Annonce
Turistavisen - DK

Frello lever på væggene i Outrup

Den frivillige Frello-gruppe har sat skub på markedsføring af Outrup via Otto Frello. Gruppen er fra venstre: Lea Jensen, Anne Mette Jessen, Steen Bjerrum og Line Kjems Nielsen. Foto: Tatjana Johnsson
Når man har et bysbarn som den landskendte kunstmaler Otto Frello, der til stadighed kan begejstre og vække undren, så synes man i Outrup, det er oplagt at markedsføre byen med netop ham.

Outrup: Varde-egnens store kunstmaler Otto Frello er født og opvokset ved Outrup, hvor det berømte bysbarn nu skal hædres en ekstra tand med hans finurlige malerier på byens gavle og vægge. På den måde vil den lokale Frello-gruppe bag initiativet begejstre og udvide lokale samarbejder.

- Vi vil med dette initiativ gerne gøre opmærksom på alt det, der sker i Outrup og omegn, derfor påregner vi også, at lokale aktivitetsgrupper byder ind, så vi kan skabe noget endnu større sammen og udvikle på tingene, siger Steen Bjerrum, som er en del af gruppen.

Frello og Outrup

- Født den 6. april 1924 i Outrup (området Skyhede), flytter som 24-årig til København, hvor han bor til sin død, som 91-årig i 2015.

- Udnævnt til æresborger i Varde den 2. juni 2014.

- En stor del af Otto Frellos værker er udstillet på Varde Museum.

- En plads og et museum i Varde centrum er opkaldt efter ham.

- I 2004 tildeltes Otto Frello prisen: "Eurocon 2004 Award" - Europas måske mest prestigefyldte pris for fantastisk kunst.

Kilde: www.Outrup.net

Annonce

Byens nye Frello-portaler

Der kommer til at være to byportaler af tre meters højde opstilletved to indfaldsveje til Outrup samt tre mindre på halvanden meter.

- Allerede ved indkørsel til byen skal man vide, at her sker noget ganske særligt, derfor vil Frello byde velkommen på sin finurlige måde, siger Steen Bjerrum og tilføjer:

- Der er gjort plads i portalerne til en skifteramme, hvor byens aktiviteter omtales.

Annonce

Interessen er der

Mange af byens håndværkere og butikker og ikke mindst banken støtter op om projektet. Banken sponserer de to tre meter høje pyloner.

- Billederne har en holdbarhed på otte år, og så er vi så heldige, at der i Frellos malerier ikke er benyttet en masse rød farve, der falmer hurtigere end de typisk anvendte, siger Steen Bjerrum, der glædes over den lokale opbakning, som gruppen - trods coronakrisen - kan mærke i Frellos bykulisse Outrup.

Indtil videre er der fem malerier ophængt eller på vej til at blive det i Outrup. Plus indgangs-byportalerne. Derudover kan man udenfor på Kong Svends Plads i Varde se Otto Frellos to gavlmalerier og glæde sig til, at det igen bliver muligt at se værker indenfor hos Vardemuseerne.

Kort om Frello

Født og opvokset i landsbyen Skyhede nordvest for Varde.

Otto Frello var søn af landmanden Jens Christensen.

Kunstnernavnet Frello stammer fra hans mors slægtsnavn Frellsen.

Han var kendt i sognet som drengen, der altid tegnede. Hans far var god til at udsmykke gården ved at male ornamenter på gavlene.

Efter skolen kom Otto Frello til Billum og stod i lære som håndværksmaler og blev malersvend i Esbjerg, hvor han kom med i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig.

I 1948 flyttede han til København, hvor han blev elev ved den private tegneskole Akademiet for fri og merkantil kunst.

Her avancerede han til underviser, senere forstander og ejer af skolen. Da han forlod den, var den vokset til at have 500 elever.

Han beherskede maleteknik med dagligdagens virkelighed og overnaturlige fantasielementer. I en stil, hvor fortid og nutid blandes.

Frello illustrerede også håndbøger på Politikens Forlag.

Han blev gift i en alder af 42 år med keramikeren Stence Petersen. Parret fik to sønner.

Kilde: denstoredanske.dk

Borgmester Erik Buhl havde fornøjelsen i 2014 at udnævne Otto Frello til æresborger. Arkivfoto: Christer Holte
Line Kjems Nielsen og Lea Jensen med det store Otto Frello-bagtæppe til byens parkscene. Foto: Tatjana Johnsson
Man kan gå på opdagelse til evig tid i Ottro Frellos detaljerede univers. Her deltager Lea Jensen i en picnic for alle aldre i et af Frellos malerier, der skal op i byen på væg eller gavl. Foto: Tatjana Johnsson
Steen Bjerrum opfordrer til økonomisk støtte til flere gavle og vægge med Otto Frello-billeder i Outrup. Foto: Tatjana Johnsson
Sådan ser bagerbygningens side ud nu med Frellos finurlige og ekstremt detaljerede malekunst. Foto: Tatjana Johnsson
I nær fremtid vil der i Outrup være endnu flere gavle og vægge beklædt med Ottro Frellos malerier for at brande kunstnerens fødeby. Foto: Tatjana Johnsson
Lea Jensen og de andre i Frello-gruppen sætter fokus på Otto Frellos kunst i Outrup. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce