Annonce
Ringkøbing-Skjern

Bytårn og svingbro: Vil forskønne Søndervig og Hvide Sande for 33 millioner

Svingbroen, der skal forbinde sluseøen med sydhavnen kan komme til at se sådan ud. Visualisering: Aarkitektfirmaet Møller & Grønborg
Byudviklingsplaner for Søndervig og Hvide Sande byder på stribevis af konkrete forslag. Viceborgmester satser i første omgang på at søge økonomisk støtte til at realisere et udsigtstårn midt i Søndervig og to gangbroer, som forbinder sluseøen med midtbyen i Hvide Sande.

Søndervig/Hvide Sande: Hvis turisterne også i fremtiden skal strømme til kystbyerne, skal der udvikling til.

Det mener viceborgmester Søren Elbæk (S), som er meget tilfreds med, at han foreløbigt har erhvervs- og vækstudvalgets opbakning til to såkaldte åbningstræk, som skal løfte og udvikle Søndervig og Hvide Sande.

- Vi har nu to omfattende udviklingsplaner for de to byer, og vi peger på nogle helt konkrete projekter, som vil gøre en forskel for Søndervig og Hvide Sande og forhåbentlig tiltrække investorer til nogle af de andre projekter, som planerne foreslår, fortæller han.

Helt præcist vil åbningstrækkene tilsammen koste omkring 33 millioner kroner - og det er nu udspillet, at Ringkøbing-Skjern lægger billet ind hos Realdania til at betale halvedelen af udgiften. Om det lykkes at få støtte til et eller begge projekter, vil vise sig efter sommerferien.

Kort om planerne

Arkitektfirmaet Møller & Grønborg har stået i spidsen for at udarbejde to udviklingsplaner for Søndervig og Hvide Sande.

I Søndervig var opgaven at skabe oplevelsen af en moderne badeby med afsæt i historien og placeringen mellem hav og fjord og at binde byen bedre sammen. I Hvide Sande har arkitekterne arbejdet med at skabe attraktive boliger og åbne byrum i fiskerbyen. Lokale styregrupper har givet arkitekterne input undervejs, ligesom der er holdt flere borgermøder.

Realdania, Ringkøbing-Skjern Kommune og lokale aktører har betalt for udviklingsplanerne.

Planerne peger på, hvilken retning de to byer kan udvikle sig i med alt fra parkeringshuse til ferieboliger, forslag til fremtidigt materialevalg og lignende. Planen er vejledende og kan kun realiseres, hvis kommunen eller eksterne investorer vil betale for nye tiltag.

Realdania giver mulighed for at søge tilskud til realisering af nogle planerne. Der er ansøgningsfrist den 21. august. Hvis byrådet godkender erhvervs- og vækstudvalgets indstilling, vil Ringkøbing-Skjern Kommune sende en ansøgning til tårn og byrum i Søndervig og broer i Hvide Sande.

I Søndervig-planen anbefaler erhvervs- og vækstudvalget, at man bygger et udsigtstårn i Søndervig på hjørnet mellem Badevej og Lodbergsvej og etablerer et byrum, som binder de to ender af byen sammen.

En beregning viser, at det vil koste op mod 18 millioner kroner, men da det kun er meningen, at den øverste del af tårnet skal være kommunalt ejet, så forventes etableringsomkostningen at komme til at ligge på knap ni millioner kroner. Målet er, at Realdania betaler halvdelen.

Idéen med tårnet er at skabe et udsigtspunkt og vartegn midt i byen. Næste skridt kunne være etableringen af et andet udsigtspunkt i yderste klitrække med mulighed for at se solnedgang over Vesterhavet og brusere til badegæsterne.

Det er også arkitekternes forslag at skabe et udsigtspunkt oven på den eksisterende pumpestation ved Søndervig Landevej, hvor der vil være udsigt over fjorden. Dermed vil man kunne binde hav og fjord sammen, som er et af temaerne for Søndervigs udviklingsplan.

Annonce

Svingbro til havnen

I Hvide Sande bliver første træk at se nærmere på den såkaldte sluseø ved Otto Pedersensvej. Her er det målet at få etableret en gang- og cykelbro mod nord og etablere en såkaldt svingbro, så fodgængere og cyklister kan komme fra sluseøen til havnens sydside.

De to broer vil løbe op i 24,7 millioner kroner, lyder overslaget. Her er det planen at søge Realdania om 12,4 millioner og rejse to-tre millioner lokalt, mens kommunen kunne bidrage med de sidste godt 9-10 millioner kroner.

- Det er klart, at man ikke gennemfører den slags projekter uden at skulle betale for det. Det er min overbevisning, at det er afgørende, at vi finder kommunale penge til at få taget hul på udviklingen af de to byer, siger Søren Elbæk.

Sådan kunne bytårnet i Søndervig komme til at se ud med udsigtsplatform på toppen fra hjørnet af Badevej og Lodbergsvej. Visualisering: Arkitektfirmaet Møller & Grønborg
Annonce

Flytter surfmekka

I første omgang skal de to udviklingsplaner godkendes af byrådet. Erhvervs- og vækstudvalget indstiller, at det sker på næste byrådsmøde 19. maj - dog med den ændring, at et surfmekka på Tungevej bliver flyttet til Rødspættevej.

Jens Erik Damgaard (KD) tager forbehold for nye ferieboliger på sluseøen i Hvide Sande. Desuden søger udvalget opbakning til at søge støtte fra Realdania til broerne i Hvide Sande og tårnet og byrummet i Hvide Sande.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce