Mejls: For cirka 6.000 år begyndte det Danmark, vi kender i dag, at tage form. Vi smed spyd, bue og pil og jagten på føde til fordel for hakken og senere ploven og dyrkede vores egne afgrøder. Blandt andet hvede og byg. Vi gik fra jæger- til bondestenalderen og var mindre afhængige af jagtlykken og voksede som befolkning i antal.
Og et meget tydeligt vidnesbyrd på den forandring kan opleves i området ved Mejls nord for Varde. Her ligger lidt undseeligt midt på en mark landets vestligste jættestue, der er opført i perioden mellem 3.200-3.000 år f. Kr..
Den og adskillige andre gravhøje i området skal sammen med den lige så gemte naturperle mellem Mejls og Blaksmark mere frem i lyset, hvis det står til Historie og Naturgruppen Mejls, Lunderup, Frisvad og Blaksmark.
Oplagt udflugtsmål
Det er et bakkelandskab og meget kuperet for det ellers flade Vestjylland. I dalen snor Frisvad Møllebæk sig. Og i området er der to skove – Vinterlyst og Sommerlyst, der kalder på en picnictur.
- Alt var hede. Men i Mejls var der en oase. Man blev ved med at have gårdene i Mejls. Det er det unikke ved Mejls, siger Per Vilstrup Pedersen, som er medlem af Historie og Naturgruppen.
Bedste udgangspunkt for en udflugt til området er at køre til Mejls-Orten-Tinghøj Friskole, Mejlsvej 45, 6800 Varde. Parker ved hallen, hvor der er skiltet med stierne. Jættestuen findes på Gl. Landevej 19, Mejls, 6800 Varde. Der er p-plads. Det er tilladt at gå over marken.