Annonce
Turistavisen - DK

Udstillingen er gul og lyserød - og lige til at tage en bid af

I tre videoer viser kunstneren Anna Seeberg Braun pulserende indvolde. Hun har lavet alting i hånden af stof, maling og snor og med stort fokus på detaljer.Künstlerin Anna Seeberg Braun präsentiert drei Videos mit pulsierenden Eingeweiden, die sie mit viel Liebe zum Detail aus Stoff, Farbe und Schnüren gefertigt hat. Foto: Jacob Schultz
Kunstnernes Sommerudstilling 2021 byder på store citroner, pulserende organer og lyserøde værker, som man har lyst til at tage en bid af. Der er ingen trist coronaskygge, men et sammensurium af overskud, energi og leg.

Tistrup: Er det et sygdomsforløb, der illustreres? Er det en blodprop, der heldigvis opløses igen? Eller er det ophobning af fedt på de indre organer?

Saftige, glinsende indvolde pulserer på en skærm i takt til knirkelyde og hjertebanken. Det er dog hverken rigtige blodårer, tarme eller organer, som kunstneren Anna Seeberg Braun har brugt til sit værk.

Alting er håndlavet af stof, maling og snor og med stort fokus på detaljer.

Annonce

- Det ligner nærmest kikærter, siger leder af Janus - Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup, Anne Grethe Sværke, mens hun peger på en skærm, hvor små, runde objekter flytter sig rundt i noget, der mest af alt ligner en blodåre.


Der er overskud, energi og leg, og man behøver ikke at kunne forstå kunst, for værkerne vækker vores sanser og giver os glædelige overraskelser.

Anne Grethe Sværke, leder af Janus - Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup


Kunstneren har gjort brug af den gamle stop-motion teknik, som får objekterne til at flytte sig rundt i små ryk, og som beskuer bliver man inviteret med på en rejse i kroppens hemmelighedsfulde indre.

- Anna Seeberg Brauns nysgerrige og friske blik på tingene virker livsbekræftende og giver én lyst til at se mere, siger Anne Grethe Sværke om de tre videoer, som Anna Seeberg Braun bidrager med til Kunstnernes Sommerudstilling 2021 - forkortet KS 21.

Det er farverige og sprudlende værker, hvor især farverne gul og lyserød går igen, som man kan opleve på Kunstnernes Sommerudstilling 2021 på Janus - Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup.Farbenfrohe und prickelnde Werke, bei denen sich vor allem die Farben Gelb und Rosa immer wieder durchsetzen, warten in der Sommerausstellung der Künstler 2021 bei Janus – Vestjyllands Kunstmuseum in Tistrup darauf, bewundert zu werden. Foto: Jacob Schultz

For netop de tre videoer er hun af årets censurkomité blevet udpeget til KS-prisen 2021, hvor der foruden prisen medfølger et legat på 5.000 kroner.

Lyst til at tage en bid

Kunstnernes Sommerudstilling er en af Danmarks blot fem anerkendte censurerede kunstudstillinger, og den kan opleves på kunstmuseet Janus i den 49. udgave.

Iris Bendt-Hedal står bag værkerne her, hvor både gul og lyserød optræder.Iris Bendt-Hedal ist die Künstlerin hinter diesen Werken, bei denen ebenfalls Gelb und Rosa zum Tragen kommen. Foto: Jacob Schultz

Farverige, vilde, eftertænksomme, poetiske og provokerende værker er en del af årets udstilling, og for Anne Grethe Sværke er det en fornøjelse, at der ikke hænger en trist coronaskygge over værkerne.

- Der er overskud, energi og leg, og man behøver ikke at kunne forstå kunst, for værkerne vækker vores sanser og giver os glædelige overraskelser, siger hun og fremhæver et værk af kunstneren Inger Odgaard.

De farverige former er kreeret af kunstner Inger Odgaard fra Borre.Die farbenfrohen Formen wurden von der Künstlerin Inger Odgaard aus Borre kreiert. Foto: Jacob Schultz

Ned fra loftet hænger tre finurlige former skabt i trådlignende materialer i gul, orange og lyserød.

- Man får jo nærmest lyst til at tage en bid af dem, siger Anne Grethe Sværke.

Hun pointerer, at hvert enkelt værk i udstillingen er udvalgt uden nogen særlig sammenhæng eller rød tråd.

Anne Grethe Sværke, der er leder af Janus i Tistrup, synes særligt godt om citronen og saftpresseren, som kunstner Sofie Brag står bag.Der Leiterin von Janus in Tistrup, Anne Grethe Sværke, haben es die Zitrone und die Saftpresse von der Künstlerin Sofie Brag besonders angetan. Foto: Jacob Schultz

Værkerne er udvalgt på baggrund af deres eget unikke bidrag, men alligevel bemærker Anne Grethe Sværke, at noget går igen ved samtlige af værkerne.

- Farver. Der er mange af dem, men især den gule og lyserøde farve har flere kunstnere brugt, siger hun og udpeger et værk af Sofie Brag, der er udstillet på gulvet. Værket er nemlig stort og viser en citron, der er skåret over på midten og drænet for saft med en rød saftpresser.

Annonce

Gule børster og orange raketstumper

I alt er 1.614 værker blevet indsendt til censurering, og heraf har censorerne udvalgt 96 værker til udstilling.

Om udstillingen

Kunstnernes Sommerudstilling - forkortet KS - er en censureret udstilling af kunst. KS har været afholdt siden 1973, og udstillingen er blandt de fem anerkendte censurerede udstillinger i Danmark.

Årets censorer er Anne Marie Ploug, Frodo Mikkelsen, Gitte Svendsen, Hartmut Stockter og Jasper Sebastian Stürup.

Alle kan tilmelde værker til KS uanset alder, bopæl og nationalitet. Enkeltpersoner såvel som grupper kan indsende værker. Næste gang bliver i 2022.

Udstillingen er åbnede 19. juni og vises frem til 8. august 2021.

I løbet af udstillingsperioden vil der være forskellige arrangementer som Artists Talk og rundvisninger. Se mere på Vardemuseernes hjemmeside.

Janus - Vestjyllands Kunstmuseum ligger på adressen Lærkevej 25, Tistrup.

Censorerne er alle anerkendte kunstnere, som vælges af tidligere deltagere. Værkerne er i år vurderet af Anne Marie Ploug, Gitte Svendsen, Hartmut Stockter, Jasper Sebastian Stürup og Frodo Mikkelsen.

Modsat de seneste år har censorerne denne gang haft langt flere værker at vælge imellem. Anne Grethe Sværke gætter på, at flere kunstnere har haft mere tid under corona-nedlukningen til at skabe og kreere.

En af årets unge kunstnere er Laura Bach Skou fra København, som har skabt disse to værker.Zu den diesjährigen Nachwuchstalenten zählt Laura Bach Skou aus Kopenhagen, die diese beiden Werke geschaffen hat. Foto: Jacob Schultz

Igen i år er der en overvægt af kvindelige kunstnere, men aldersfordelingen er til gengæld stor. En hel del unge kunstnere har indsendt værker, og flere af dem er blevet udvalgt.

En af dem er Katrine Marie Nielsen, som bidrager med to malerier af blomstrende haver - igen med utallige farver, hvor også gul og lyserød indgår.

Forrest i billedet er det Serine Sinding Ydes værker med gule børster hængende fra loftet og orange plastikstumper fra nytårsraketter samlet i en cirkel på gulvet. Bagved står Tina Menores værk med titlen Farming ears.Im Bildvordergrund die Werke von Serine Sinding Ydes bestehend aus gelben, von der Decke herabhängenden Bürsten und einem Kreis aus orangefarbenen Kunststoffteilen von Silvesterraketen auf dem Fußboden darunter. Dahinter befindet sich Tina Menores Werk mit dem Namen Farming Ears. Foto: Jacob Schultz

Kunstnerne til årets KS kommer overvejende fra Sjælland og Jylland, men der er også enkelte fra Holland, Spanien og Tyskland. Mangfoldigheden optræder også i de kunstneriske udtryksformer, hvor både maleri, skulptur, grafik, keramik, tekstilkunst, installationer og video indgår i udstillingen.

To af de særligt iøjnefaldende værker står Serine Sinding Yde bag. Fra loftet hænger runde gule børster fra en fejemaskine, og på gulvet nedenfor er en masse stumper i orange plastik fra nytårsraketter samlet i en cirkel.

Annonce

Blåstempling

Kunstnernes Sommerudstilling har formået at blive anerkendt og accepteret som pointgivende til Billedkunstnernes Forbund. Dermed er udstillingen i selskab med blandt andre Forårsudstillingen på Charlottenborg og Kunstnernes Påske-udstilling i Århus.

- Det er en stor blåstempling for kunstnerne at blive udvalgt til KS, siger Anne Grethe Sværke og fortæller, at udstillingen derfor er særlig relevant for nye kunstnere, der er på vej frem.

På udstillingen er flere værker i keramik, og her er det unge Philip Hedegaards bidrag. Det store gule værk i baggrunden står Katka Arentsen bag.In der Ausstellung sind auch Werke aus Keramik zu sehen; hier ein Beitrag vom jungen Künstler Philip Hedegaard. Das große gelbe Werk im Hintergrund ist von Katka Arentsen. Foto: Jacob Schultz

Det kan både være helt unge kunstnere fra de store kunstskoler i København og Aarhus samt midaldrende mennesker, der senere i livet er begyndt at dyrke kunst.

- KS har givet debut til mange markante og anerkendte kunstnere, så for nye kunstnere er det en stor anerkendelse af blive optaget, siger Anne Grethe Sværke.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce