Annonce
Turistavisen - DK

Drama i Hvide Sande: Finansieringen er på plads til TV 2-serie på vestkysten

Krimiserien om journalisten Dicte - spillet af Iben Hjejle - gav Aarhus masser af omtale, og det er den slags sidegevinster, Ringkøbing-Skjern Kommune også gerne vil høste med en tv-serie, der skal udspille sig på vestkysten. Arkivfoto: Filmbyen/TV2
Efter lang tids forarbejde bag kulisserne ligger det nu endeligt fast, at der skal optages en ny krimiserie i Hvide Sande. Bag den store satsning står TV 2, Deluca Film og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hvide Sande: Navnene er endnu ikke klar til offentliggørelse, men det ligger fast, at det bliver med skuespillere, der har gjort sig bemærket i såvel danske som internationale sammenhænge, når TV 2 og Deluca Film til sommer forventes at sige 'klar til optagelse' i Hvide Sande.

Her skal der skabes en tv-krimi, hvor der foreløbig er planlagt én sæson med otte afsnit.

- Alle parter har haft uro i maven den seneste tid på grund af coronakrisen, men nu er det besluttet, at vi kører løs, siger Per Høgh Sørensen, leder af afdelingen for kultur, natur og fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han glæder sig over, at finansieringen nu er på plads under det ambitiøse projekt, der er udviklet i samarbejde med et tysk filmselskab. Det forventes, at dramaet fra vestkysten til sin tid bliver vist på flere udenlandske tv-stationer.

Dermed er forventningen også, at serien med titlen 'Hvide Sande' vil være med til at sætte yderligere spotlys på vestkysten som attraktiv feriedestination.

Ringkøbing-Skjern Kommune har selv haft til opgave at skaffe en del af økonomien til krimiserien, og på den konto er kommunen blevet mødt med solid opbakning i form af sponsorater og ydelser for fem millioner kroner fra det lokale erhvervsliv:

- Men der er stadig plads til, at der kan lægges flere penge i, så der kan komme lidt mere flødeskum på lagkagen ... måske i form af en biljagt, siger Per Høgh Sørensen med et glimt i øjet.

Fem millioner kroner er mange penge at lægge i en filmsatsning, men vi ved af andres erfaringer, at vi som område får pengene igen - og mere til i form af øget eksponering, ubetalelig markedsføring af området, bosætning, flere turister, øget omsætning og lokal stolthed.

Per Høgh Sørensen, kulturchef, Ringkøbing-Skjern Kommune

Annonce

Nye øjne på mordsag

Bag manuskriptet til den nye tv-serie står makkerparret Anders Klarlund og Jacob Weinreich, der under pseudonymet A.J. Kazinski er kendte for at have udgivet en række bestseller-krimier.

I et interview med Dagbladet har Anders Klarlund - uden at røbe for meget - tidligere fortalt dette om handlingen i 'Hvide Sande':

- Det handler om to betjente, der kommer til byen et år efter, at der er begået et mord. De skal forsøge at opklare det, de andre ikke kunne. Det er en mand og en kvinde, og det er højsommer. Det handler også om relationer og om at turde kærligheden. Og det handler om barndommens afvisninger og om, hvordan man kommer sig over det.

Seriens centrale omdrejningspunkt bliver et uopklaret mord i surfermiljøet i havnebyen.

Lige nu er Deluca Film i gang med en forproduktion til serien, der så vidt muligt skal optages on location. Det vil sige, at en scene i et sommerhus bliver optaget i et sommerhus og ikke i et studie:

- Det, synes vi jo, er fedt. Vi er uhyre glade for, at det hele bliver lavet her, siger Per Høgh Sørensen.

Der er dog også lejet et tidligere XL-byggemarked, hvor produktionsselskabet får hovedkvarter og plads til alt det grej, der skal bruges.

Dér kan der også bygges kulisser, hvis det bliver nødvendigt at have et egentlig filmstudie i forbindelse med optagelserne, der ventes at strække sig over omkring tre en halv måned.

Annonce

Også kendte i biroller

Ifølge Per Høgh Sørensen bliver det også kendte, danske skuespillere, der kommer til at indtage væsentlige biroller i 'Hvide Sande,' mens øvrige biroller typisk vil blive besat af talenter fra det jyske teatermiljø.

Når der skal findes statister til serien, vil der blive kigget blandt lokalbefolkningen.

Navnene på skuespillerne offentliggøres, når Deluca Film har fået de sidste underskrifter på kontrakterne.

Ifølge Per Høgh Sørensen ligger det i kortene, at der kommer flere sæsoner af tv-serien, der tidligst toner frem på skærmen for første gang i løbet af 2021.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V), er selvsagt begejstret - også for den solide opbakning fra egnens erhvervsliv:

- Alle de lokale virksomheder, der har givet tilsagn om penge til produktionen, har fastholdt deres tilsagn - også her under coronakrisen. Det, synes jeg, siger noget om vores lokalområde - at vi trækker på samme hammel og ser fordele i at hjælpe hinanden, siger Hans Østergaard, der håber, at filmproduktionen kan være med til at få gang i hjulene i blandt andet turismebranchen.

Annonce

Bosætning og turister

Også Per Høgh Sørensen peger på, at filmoptagelserne kan være med til at booste området - økonomisk og kulturelt:

- Fem millioner kroner er mange penge at lægge i en filmsatsning, men vi ved af andres erfaringer, at vi som område får pengene igen - og mere til i form af øget eksponering, ubetalelig markedsføring af området, bosætning, flere turister, øget omsætning og lokal stolthed, siger Per Høgh Sørensen.

Kommunens filmkonsulent, Rebecca Molders, glæder sig over, at finansieringen er på plads, men hun peger på, at holdet bag 'Hvide Sande' stadig er på udkig efter flere penge til 'lækkerheds-effekter':

- Med det beløb, der er skaffet lokalt og nationalt, kan optagelserne gå i gang, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver godt. Men med to millioner kroner ekstra kunne vi få nogle endnu federe naturoptagelser eller for eksempel nogle natteoptagelser, siger Rebecca Molders.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce