Annonce
Turistavisen - DK

Hvad gør jeg: Min hund er bidt af en hugorm

Hund bidt i hovedet af hugorm.Hund mit Kreuzotterbiss am Kopf. PR-foto
Skjern Dyrehospital fortæller, hvad du skal gøre, hvis din hund har været for tæt på en hugorm.

Hvis din hund er uheldig at blive bidt af en hugorm, når I er på tur i klitterne eller går i haven, skal du holde hunden i ro. Hvis det er muligt, skal du bære hunden til bilen. Dette er især vigtigt, hvis hunden er blevet bidt i poten. Grunden til, at det er vigtigt at holde hunden i ro og bære den, skyldtes, at du på denne måde minimerer risikoen for at giften bliver yderligere spredt rundt i hundens krop, og at du forsinker ”reaktionen”.

Ring til dyrlægen, så snart du opdager, at din hund er bidt, enten fordi du ser slangen eller når din hund hæver. Hugormen bider typisk i snuderegionen eller i poten. Hvis din hund bliver bidt i snuden, er der stor risiko for, at hævelsen kan være så stor, at væsken i hævelsen trænger ned mod halsen. Ved bi- og hvepsestik kan der forekomme hævelser i samme region, hvor det også er vigtigt, at du ringer til dyrlægen med det samme, da bien/hvepsen ofte stikker inde i munden og kan forårsage, at din hund har svært ved at få vejret.

Dyrlægen giver antihistamin

Når du ankommer til dyrlægen, vil dyrlægen lede efter et synligt bidsted, der ligner to  punktformede sår med ca. 1,5-2 cm. mellemrum. Hunden vil typisk allerede være hævet på benet eller i hovedet. Hævelsen begynder ca. ½ time efter bidet og når sit maksimale 1–2 døgn efter. Hævelsen aftager typisk herefter.

Vipera Berus, hugorm.Vipera Berus, die Kreuzotter. PR-foto

Efter en undersøgelse vil dyrlægen vurdere, hvilken behandling der er nødvendig, alt efter hvor din hund er bidt, hvor stor den er og om den er alment påvirket. Den typiske behandling vil være antihistamin for at forebygge en allergisk reaktion, samt smertestillende. I mange tilfælde er det også nødvendigt at give binyrebarkhormon og k-vitamin, der hjælper til med, at blodet kan størkne normalt.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at indlægge hunden til observation, samt give væskebehandling. Især de små hunde bliver ofte mere syge end store hunde, grunden er uvis, men kan skyldes, at de får en større mængde gift per kilo end en stor hund.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce