Blåvand: Siden hun var 15 år, er Silke Pedersen aldrig gået udenfor hjemmet uden parfume. Hun er begejstret for dufte. 17 år i Mellemøsten med alle dets krydderier var derfor et mekka for hendes næse, som til gengæld døde helt ud ved gensynet med Danmark.
- Alt er Svanemærket, og ingenting dufter. Så mange allergikere er der altså ikke. Jeg synes, det er synd, siger Silke Pedersen.
Hun har taget sig selv på ordet og gør noget ved det. Hun får produceret tre duftserier af hygge, lyse nætter og blæst og bølger, og hun har åbnet ”Danmarks Dufte” i det lille sorte træhus bag Thoras Gård midt i Blåvand.
- Det Hr. Skov gør med madvarer, det vil jeg gøre med dufte. Jeg vil indfange dufte, der kendetegner Danmark og den vestjyske natur, siger hun.
Duften af dansk
De tre duftserier har hun sammensat udfra indre billeder af den situation, hun vil indfange.
Hygge er at sidde foran brændeovnen og hygge sig med søde sager. Så der er lidt karamel i duften og bark fra birketræer og musk for at gøre det sanseligt.
Birk går igen i det hele. Også i "lyse nætter", der er kombineret med lyng og klitrose og en masse blomster, og i "blæst og bølger", hvor birk er sammen med hyldeblomst og duften af frisk.
- Først havde jeg en ide om, at der skulle marehalm og timian i duften af blæst og bølger. Men en ting er, hvad der dufter godt i naturen. Det lugtede ikke godt, når det blev smurt på huden.
Dansk gift
Hun er gift med Niels Henrik Holm, der er direktør for Dominion Industries, der ejer flere danske og tyske industrivirksomheder, blandt andet skorstensfabrikken Steelcon i Esbjerg.
De mødte hinanden for 27 år siden, da hun arbejdede i sin mors ejendomsmæglerbureau i fødebyen Stade, og Niels Henrik Holm havde fået job i byen. Det blev til tre fremvisninger, og siden har de været et par. Med to voksne børn og et nyligt sølvbryllup til følge.
- Jeg er fyldt 52, og det er det her, jeg virkelig har lyst til. Jeg synes selv, det er en rigtig god ide, og så tænkte jeg, at nu er jeg over halvtreds, og så er det nu eller aldrig. Jeg vil ikke sidde som tresårig og tænke: Hvorfor fik du aldrig prøvet det?