Annonce
Turistavisen - DK

Store oplevelser helt ude på kanten

Bovbjerg Fyr og Bovbjerg Klint på kanten til Vesterhavet vrimler med historie og oplevelser - fra geologi, kultur og aktiviteter som rappelling og til kaffe, hjemmebag og kulinariske lækkerier produceret af lokale råvarer.
Annonce

Et helt specielt sted langs vestkysten har Vesterhavets angreb på landet dannet en stejl klint; Bovbjerg Klint. Sammen med stedets gamle fyrtårn danner den unikke natur her helt særlige oplevelser - helt ude på kanten.

Bovbjerg Fyr blev bygget i 1877. Dengang var der 251 meter fra fyret til skræntens kant. Siden har havet ædt omkring 120 meter. En tur op ad tårnets 93 trin til lanternen og den åbne rundgang belønnes med et brag af en udsigt.

Annonce

Råvarer fra baghaven

Inde i fyret kan besøgende blive klogere - for eksempel på historien om fyret, egnen og naturen, fyrmestre gennem tiden og strandinger. Her er fyrmester Rudes stue også blevet til en hyggelig café, hvor man kan spise en frokost med fokus på lokale produkter som eksempelvis Vesterhavsost, som det lokale Thiese Mejeri lagrer i naturen lige bag fyret. Til den søde tand er kagebordet hver onsdag og søndag fyldt med hjemmebag. I fyrmesterens have kan børn og voksne gå på opdagelse. Her er der hver anden måned nye kunstudstillinger. Endelig kan man i fyrets lille butik finde "Fyrmesterfruens Favoritter" i form af hjemmelavede specialiteter som marmelader, pickles, syltede rødbeder, salt med Vesterhavsost og sirup.

-Specialiteterne er produceret af en af de fyr-frivillige, og de fleste råvarer er dyrket i lokale haver. I det hele taget tager de mange frivillige her på stedet imod, som var det gæster hjemme hos dem selv, siger fyr-moster, Lene Christiansen.

Annonce

Rappelling, fællesspisning, koncerter og natur

Blandt de mange aktiviteter i og omkring Bovbjerg Fyr er der sommeren igennem for eksempel rappelling hver onsdag, koncerter, fællesspisninger og foredrag.

Og dertil kommer alle oplevelserne i den forunderlige natur omkring fyret. Under istiden har isen, som en bulldozer, trykket lagene i klinten, så de mange steder står skråt. Enkelte steder er lagene endda blevet foldet. Hvis man ser godt efter, kan man se skrå lag i klinten lige neden for fyret. Områdets geologi er en spændende historie om naturens enorme kræfter for mange tusind år siden - klinten er det eneste sted i Danmark, hvor man kan se et tværsnit af istidslag fra de seneste to istider.

Ved sit besøg i 1859 skrev den verdensberømte danske eventyrdigter H.C. Andersen om Bovbjerg: "Bovbjerg strækker sig vist en halv Miil, Vandet har ædt ind, som man med store stærke Tænder kan bide ind i et Smørrebrød."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Turistavisen - DK

Mød vikingerne hele sommeren på Bork Vikingehavn. Her er der masser af plads til nye oplevelser, så tag familien med tilbage til vikingetiden og bliv en del af den levende historie.

Turistavisen - DK

Naturen holder aldrig lukket

Annonce