Annonce
Turistavisen - DK

Spis, hyg og giv en highfive

Maden er lækker og stemningen er superhyggelig på Claudis Have i Lemvig. Når man spiser her, er man samtidig med til at bakke op om en særlig arbejdsplads.
Annonce

I Lemvig på et af de hyggelige og smukke torve, ligger Claudis Have; en dejlig café med lækker mad fremstillet fra bunden og helst med lokale og lang hen ad vejen økologiske råvarer. En café med fokus kvalitet, og med en lille tilhørende butik, hvor man kan købe overvejende lokale produkter - lige fra fødevarer til kunsthåndværk - med hjem.

Og så har stedet en fantastisk historie: I 1800-tallet var Rådhustorvet en stor have - ejet af den lokale mand, Claudi. En meget initiativrig mand, der i 1847 overtalte de lokale fiskene til at sejle ud og prøve at redde mandskabet, da det store engelske skib Vertumnus forliste. Det var et frygteligt uvejr, og fiskerne måtte kæmpe sig fra stranden og gennem brændingen. Claudi tog selv med den første båd der sejlede ud. Desværre lykkes det kun at redde nogle få forkomne sømænd, men den dag tog Claudi en beslutning om, at der skulle opbygges et redningsvæsen. Det blev starten på det danske redningsvæsen.

Men Claudis have er meget mere end lækker mad, gode historier og skønne omgivelser. Caféen er en arbejdsplads med sociale mål, så her han man spise og samtidig give en mental highfive til en medborger, der kæmper for at finde sin plads i samfundet og på arbejdsmarkedet.

Annonce

Her gør de en forskel

- Vi har 20-25 medarbejdere med vidt forskellig baggrund men alle mennesker, som har brug for at være på en rummelig arbejdsplads i en periode. Her hos os kan man prøve sig selv af i forhold til kompetencer og hvad man kan klare. Men lige så vigtigt oplever de fleste, at man år øget sit selvværd: Vi har det alle bedst med at kunne gøre noget for andre og føle, at man bidrager og gør en forskel. Det er hårdt at vide, hvis ingen forventer noget af en, men det gør vi i Claudis Have - og det gør vores gæster i caféen, siger Bente Romby Steensen, der er leder af Claudis Have og én af i alt fire ansat personale.

- Vores medarbejdere byder ind på deres niveau med det, de kan, og arbejdstiden bliver planlagt ud fra hver person individuelt, men vi driver stedet ud fra filosofien, at vi gør det i fællesskab. Så i Claudis Have får alle en chance og vi har rigtig mange solstrålehistorier, fortæller hun.

Medarbejderne i caféen er ofte i praktik, arbejdsprøve eller på førtidspension, og på caféen bliver de del af et fællesskab og en gruppe kolleger, som nogle ofte ikke har været det i flere år.

- Det er rart at være del af fællesskabet og gøre en forskel på det niveau, man kan. Ja, det kan godt blive hårdt, når vi har en rigtig travl dag med mange gæster. Men vi formår at holde gejsten, også når det er lidt hektisk. Vi bruger meget humor og vores sammenhold og kultur smitter af - for vores gæster siger altid, at der er en fantastisk god stemning i caféen, fortæller Bente Romby Steensen.

I Holstebro kan man ligeledes besøge en café, der fungerer som en socialøkonomisk arbejdsplads: Café Utopia på Danmarksgade er en arbejdsplads for mennesker der er psykisk sårbare eller har en sindslidelse. Samtidig er målet at være byens bedste arbejdsplads og drive byens bedste café, hvilket betyder et altid spændende menukort, lækker mad og smilende servering.

Så giv en highfive mens du spiser og hygger dig - i Lemvig eller Holstebro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Turistavisen - DK

Mød vikingerne hele sommeren på Bork Vikingehavn. Her er der masser af plads til nye oplevelser, så tag familien med tilbage til vikingetiden og bliv en del af den levende historie.

Turistavisen - DK

Naturen holder aldrig lukket

Annonce