Annonce
Turistavisen - DK

Der findes ikke ukrudt: Benny og Dorte vil servere dunhammere og mælkebøtter

Benny Agerbo må trække i waders, når der skal høstes dunhammere til mad og likører hos Westjysk Smag. Foto: Johan Gadegaard
Westjysk Smag har slået dørene op for en smagslaboratorium, hvor gæster kan komme og få en bid af de vilde - og lækre - råvarer, der findes lige uden for døren.

Iført et par grønne waders vader Benny Agerbo ud i søen på den ejendom ved Finderup, hvor han og fru Dorte bor. Han skal nemlig til at lave mad. Og det er ikke, fordi han skal fiske eller samle krebs eller noget. Der findes kun igler i søen, fortæller han.

Med trænet hånd begynder han at hive unge dunhammere op, trække det yderste lag blade af stænglen og skære top og bund af, så han står tilbage med et 20 centimeter langt stykke, der til forveksling ligner den hvide del af en porre. Dunhammer er nemlig en af hovedingredienserne i dagens ret.

- Man skal bruge dunhammerne fra i år, inden de bliver for store og får blomst på, fortæller han og tager en pause fra dunhammerhøsten.

- Det er fredfyldt at stå i en sø og høre fuglene synge.

Dorte og Benny Agerbo driver til dagligt virksomheden Westjysk Smag, der producerer likører og eddike af naturens egne råvarer, som de finder lige uden for døren. Nu har de udvidet forretningen til også at inkludere rundvisninger og smagsoplevelser på adressen på Holstebrovej ved Finderup.

Der findes ikke ukrudt, kun dårlig fantasi

Benny Agerbo

Annonce

"Ukrudt" på panden

Til det formål har de fået omdannet det gamle høloft til et såkaldt tastelab - et smags-laboratorium, hvor der kan tilberedes friskplukkede råvarer og smages på småretter såvel som eddike og likører.

Det foregår på første sal over Westjysk Smags produktionslokaler. Det nyrenoverede loftslokale med fritlagte skunkstolper skal med tiden også rumme en del af lagerfadene til likører og eddiker.

I et lille køkken, der er indrettet i det ene hjørne, går Benny Agerbo straks i gang med at vaske dunhammermarven og de øvrige ingredienser: Brændenælder, skvalderkål, mælkebøtteblade og -rødder samt spansk kørvel. For de fleste er det noget, der leder tankerne hen på ukrudt, der bare skal fjernes.

Men sådan ser ægteparret Agerbo ikke på det. De sprøjter ikke med gift for at fjerne planterne - de spiser og drikker sig igennem det.

- Der findes ikke ukrudt, kun dårlig fantasi, erklærer Benny Agerbo.

Parret har i flere år lavet likører og eddiker af den vestjyske naturs goder. Både de mere konventionelle som blomme, kvæde og aronia, men også de mere specielle som pile- og birkebark, mælkebøtte og marehalm. Alt bliver lavet på husets egen vildgær fra æbletræerne i haven og uden tilsætningsstoffer.

Annonce

Husker på smage

Det er Benny Agerbo, der står for opfindelsen af nye opskrifter, fortæller hans hustru.

- Han smager på alting, siger hun med et grin.

- Jeg er født nysgerrig og har altid rodet med smage. Vores ældste barn siger altid, at jeg skulle have været kok. Det kunne jeg også godt, hvis det ikke var for arbejdstiderne, siger Benny Agerbo.

Hans talent består i at huske på smage og forstå at sætte dem sammen. Når en likør ender med en lidt særegen eller skæv smag, må han i gang med af rode i smagshukommelsen for at se, hvad der kan gøres for at rette op på det. Også med de råvarer, der ikke lige ligger først for. Intet bliver hældt ud.

Mens han laver maden, håndterer han brændenælderne med bare hænder.

- Det er mange år siden, jeg har brændt mig på brændenælder. Det prikker kun lidt, når jeg spiser dem rå, siger han.

De fleste vil nok forbinde smagen af mælkebøtte med den bitre smag i den hvide saft, men rødderne er delikate og har ikke den skarpe smag. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Gæster skal selv plukke

Westjysk Smag afsætter de fleste af deres varer til lokale restauranter og specialbutikker, hvor gæster og kunder kan købe dem. Nu håber ægteparret bag virksomheden at trække kunderne ud til stedet, hvor alt det spændende foregår. Her vil gæsterne få mulighed for at prøve kræfter med urtesankningens ædle kunst og derefter sætte tænderne i planterne, mens de smager på husets dråber.

- Det er henvendt til både virksomheder, private grupper og turister, fortæller Dorte Agerbo.

Hvis det bliver lidt for vildt med alt det fremmede grønne, kan man også nøjes med en rundvisning eller en tapas-aften garneret med likører og fortællinger.

Benny Agerbo er ved at være færdig med at kokkerere. ”Ukrudtet” er forvandlet til tre lækre retter: Dunhammere omviklet med bacon, en stegt salat af mælkebøtteblade, brændenælde, skvalderkål og kørvel samt rugbrød med stegte mælkebøtterødder, hvidløg og bacon. Alt sammen med en skvæt af Westjysk Smags egen eddike. Velbekomme.

Westjysk Smags produktion er gået fra små 20-liters tanke til nu at foregå i palletanke på 600 og 1000 liter, fortæller Dorte Agerbo. Foto: Johan Gadegaard
Voila! Baconomviklet dunhammer, rugbrød med ristet mælkebøtterod og stegt salat af mælkebøtteblade, skvalderkål, brændenælde og spansk kørvel. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce