Annonce
Trekantens Folkeblad

Vi søger læsernes hjælp: Hvem var eneboeren fra Sellerup Strand?

Uddrag af historien om eneboeren fra Sellerup, som Politiken skrev om i 1951. Foto: Jørgen Flindt
I 1951 skrev det store københavnske dagblad, Politiken, en historie om eneboeren fra Sellerup Strand. Men historien om eneboeren blev aldrig skrevet færdig. Lad os se om vi kan det i fællesskab.
Annonce

Sellerup: Han var en mand, der ikke havde det store behov for livets materielle goder.

Det var i årene efter anden verdenskrig, og her på kanten af fjorden byggede han et hus til den nette sum af 700 kroner. Selv dengang var det så billigt, at det må have været landets billigste hus.

Det var i hvert fald landets mindste. 1,9 meter bred og 2,5 meter lang, men der var plads til en seng og lidt køkkengrej. Mere behøvede han ikke.

Manden, der blev eneboer, havde selvfølgelig også et navn.

Vilhelm Valdemar Nielsen var født og opvokset ved Sellerup Strand. Der, hvor der ligger sommerhuse nu, var der dengang landbrugsland, og unge Vilhelm rejste udenlands, kom hjem igen og købte en gård, men i en moden alder af 55 år ønskede han at trække stikket, som man vel siger nu til dags.


Manden stiller kun meget faa fordringer til livet.

Uddrag af artikel i Politiken 1951


Han fik den lokale cementstøber til at bygge det lille hus. Det kom til at ligge nær sin fædrene gård, og her boede han så med så lidt som muligt, hvilket skal tages helt bogstaveligt. Han tog eksempelvis ned til fjorden og hentede vand, som han kogte. På den måde fik han salt.

Noget tyder dog på, at der har været penge på bunden af den kiste, som han godt nok ikke ejede, men de penge blev ikke brugt på nogen som helst måde. Men om han var fattig, sparsommelig eller ligefrem nærig er svært helt at sætte ord på.

Annonce

Kongens foged

Efter tre år i huset fik han besøg. Det var kongens foged, der stod ved døren sammen med folk fra sognerådet og den lokale betjent. Gauerslund Sogneråd havde nemlig retten til at opkræve skat, og Vilhelm Valdemar skyldte 500 kroner.

Den gnavne eneboer nægtede at betale. Han skyldte ikke nogen noget, sagde han. Han forklarede, at han endda gik i rabatten for ikke at slide på vejene.

Og han fik sagt sine pointer med ret markant overbevisning, for i hånden holdt han en økse. Sognerådet kunne efterfølgende berette, at den smukke tur gennem efterårsskoven var eneste, fogden med følge fik med fra den tur.

Eneboeren Vilhelm Valdemar fra Sellerup boede på hjørnet af Sellerup Skovvej og skoven op mod Brejning. Det var her, der senere kom til at ligge et sommerhus lavet af en togvogn. Den blev revet ned for et par år siden, da den var blevet til et øjebæ. Foto: Jørgen Flindt

Sognerådet måtte sande, at de penge fik de nok ikke. Og hvad skulle der så ske? Skulle de gøre sig til universalarving, så i hvert fald lidt ville falde af, når Vilhelm engang døde. Eller skulle de erklære ham for åndssvag? Eller skulle de bare lade ham være?

Historien om eneboeren fra Sellerups trodsighed mod myndighederne endte i dagbladet Politiken. Det store københavnske dagblad kunne i november 1951 berette om historien.

Senere skulle efter sigende også Billed-Bladet havde været forbi, men den artikel har vi ikke kunne snuse op.

Annonce

Læsernes hjælp

For hvad der skete med eneboeren Vilhelm, melder historien ikke noget om. Og det er her, I kære læsere kommer ind i billedet. Er der nogen af jer, der kender til historien derfra.

Vi ved, at Vilhelm boede der så længe, at han til sidst ikke kunne holde virkeligheden helt uden for døren. Og dog.

På et tidspunkt blev han nemlig så syg, at han accepterede, at lægen kom forbi. Om den historie ved man, at lægen måtte stå udenfor, og undersøge Vilhelm gennem vinduet. Huset var så lille, at der ikke var plads til dem begge, så lægen måtte give en indsprøjtning stående udenfor, mens Vilhelm Valdemar lå indenfor.

Eneboeren boede ikke mange år i huset. Han solgte det efter få år, og hvad skete der så? Og hvad med den manglende betaling til skat? Og hvorfor valgte Vilhelm Valdemar den livsstil, og hvornår døde han?

Det er måske ikke vigtige spørgsmål i livets store billede, men historien er jo fascinerende, og lad os sammen få den skrevet færdig, hvis vi kan.

Skriv gerne til jofli@vafo.dk eller ring på 76414936, hvis du kan bidrage med nye oplysninger om eneboeren .

Tak til Kurt Grønnebæk, der ligger inde med Politikens artikel, og tak til Børkop Lokalhistoriske Arkiv for hjælp med yderlige oplysninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce