kværnenes brumlen og et besøg i Farbror Svends Samling, vil give de mange besøgende en ekstra god oplevelse og det vil være en fin PR for hele Børkop Kommune, når der kommer mere liv i miljøet omkring Børkop Vandmølle. Med positiv interesse og god vilje, kan en museumsforening klare den sag”.

Det viste sig, at det var en god og fremsynet idé, og den 25. september 1989 blev der afholdt stiftende generalforsamling. Her blev dog ikke alle bestyrelsesposter besat, idet Børkop Kommune var så interesseret i foreningen, at der den 20. december 1989, tilgik brev fra Borgmesterkontoret, hvori det blev meddelt, at borgmester Th. Bang-Hansen, af byrådet var udvalgt til at være repræsentant i BVV bestyrelse.

Således kom BVV godt fra start med kommunal velvilje og opbakning i ryggen I ”gamle” referater, fremgår det, at der allerede i august 1990 var 264 medlemmer, så det viser at der også var en rigtig god opbakning fra områdets beboere. Fra starten blev der dog også udvist en vis skepsis – ”hvad skal vi med sådan en forening i kommunen ? kan den overhovedet overleve ? I en artikel i 1997, står beskrevet:

”Vi kan konstatere, at BVV lever i bedste velgående og aldrig har haft et højere medlemstal – dermed må den have vist sin eksistensberettigelse”.

Endvidere står der: ”Erfaringen viser også, at det var en god ide at kombinere en aktiv seværdighed, beliggende i smukke omgivelser og med en veldrevet restaurant”. ”Dette har tilsammen gjort stedet usædvanlig tiltrækkende og til et naturligt udflugtssted for gæster fra nær og fjern”.

- I dag, 30 år efter, må vi konstatere, at konceptet fortsat virker – et stykke unik levende kulturhistorie, et velplejet museum, en smuk natur i alle vejrlig og en veldrevet restaurant – kan det være bedre, lyder det spørgende fra Børkop Vandmølles Venner.

Gennem årene har BVV frivillige medlemmer holdt åben for gæster i weekender og helligdage cairkqa 60-65 dage om året, hvor der fortælles om møllens virkemåde, samt hvad tingene i Samlingen har været anvendt til, hvilket er vigtigt for at historien og kulturarven bevares for eftertiden. Denne formidling er også vigtig i forhold til skoleklasser, børnehaver samt rundvisninger med selskaber, hvor deltagerne for en kort stund frigøres fra teknologiens ”lænker” i form af IPad, IPhone og andre tekniske vidundere. - Hvis ikke denne formidling og overlevering fortsætter, vil historien dø af sig selv. I starten langsomt og nok umærkelig, men uafvendelig og uoprettelig, lyder det videre i pressemeddeelsen fra BVV.

Dertil kommer de mange arrangementer, som BVV hen over året selv aktivt arrangerer eller deltager i.

Problemfrit vil det dog aldrig være at drive en sådan forening. Også BVV har haft sine kriser, men er kommet godt igennem dem og lever fortsat i bedste velgående.

- På trods af nogle år med faldende medlemstal har de seneste år givet en tilvækst, så vi lige har rundet 300 medlemmer. Det må vel nok siges, at være ganske flot for en forening, der aldrig har holdt andespil og normalt 'kun' har arbejde og udgifter at byde sine medlemmer, lyder det fra BBV.

Annonce

Markeres på søndag

De 30 år markeres søndag 29. september klokken 14 – 15, i Møllen.

- Her vil vores møller og kunstner Elmann Larsen fortælle en kulturfortælling om Børkop Vandmølle. Det er lige fra Harald Blåtand over Luther, gennem industrialiseringen til møllen i dag, lyder det.

Stedet er Vandmøllevej 4, 7080 Børkop. Der er gratis adgang – efter først til Mølle princippet.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce