Annonce
Turistavisen - DK

Vandreperle langs Hover Å i Hee lokker med smuk natur og et køligt bad i åens rene vand

Et par køer nyder sommervejret ved Hover Å.Die Kühe genießen das Sommerwetter am Hover Å. Foto: Poul Osmundsen
Da man for fire år siden genslyngede en del af Hover Å i Hee, anlagde man også en trampe- og natursti. Den er absolut værd at følge. Kombinér den eventuelt med neddykning i åens vande.

Hee: Storbyerne har deres havnebade. Hee har selvfølgelig - Hover Å!

Så hvis du skulle beslutte dig at vandre rundturen langs Hover Å og gennem Hees sydlige udkant, er det helt sikkert en god idé at tage badetøjet med.

Ved Ølstoft-lejren hvor turen starter, er der nemlig indrettet en badebro, og efter en tur ad trampe- og naturstien langs åen lokker åens dovent strømmende og rene vand særligt meget disse varme sommerdage.

Annonce
Hover Å slynger sig, så det er en lyst. Billedet er taget, lige efter at arbejdet var fuldført i 2017, så det hele er lidt mere tilgroet i dag.Hover Å schlängelt sich wieder munter durch die Landschaft. Das Foto wurde unmittelbar nach den Renaturierungsarbeiten 2017 aufgenommen; heute ist alles wieder schön zugewachsen. Dronefoto: Jørgen Kirk

Trampe- og naturstien langs åen er en lidt overset turperle i den nordlige del af kommunen; måske fordi den kan være temmelig våd i regnfulde periode, og faktisk kan være ufremkommelig, når vandstanden i åen er høj.

Ruten, jeg vandrede - med en lille afstikker.Meine Wanderroute – mit einem kleinen Abstecher. WikiLoc

Men netop nu efter længere tids tørvejr er den ideel til en hyggelig tur med hele familien. Længden - officielt 3,5 kilometer, reelt omkring fire kilometer - er ikke afskrækkende, og man kan nøjes med et par almindelige sportssko.

Kan man bo smukkere? Hus i Hee ned til Hover Å.Kann man schöner wohnen? Haus in Hee direkt am Hover Å. Foto: Poul Osmundsen

Turen starter og slutter ved Ølstoft-lejren, hvor der er madpakkehus og borde- bænkesæt, følger åen tæt, passerer den to steder, fører under jernbanen, over sporene igen, og derfra ad småveje og hulveje tilbage til ådalen.

Genslynget å

Stien blev etableret for fire år siden, da et af de større naturgenopretnings-projekter i kommunen - genslyngningen af Hover Å på strækningen mellem Ølstoft-lejren og Holstebrovej - blev gennemført.

Visse steder ligner Hover Å en blomstereng.An manchen Stellen erinnert das Flüsschen an eine Blumenwiese. Foto: Poul Osmundsen

Siden er det hele vokset til, og åen har "sat" sig, så det ikke længere kan ses, at mennesket har haft en hånd med i snonings-spillet. Her er rig lejlighed til at tænke over, hvor meget den slags projekter egentlig tilfører vores omgivelser af værdi.

I denne tid er åen nærmest en blomstrende have af diverse ferskvandsplanter, som jeg ærligt talt ved for lidt om botanik til at kalde ved navn uden at risikere at gøre mig selv til grin. Men jeg er blevet fortalt, at de skulle de være et udtryk for, at vandkvaliteten er god. Den ser i alt fald god ud!

Jernbanebroen forude.Eisenbahnbrücke voraus. Foto: Poul Osmundsen

Det er fascinerede at se, hvordan strømmen veksler, afhængig af snoninger og bevoksninger, og hvordan ålejet udvider sig og trækker sig sammen.

Annonce

Over og under broerne

Faktisk snor åen sig så kraftigt og en smule desorienterende, at jeg et sted, hvor jeg skulle passere den første bro, gik lidt for langt. Det gjorde nu ikke noget, jeg fik nogle ekstra flotte snoninger med...

Grøn sti langs jernbanen.Grüner Weg entlang der Bahntrasse. Foto: Poul Osmundsen

Men efter nogle hundrede meter krydser du den første bro, du møder, og skifter fra at følge åen på højre bred (i forhold til strømretningen) til venstre bred. Her bliver du iagttaget af nogle nysgerrige køer - og en meget stor tyr - men bare rolig, de er hegnet ind!

Følg snoningerne, indtil du kommer til jernbanebroen, som du går under. Her går du igen over en hyggelig, skyggefuld bro, og går så videre langs med jernbanen mod nord, indtil du drejer til venstre (markeret med rød pil) og ud til Holstebrovej.

Fut-fut... Her skal du krydse jernbanesporene.Tut-tut ... Hier müssen die Bahngleise überquert werden. Foto: Poul Osmundsen

Her går du en ganske kort strækning, før du igen drejer til højre, og nu går lige ud, til du "rammer" jernbanen. Her skal du kigge dig godt for, da du skal over sporene; der er et led i ståltrådshegnet, du skal have åbnet.

Skyggefuld hulvej lige efter krydsningen af jernbanesporene.Schattiger Hohlweg unmittelbar nach der Gleisüberquerung. Foto: Poul Osmundsen

På den anden side følger du en malerisk hulvej, så kommer du ud på Skovvej, som du følger, til du drejer til højre ad Ølstoftvej. Du passerer et spor i en byggegrund, og går ned i ådalen, hvor du følger dit eget spor tilbage til Ølstoft-lejren, nu med åen på højre side.

Og så er det tid til et forfriskende å-bad!Zeit für einen erfrischenden Sprung ins kühle Nass! Foto: Poul Osmundsen

Og nu trænger du både til et forfriskende å-bad og en kop kaffe!

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce