Annonce
Ugeavisen Faaborg

175 år med sang i Horne: Mandskors jubilæum udskydes til september

Horne Mandskor i vand til knæene ved Bøjden Camping under en sommerafslutning. Foto: Lars Skaaning
Et unikt jubilæum er i vente for Horne Mandskor, som 1. juni kan fejre 175 år. Selve jubilæumsreceptionen er dog udskudt til 19. september.
Annonce

Horne: 1. juni 1845 opfordrede den daværende pastor Bangs to døtre den lokale organist i Horne til at oprette et sangkor "til højnelse af den kirkelige sang". Dette var starten på Horne Mandskor, som i år altså kan fejre intet mindre end 175-års jubilæum.

- Jeg vil ikke rose os for at have højnet den kirkelige sang, men at koret har haft stor betydning for Horne Land, det hersker der ikke tvivl om, lyder det fra Jørgen Rasmussen, som har været korets dirigent i 47 år.

Koret har gennem årene optrådt ved adskillige kirkekoncerter og arrangementer på Fyn og som et festligt indslag ved private fester. Korets medlemmer tæller enkelte yngre sangere, men flertallet er mænd på mellem 60 og 80 år, hvor et overvældende flertal har sunget i over 30 år.

Traditionerne i Horne Mandskor indebærer, at der året igennem er faste aktiviteter. Sæsonen begynder i august med indtagelse af sildemadder, skipperlabskovs og brunsviger. Herefter følger optagelsesfesten i efteråret, hvor aspiranter bliver budt velkommen i koret med spisning af ål. Julen synges ind i Bøjestræde i Faaborg samt i diverse kirker i omegnen.

Julekoncerten i Horne Kirke i samarbejde med Horne Blandede Kor og Hornesymfoniorkester afsluttes med en fælles julefrokost i et nærliggende forsamlingshus. I det nye år er der torskespisning, forårskoncert, og sæsonen afsluttes med varmrøget laks, røget edderfuglebryst samt rygeost.

Et af højdepunkterne i Horne Mandskors historie fra nyere tid var, da koret i 2017 fik besøg fra Nairobi Chamber Chorus. Sammen gav de to kor en række koncerter og knyttede venskaber på tværs. Derudover har koret også været på rejser til blandt andre Færøerne og Litauen.

Som en del af jubilæumsfejringen har Horne Mandskor fået trykt et jubilæumsskrift, som beskriver korets lange historie og hverdag i både ord og billeder. Det kan der ses nærmere på, når jubilæet markeres 19. september, hvor koret håber på, at situationen er så normaliseret, at koret og inviterede kan samles til reception i Horne Forsamlingshus.

Jørgen Rasmussen dirigerer med vanlig energi fællessang ved korets 170-års jubilæum i Horne Skole. Foto: Lars Skaaning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce