Annonce
Turistavisen - DK

Oplev historien i landskabet

Skjern Enge er altid åben - og altid et besøg værd. Arkivfoto Jørgen Kirk
Mens museerne er lukket: Her er et par ideer til nogle steder med en fantastisk historie. Vær klar på at opleve "Vilde vidunderlige Danmark".

Ringkøbing-Skjern: Myndighederne har talt! Dørene til museerne må først åbne op den 8. juni. Men heldigvis er der alligevel masser af muligheder for at opleve Vestjyllands historie. For hvis man ved, hvor man skal lede og hvad man skal lede efter, er der spor efter den alle vegne i landskabet omkring os.

Så tag vandreskoene på, pak picnickurven og begiv jer ud i landskabet - her er et par ideer til nogle steder med en fantastisk historie. Vær klar på at opleve “Vilde vidunderlige Danmark”!

Nedennævnte er tip til en historisk ferie fra Ringkøbing-Skjern Museum.

Annonce

Houvigfæstningnen ved Søndervig

Vinden blæser - som den næsten altid gør i Vestjylland. Både nu, og den gang under Anden Verdenskrig, den gang da Danmark var besat og den nazistiske besættelsesmagt byggede på deres Atlantvold.

Atlantvolden skulle strække sig fra den fransk-spanske grænse til Nordnorge, mens den skulle sørge for, at de Allierede ikke kom ind på Europas fastland.

Atlantvolden var en magtdemonstration der skulle fortælle omverdenen hvor stærkt det Tredje Rige var. Meget symbolsk blev den aldrig bygget færdig.

Houvigfæstningen ved Søndervig var en del af Atlantvolden, og når man går rundt blandt de mange bunkers oplever man en landsby - en landsby der var klar til angreb! Det var også her Ringelnatter, Luftwaffes topmoderne antiluftskytsstilling, skød flere Allierede fly ned.

Følg i soldaternes fodspor og gå en tur gennem Houvigfæstningen. Mange af bunkerne er stadig synlige, mens andre er mere eller mindre gemt i klitterne.

Annonce

Klitheden omkring Lyngvig Fyr

Hele området omkring fyret består af 300 ha. fredet klithede og klitter, som bestemt er en gåtur værd.

Her kan I rigtig blive blæst igennem af vestenvinden - og der er god plads til alle!

Lyngvig Fyr blev bygget, som det sidste langs vestkysten, i 1906. Det har reddet talrige af skibe fra de dramatiske strandringer, der var en stor del af vestkystenshistorie.

Selv om det desværre ikke er muligt at komme op i fyret før den 8. juni, så er der masser at opleve i området omkring fyret.

Er I opmærksomme vil I kunne se alle de mange fuglearter, der bor i budskabet omkring fyret. Fyrmesteren sendte jævnligt fugle, der var fløjet ind i fyrets pære, over til zoologisk Museum, da det kunne være trækfugle fra fjerne lande.

Er I heldige kan I spotte rådyrene, som også lever i klitheden. Udenfor fyrmesterboligen kan I lade børnene brænde krudt af på naturlegepladsen med det store hvalskelet.

Annonce

De endeløse enge ved Skjern Å

Fra toppen af Pumpestation Nord, lige ved siden af Provstgaards Jagthus, kan I få en smuk udsigt over Skjern Enge.

Det er oplagt at tage en tur ud i det fantastiske område, her er der højt til himlen og mulighed for masser af oplevelser!

Lige nu er der mange svaner i området, de kan blandt andet ses, når man kører, cykler eller går mod Lønborg.

Derudover er der mange andre fuglearter i engene, og hvis I er heldige kan I se havørnen - eller "den flyvende dør", som den også kaldes, svæve højt over engene.

Provstgaards Jagthus, der i dag er museum, ligger lige ved siden af Pumpestation Nord. Det gør det lille hus oplagt som stoppested, når man enten er på gåtur, cykeltur eller sejltur. Det lille hus blev bygget i 1922 af brødrene Niels Provstgaard og Søren Kristian Jensen, Brødrene levede af naturen omkring dem, de solgte bl.a. fisk og gik på jagt efter oddere - huset bærer præg af dem og af deres levestil.

Det lille hus har oplevet en del gennem tiden, fra den oprindelige naturlige å, til udretningen af Skjern Å og igen til genopretningen. Hele landskabet har en utrolig historien.

Annonce

Vil I vide mere?

Når I nu har oplevet naturen selv, er I måske blevet mere nysgerrige på at vide mere om historien, og så er der hjælp at hente. For når Ringkøbing-Skjern Museum igen må åbne sine besøgssteder, så er der masser af mulighed for at tage med på guidede ture, gå på opdagelse i udstillingerne og rejse tilbage i tiden med alle sanserne.

Læs mere på www.levendehistorie.dk

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce