Annonce
Turistavisen - DK

Maik Graf von Leonstein i Blåvand: Jeg er tysk, men mit hjerte har altid været dansk

35-årige Maik Graf von Leonstein glæder sig over, at de danske myndigheder har  godkendt ham som tilflytter. For ham er en stor drøm gået i opfyldelse.Der 35-jährige Maik Graf von Leonstein freut sich, als Zuwanderer von den dänischen Behörden die Zulassung erhalten zu haben. Für ihn ist ein großer Traum in Erfüllung gegangen. Foto: Malene Wonsbek
Siden Maik blev født, har han været i Blåvand og Vejers mindst fire gange om året. I dag er han 35 år. Corona-pandemien gav ham en uventet mulighed for at flytte permanent til Danmark. Nu har han egen butik med ravslibning for børn og dukketeater.

Blåvand: Maik Graf von Leonstein. De fleste bogstaver er købt for at skabe en eventyrlig identitet om Maik Abramowski, der er født og opvokset i Dortmund. Og netop eventyr er omdrejningsmomentet i Maiks liv såvel professionelt som privat.

Siden 2014 har han levet af sit Dortmunder Puppentheater. Han opfører dukketeater, skriver selv to nye opsætninger hvert år, og med gennemsnitlig 300 forestillinger om året var han i Tyskland en efterspurgt herre.

Men også i Vejers er der mange, der kender Maik Graf von Leonstein og hans Hohensteiner dukker. I år indtager han for femte sommer i træk parkeringspladsen ved feriehusudlejningsbureauet Die Hyggelige Dänen i Vejers. I løbet af en sommer opfører han typisk fire shows om dagen, seks dage om ugen, i syv uger.

Annonce
Lige for tiden er Maik meget optaget af at lave små strandløbere, der er monteret på et stykke drivtømmer - en fin souvenir fra Vesterhavet.Zurzeit ist Maik sehr damit beschäftigt, kleine Bernstein-Strandläufer auf Treibholzstückchen zu produzieren – als feines Souvenir von der Nordsee. Foto: Malene Wonsbek

- I 2019, året før den første corona-sommer, havde jeg på syv uger i alt 6.800 gæster til mine forestillinger i Vejers, fortæller Maik på tysk.

Han forstår næsten alt dansk, men til trods for sit store hjerte for Danmark, kan han endnu ikke tale sproget.

Ravsliber Palle Bønnelykke og Maik tilbringer meget tid sammen. – Palle er som en far for mig, jeg har kendt ham, siden jeg var lille, og han har hjulpet mig med alt. Det er også ham, der har lært mig at slibe rav, fortæller Maik og viser sin læremester den lille strandløber, han netop er blevet færdig med.Bernstein-Schleifer Palle Bønnelykke und Maik verbringen viel Zeit zusammen. – Palle ist wie ein Vater für mich, ich kenne ihn schon seit meiner Kindheit, und er hat mir bei allem geholfen. Von ihm habe ich auch das Bernsteinschleifen gelernt, erzählt Maik und zeigt seinem Lehrmeister den kleinen Strandläufer, den er gerade fertiggestellt hat. Foto: Malene Wonsbek

- Men jeg arbejder på det, tilføjer han med et smil.

Corona skabte muligheden

Maik, der nu er blevet registreret med kunstnerefternavnet Graf von Leonstein, er ud af en familie, der har været i Vejers på ferie mindst fire gange om året. Hvert år. Derfor kom det heller ikke som nogen overraskelse, da han sidste efterår fortalte sin familie i Dortmund, at han flyttede permanent til Danmark.

Maik Graf von Leonstein, Dortmunder Puppentheater, Blåvand. Foto: Malene Wonsbek

- Da jeg havde haft mit dukketeater i et års tid, blev jeg af den tyske tv-kanal WDR kåret til Årets Sommertalent 2015. Det gav travlhed. I Tyskland havde jeg ofte flere forestillinger på samme dag og rejste fra by til by. Jeg spillede teater i børnehaver, ved byfester og private fødselsdage. Så kom corona, og fra den ene dag til den næste blev alt aflyst. Det gav ro til at tænke, og pludselig øjnede jeg muligheden for at opfylde min drøm om at flytte til Danmark, fortæller Maik.

- Er det ikke dig fra dukketeatret i Vejers? Maik bliver genkendt utallige gange af både danskere og tyskere, når han går på stranden for at samle rav og drivtømmer.– Bist du nicht der vom Puppentheater in Vejers? Maik wird immer wieder von sowohl Dänen als auch Deutschen erkannt, wenn er am Strand unterwegs ist, um nach Bernstein und Treibholz zu suchen. Foto: Malene Wonsbek

Han havde allerede masser af venner og bekendte ved vestkysten. Og især har ravsliberen Palle Bønnelykke i Blåvand spillet en stor rolle for Maik.

Den engelske designer af muldyrs-bunkerne ved Hvidbjerg, Bill Woodrow, har givet Maik tilladelse til at kopiere hans kunstværk i rav og drivtømmer.Der englische Designer der Maultier-Bunker in Hvidbjerg, Bill Woodrow, hat Maik die Erlaubnis erteilt, sein Kunstwerk in einer Ausführung aus Bernstein und Treibholz zu kopieren. PR-foto
Annonce

Vild med rav

Ud over dukketeater har Maik nemlig en anden stor passion – rav.

- Palle er som en far for mig. Jeg har kendt ham, siden jeg var helt lille og er ofte kommet i hans butik. Palle har hjulpet mig med mange ting og har lært mig at slibe rav. Nu laver jeg forskellige ravnips i en kombination med drivtømmer, som jeg sælger i forretningen, der næsten ligger dør om dør med Palles ravbutik, fortæller den nye iværksætter i Blåvand.

Maik Graf von Leonstein er indehaver af forretningen Kreativ, der bliver ankerpunktet for hans mange aktiviteter. Her vil han både sælge sine egne ravting og andet kunsthåndværk. Han vil samtidig tilbyde ravslibning til børn, og efter lukketid laver han butikken om til en lille teatersal, hvor han vil opføre sit dukketeater.

Maik spiller teater med de klassiske Hohnsteiner-dukker, der har været i produktion siden 1920. Dukkerne har med deres træansigter et helt særligt udtryk.Maik spielt mit den klassischen Hohnsteiner Handpuppen, die seit 1920 produziert werden. Die Holzgesichter der Puppen haben einen ganz einzigartigen Ausdruck. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Jeg er hjemme

- Når jeg har lært dansk, er det meningen, at jeg, ligesom i Tyskland, vil tilbyde mine forestillinger til alle, der kunne have interesse i dem. Jeg elsker børn og vil selv gerne finde en kone og have mange børn, tilføjer han smilende.

På spørgsmålet om det er en omvæltning at flytte fra Dortmund til Blåvand, svarer Maik:

I år indtager Maik for femte sommer i træk parkeringspladsen ved feriehusudlejningsbureauet Die Hyggelige Dänen i Vejers. I løbet af en sommer opfører han typisk fire shows om dagen, seks dage om ugen, i syv uger. I sommeren 2019 så 6.800 feriegæster hans forestilling.Dieses Jahr sorgt Maik im fünften Sommer in Folge auf dem Parkplatz bei der Ferienhausvermietung Die Hyggelige Dänen in Vejers für Unterhaltung. In der Sommersaison tritt er für gewöhnlich vier Mal täglich auf, und zwar an sechs Tagen in der Woche, sieben Wochen lang. Im Sommer 2019 besuchten 6.800 Urlaubsgäste seine Vorstellungen. Privatfoto

- Overhovedet ikke. For mig er det en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg føler mig mere hjemme i Danmark end i Tyskland. Det har jeg altid gjort. Det kan godt være, at jeg er tysk, men lige så længe jeg kan huske, har mit hjerte været dansk.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce