Annonce
Turistavisen - DK

Mohair er varmt om vinteren og køligt om sommeren

Lis Birgitte Jensen har altid gang i mindst et strikketøj, så i butikken kan man ud over garn købe færdigestrikke varer. Foto: Johan Gadegaard.
Lis Birgitte Jensen og hendes mand satte køerne ud og købte Mohair-geder og så skulle ulden jo bruges til noget, så hun åbnede Flodgård Mohair, hvor hun sælger garn og færdigstrikkede varer.

Mohair-geder

I andre lande kaldes geden Angora-geder. Deres hår kaldes mohair. 

De skal klippes cirka to gange om året. Der er mellem fire og fem kilo mohair per år.

Borris: Der er ikke så mange kvadratmeter, men der er mange varer, både garn og færdige produkter i mange forskellige farver hos Flodgård Mohair på Flodgårdsvej 18.

Her er en tidligere havestue blevet indrettet til butik.

- Varerne fremstår ikke så godt, som da jeg havde butikken på gården, hvor der var flere kvadratmeter, men kunderne kan se, hvad jeg tilbyder, fortæller 78-årige Lis Birgitte Jensen.

Annonce

Hun flyttede i 2018 fra gården på Flodgårdsvej 32 og op i Borris by og har nu sin forretning her, hvor hun sælger garn fra mohair- gederne. Desuden sælger hun de ting, hun selv har strikket af det fine mohair-garn.

- Det startede egentlig i 1996, hvor vi satte køerne ud. Min mand havde psoriasis, og skulle have handsker på for at malke. I stedet købte vi mohair- geder, og så skulle ulden jo bruges. Der var bedst økonomi i at sælge det selv som garn og færdige produkter. Vi indrettede i 1997 først et gæsteværelse og forgangen til butik, men i år 2000 blev det flyttet over i en ny gildesal indrettet i en del af den gamle kostald, fortæller Lis Birgitte Jensen.

Hun har altid haft gang i et strikketøj, så hun begyndte også at sælge hjemmestrikkede ting, bluser, trøjer, sjaler, huer, vanter og meget mere.

Desuden sælger hun filt-hjemmesko og fabriks fremstillede strømper af mohair.

- Jeg kan sagtens sidde til møder eller foran fjernsynet og følge med i de to ting på en gang, så jeg har altid gang i mindst et strikketøj. Lige nu har jeg gang i tre, fortæller hun med et smil.

- På et tidspunkt havde vi 27 mohairgeder, men nu har jeg kun en og dens to kid, de går oppe på gården, som min datter og svigersøn har overtaget, forklarer Lis Birgitte Jensen.

Hver andet år bliver ulden fra mohairgeder i Danmark, Tyskland, Norge og Sverige samlet i en container og sendt til Sydafrika til rensning og sortering inden det kommer retur og bliver spundet til garn og farvet.

- Vi skulle have sendt uld afsted i 2020, men på grund af corona ligger det stadig på lager, men jeg håber,, at vi kan få det afsted i år, forklarer Lis Birgitte Jensen.

- Den bedste mohairuld bliver regnet for en af de bedste og dyreste tekstilfibre i verden, men alt uld bliver brugt. Den dårligste kvalitet bliver for eksempel brugt til gulvtæpper, siger Lis Birgitte Jensen.

Her under corona-nedlukningen har det især været lokale kunder, som har ringet og bestilt varer, som de så efterfølgende har kunnet hente.

- Under normale forhold har jeg mange udenlandske kunder, især tyskere, der går efter økologiske produkter, men her kommer også færinger, islændinge, nordmænd, svenskere og folk fra det øvrige Europa, der alle gerne vil have noget mohair-garn med hjem, forklarer Lis Birgitte Jensen.

Hun har strikket efter bestilling nogle gange, men hun foretrækker at strikke "frit".

- Er det på bestilling, skal det jo passe kunden perfekt. Ellers vil det jo passe den kunde, det køber det, siger hun.

Hun har sæson i sit strikketøj, så op til vintersæson er det huer, halstørklæder og vanter, mens det til sommersæson er lette bluser og tynde sjaler.

- Jeg hygger mig med det, så jeg fortsætter så længe, folk vil blive ved med at købe hos mig, siger Lis Birgitte Jensen med et smil.

Lis Birgitte Jensen

78 år.

Uddannet håndarbejdslærer og designer fra Engelsholm Håndarbejdshøjskole og Nordjyllands Sy- og Tilskærerskole.

Har undervist i aftenskole for voksne fra 1963 - 1996

Uddannet lærer fra Jelling Seminarium og har arbejdet på Herningsholm-skolen i Herning.

Gik på pension i 2010

Enke efter Axel Jensen.

Har tre døtre, Helene, Merete og Anette, samt seks børnebørn.

Havde på et tidspunkt 27 mohair - geder, har nu en ged og dens to kid.

Drev fra 1997 butikken Flodgård Mohair fra gården på Flodgårdvej 32.

Flyttede butikken til Flodgårdvej 18 i 2020.

Annonce

Mest læste

Ugeavisen Ringkøbing

Galleri 5's kunstnertrekløver sætter harmoniske farver på Kunstnerbyen Ringkøbing

Annonce
Turistavisen - DK

Kvinden bag Huset Tind: - Jeg bliver helt dårlig efter et par dage væk fra butikken

Annonce
Turistavisen - DK

Det syder og bobler hele vejen rundt om fjorden: Se den nye vestjyske spritrute

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Turistavisen - DK

WOW PARK i Skjern: Oplev masser af nye aktiviteter

Turistavisen - DK

Nyd foråret fra Lyngvig Fyr

Turistavisen - DK

Vikingerne vågner

Mest læste

Turistavisen - DK

Gabi og Peter er bølgefolket fra Nymindegab

Annonce