Annonce
Turistavisen - DK

Abelines Gaard - som en tidskapsel fra 100 år siden

Man træder tilbage i tiden, når man træder ind på Abelines Gård. Tempoet bliver automatisk lavere i de gamle bygninger. Foto: Ringkøbing-Skjern MuseerneEin Besuch bei Abelines Gaard ist wie eine Zeitreise in die Vergangenheit. In den niedrigen Räumen wird das Tempo automatisch langsamer. Foto: Ringkøbing-Skjern Museerne
På Holmsland Klit ligger den gamle strandfogedgård Abelines Gaard. Her kan hele familien træde tilbage i tiden og komme helt ned i gear. Her er der plads til at gå på opdagelse, til at undersøge de mange mærkelige rum og alkover - og ikke mindst til at lege som man gjorde for mere end 100 år siden.
Ved den gamle redningsstation ved Abelines Gård kan hele familien komme med på redningsøvelse, så alle er klar, hvis der sker et skibbrud. Foto: Ringkøbing-Skjern MuseerneAn der alten Rettungsstation bei Abelines Gaard kann die ganze Familie an einer Rettungsübung teilnehmen, sodass jeder vorbereitet ist, wenn es einmal zu einem Schiffbruch kommen sollte. Foto: Ringkøbing-Skjern Museerne

Haurvig: Hver mandag og onsdag leger gæster sig tilbage i tiden. Mandag hele dagen, og onsdag når gæsterne er færdige med at redde alle sømænd i land på redningsøvelsen. Prøv at hjælpe med de daglige gøremål på den gamle strandfogedgård. Her skal der måske hentes vand og vaskes tøj. Måske er det denne dag gården skal have hugget brænde eller spinde og karte. Det kan også være, at gæsterne denne dag bager pandekager. Aktiviterne er kun for børn, men mor og far må selvfølgelig godt hjælpe - og smage. Aktiviterne er gratis, når entréen er betalt.

Fra Strandfogedgård til Abelines Gaard

I dag hedder gården ved den jyske vestkyst Abelines Gaard, men dengang gården stadig var en fungerende gård, inden Abeline overhovedet var flyttet ind på gården, var det en strandfogedgård, og Abelines svigerfar var strandfoged. Det var strandfogedens job at sørge for at føre opsyn med - og foretage indberetning om strandinger og bjergninger på hans del af stranden. Det var også på strandfogedgårdene, skibbrudne sømænd overnattede, når de var reddet i land. Abelines Gaard husede blandt andet søfolkene fra det tyske skib Elisabeth Rickmers, der i 1894 strandede ved den del af kysten, der hørte til gården. Som en anden tidskapsel kan gæsterne i dag kan stadig finde spor fra den store stranding, for eksempel navneskiltet og klokken fra det store skib.

Annonce

Red hele familien i land

Da de første turister kom til Vesterhavet, så de stranden og vandet som et sted til hygge og til afslapning. Men de lokale, der levede ved og af havet, vidste, at man skulle behandle vandet med respekt. De bløde bølger kunne på et øjeblik blive mægtige kæmper, hvis eneste ønske var at trække folk med ned i dybet. De lokale ved Holmsland Klit havde ofte set det ske.

Åbningstider på Abelines Gaard

26. juni - 31. august: Alle dage kl. 11-17.

Adresse: Sdr. Klitvej 87, Haurvig, 6960 Hvide Sande

Redningsøvelse alle onsdage klokken 13 - fra 30. juni - 25. august

På Ringkøbing-Skjern Museums besøgssteder skal alle over 15 år fremvise coronapas.

Og netop derfor har man altid afholdt redningsøvelser ved de danske redningsstationer. Hver onsdag kan hele familien, på egen krop, opleve hvordan en redningsøvelse foregik i gamle dage. Når der afholdes redningsøvelse ved Abelines Gaard, hjælper alle hinanden med at sætte rebene op, så de sammen kan redde store og små, modige matroser i land.

Annonce

Sæt jer til rette i de gamle stuer

Et af de steder, det er tydeligt, at de mange strandinger har præget den gamle gård, er i det rum, der i dag fungerer som kaffestue. Her kan gæsterne nemlig også finde spor fra den store stranding. Det store bord og den imponerende lampe var begge ombord på Elisabeth Rickmers. Man kan også nyde sin kaffe udenfor på solskinsdage.

Annonce

Spillemandsmusik på Abelines Gaard

Gæster kan glæde sig til at høre de fornøjelige toner fra spillemandsmusikken fylde Abelines Gaard flere gange i løbet af sommeren, når “Spilleflokken” spiller op. Når vejret tillader det, vil musikken fylde gårdspladsen og ellers vil tonerne fra musikken ramme loftet i laden. Den traditionelle spillemandsmusik leveres af en flok musikalske legekammerater.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce