Annonce
forside

SE MANGE FOTOS: I kø til Owen Luft Kånsert

Det var en kold fornøjelse, men dog frem for alt en fornøjelse, da områdets festivalfans atter fandt soveposerne frem og satte sig til at vente på frigivelsen af dette års Owen Luft Kånsert-billetter.

Annonce
Ugeavisen Ansager-Helle tog på en rundtur til tre af billetkøerne, hvor folk ventede på at kunne købe deres Owen Luft Kånsert-billet, nemlig i Ansager, Nordenskov og Fåborg. Hele natten ventede festivalfolket på at kunne købe en billet ved salgsstederne klokken 9 torsdag morgen.
Humøret er højt, drikkevarerne rigelige og forfesten godt begyndt.
I Ansager har 19-årige Marieke van der Water og 20-årige Pernille Jepsen pakket sig godt ind på liggestolene, og da ugeavisen møder dem ved 19-tiden, er de godt nok begyndt at fryse lidt, men de håber, det er rigtigt med rygterne om, at de må komme ind og få varmen på Værestedet i Ansager senere på aftenen.
- Men det er også sådan, at vi gerne skal sidde sammen og gøre det her sammen. Så er festen ligesom allerede i gang, siger Pernille Jepsen. De to unge kvinder kommer fra Krusbjerg og Krogager, og de håber på bedre vejr til årets Owen Luft Kånsert end sidste år.

Munden fryser ikke
Få meter derfra er et bord pakket med whisky, kaffe og flødeskum, så der kan laves Irish Coffee hos de fire veninder, som var de første til at placere sig ude foran andelskassen i Ansager onsdag formiddag.
– Det er koldt, men det er ikke munden, vi fryser. Vi får virkelig snakket igennem, ler en af kvinderne, som dukkede op klokken 10.45 og altså var blandt de første i køen.
Et nummersystem gør, at der holdes øje med, hvem der er nummer hvad. Men man skal være tidligere og tidligere ude år efter år.
– Sidste år mødte jeg først op klokken 8 om morgenen den dag, billetterne blev solgt, og så fik jeg nummer 40 i køen. Nu bliver man nummer 40 allerede klokken 18 om aftenen dagen før, siger en kvinde.

Fra Køge til Owen Luft
I Nordenskov er der skruet godt op for radioen i den campingvogn, hvor Inger Petersen, Bonnie Kristensen, Pia Dalgaard og Freddy Christensen sidder. Freddy har været med til Owen Luft Kånsert i alle år, også i de første år, hvor festivalen fandt sted på Øse Efterskole.
– Jeg har nogle børnebørn fra Letland på seks og 11 år, som skal med, for de blev helt vilde, da de var med første gang, selv om de slet ikke talte dansk. Det er trygt at have børn med, for der er aldrig ballade, og starter der noget, bliver det stoppet med det samme, siger Freddy Christensen.
Inger Petersen har oplevet at stå i kø med nogle festivalgæster fra Køge, som var kommet hele vejen til endagsfestivalen i Nordenskov, bare fordi de kunne se på internettet, at det var populært.
– Men det ER også hyggeligt. Jeg arbejder i hjemmeplejen, men har fri, når der er Owen Luft Kånsert, siger hun.
– Men alle de ældre, du tager dig af, har vel også selv billet til Owen Luft, ler Freddy.

To bananer og en cola
Campingvognene står side om side i Nordenskov, og i en af de andre sidder Michael Tjørnelund, Claus Loof Nielsen, Kristina Tjørnelund, Christina Mærsk Schalech og Henriette Tjørnelund. Og hunden Rollo.
Da Michael i sin tid mødte Henriette, og de blev kærester, var det en del af pakken, at han så måtte lære at tage med til Owen Luft, og det har han bestemt ikke haft noget imod. Selv om man må tage børn med, har Henriette og Michael besluttet, at den ene dag om året er uden børn. Det er deres voksen-aften.
– Det er så vigtigt med Owen Luft, og man må sørge for at få skrevet ind i ansættelseskontrakten, at man skal have fri til det og også fri til at sidde i kø til billetter, siger Henriette Tjørnelund.
– Det er dejligt, at vi har campingvognen. Vi skal spille Ludo, Partners, Olsen og Sorteper, og så er spørgsmålet, om vi kan få kvinderne ovetalt til at spille strippoker, ler Michael Tjørnelund.
19-årige Camilla Svendsen Matzen har taget sin 14-årige lillesøster Pernille med for at vente på billetter i år. De to piger kommer fra Ribe, så egentlig var det mere logisk at tage til Bramming, hvor der også er billetkø. Men i Nordenskov bor pigernes moster, som kommer med brænde til deres bål og mad til de to niecer, og dén luksus er værd at rejse efter.
Camilla og Pernille får 500 kroner fra hver af de personer, de køber billetter for. Ved siden af dem sidder 53-årige Conny Thøgersen fra Nordenskov, som synes, Owen Luft Kånsert er en del af det at bo i Nordenskov, og 38-årige Rita Huus Jørgensen fra Sig, som har medbragt to bananer og en liter cola til at klare sig gennem natten med.

Onkel Anders
I Nordenskov venter også familien Gade, som holder godt sammen. Anders Gade og hans to brødre har bragt deres koner og børn tæt sammen, og Ugeavisen Ansager-Helle møder Anders sammen med hans svigerinde Gitte Gade, der står sammen med sin datter, Rikke og niecen Tenna. De har medbragt en hestetrailer til billet-ventetiden i Nordenskov, og de er altid sammen ved Owen Luft Kånsert, men også ud over det.
– Jeg er glad for, at vi er så tæt på hinanden. Jeg er børnenes ”Onkel Anders”, og sådan har det bare altid været, siger Anders Gade.
Tenna og Rikke kan huske, hvor stort det var, da man nåede konfirmationsalderen og måtte begynde at være med til Owen Luft Kånsert helt til ud på aftenen og ikke kun til »børne-sluttidspunktet« klokken 18:
– Det er sjovt, for når man snakker med veninder, kunne de bare ALDRIG forestille sig at drikke sammen med derse forældre. Jeg ville synes, det var mærkeligt, hvis jeg ikke var fuld sammen med min mor den dag, siger Rikke Gade.

Børn alene i bilen
I Fåborg er vennerne Stine Frederiksen, Tilde Mortine og Anders Lund, alle 13 år, krøbet ind i en kassevogn, og de har fået instrukser i, hvordan de kan tænde bilen i løbet af natten, hvis der bliver for koldt, og de får brug for at varme bilen op. De to piger har været i bilen siden klokken 15.30 i eftermiddag, Anders kom ved spisetid, og de har hygget sig og snakket og spillet spil på deres smartphones.
– Vi har også fundet nogle buske at gå på toilet i, så alt er ok, siger Stine Frederiksen til sin mor, inden moderen forlader bilen for at gå hjem. Moderen er en af dem, som Stine Frederiksen køber billet for, og til gengæld betaler mor hendes billet.
Annonce