Annonce
Udland

Paven på besøg i tidligere højborg for Islamisk Stat

Pave Frans bad for krigens ofre i Mosul i Irak. Kirken blev ødelagt under konflikten med Islamisk Stat. Foto: Khalid Al-Mousily/Reuters
På tredje dag af pave Frans' tur til Irak er han ankommet til Mosul, som tidligere var besat af Islamisk Stat.

Pave Frans er søndag ankommet til Mosul i Irak, som tidligere var besat af Islamisk Stat (IS). Det er tredje dag af pavens historiske tur til Irak.

Mosul er Iraks næststørste by, og var højborg for den islamistiske gruppe IS imellem 2014 og 2017. Der er nu få kristne familier tilbage i byen.

Fader Raid Adel Kallo forlod Mosul med 500 kristne familier i 2014. Han er vendt tilbage med 70.

- Men jeg bor her sammen med to millioner muslimer, som kalder mig fader og jeg udfører min mission, fortæller han til paven.

Paven bad en bøn foran en gammel kirke, som blev ødelagt under konflikten med IS. Hans bøn var for ofrene for krig.

Den islamistiske gruppe Islamistisk Stat forsøgte at etablere et kalifat i det nordlige Irak i perioden 2014-2017.

Den 84-årige pave fortæller, hvordan udvandringen af kristne fra Irak og resten af Mellemøsten "gør umålelig skade, ikke bare på individerne og fællesskaberne det involverer, men også på det samfund de har forladt".

Pave Frans virker tydeligt påvirket af ødelæggelserne omkring ham.

- Hvor er det dog ondt, at dette land, civilisationens vugge, blev ramt af så barbarisk et slag. Gamle hellige steder er ødelagt, og mange tusinde - muslimer, kristne, yazidier og andre - er fordrevet eller dræbt, siger paven.

Pave Frans er den første pave til at besøge Irak. Lørdag mødtes han med Iraks storayatollah Ali Sistani, hvor de to ledere talte sammen om fredelig sameksistens imellem deres to religioner.

- Vi troende kan ikke være stille, når terrorister misbruger religion, sagde pave Frans ifølge nyhedsbureauet AFP efter det møde.

Søndag eftermiddag rejser han videre nordpå til Erbil i Iraks kurdiske område, hvor han skal holde gudstjeneste for flere tusinde mennesker.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce