Annonce
Ugeavisen Faaborg

40 år efter "hullet i jorden": Verdens bedste julekalender

Poul Nesgaard laver for tredje år i træk julekalender på P1. I år hedder den "Verdens bedste julekalender" - og det passer! Til venstre er det Poul Nesgaards medvært, Lise Præstgaard. Foto: Agnete Schlichtkrull, DR
Annonce

Husker du "Hullet i jorden"? Poul og Nulles tv-julekalender fra 1980.

Den er nok den mest omdiskuterede og mest udskældte julekalender nogensinde, fordi mange - ikke mindst børnene - ikke kunne se, at den havde noget med jul at gøre.

Faktisk hed den slet ikke "Hullet i jorden", men derimod "Jul og grønne skove". Men lige siden har alle bare kaldt den "Hullet i jorden".

Dengang var jeg 16 år, og jeg tror, jeg var en af meget få danskere, der faktisk var helt vild med den julekalender. Jeg elskede den.


I år hedder den "Verdens bedste julekalender", og den titel lover bestemt ikke for meget. Poul Nesgaards julekalender er både genial, underfundig, begavet og vildt morsom.


Det hænger nok sammen med, at jeg altid har været vildt begejstret for Poul Nesgaard og alt, hvad han har lavet af tv og radio for børn og unge, dengang jeg var barn og ung.

Siden blev han rektor for Den Danske Filmskole, og i mange år var han ikke rigtig en del af mit liv.

Nu er han blevet det igen. For tredje år i træk laver han julekalender på P1 - ja tænk, selv på P1 findes faktisk en julekalender.

I år hedder den "Verdens bedste julekalender", og den titel lover bestemt ikke for meget.

Poul Nesgaards julekalender er både genial, underfundig, begavet og vildt morsom.

På grund af corona sender han i år julekalenderen fra sit lysthus bagerst i haven med smuk udsigt over Lyngby Sø. Her har han fået den mest avancerede radiopult nogensinde stillet til rådighed af Danmarks Radio. I princippet er det radiopulten, der selv laver udsendelsen ud fra avancerede algoritmer - Poul Nesgaard skal blot interagere med den. For eksempel kan radiopulten selv ringe op til bestemte personer, ud fra hvad der bliver snakket om i lysthuset.

Når der findes en julekalender på P1, tænker man, at så må det være en julekalender, man bliver klog af.

Ja, det skal jeg da lige love for.

Konceptet er, at Poul Nesgaard hver dag får besøg af et par gæster, som hver især snakker om spændende emner som corona, klima, julen, klodens fremtid og livets store og små spørgsmål.

Og det er nogle af landets klogeste og mest interessante og spændende mennesker, han snakker med. Se bare her, hvem han har haft besøg af i det første 12 afsnit indtil nu:

Philip Faber, Povl Dissing, Henrik Bo Nielsen, Svend Brinkmann, Jeanette Varberg, Caroline Søeborg Ahlefeldt, Benno Blæsild, John Kørner, Sofie Risager Villadsen, Katinka, Lone Frank, Ditte Hansen, Anders Haahr Rasmussen, Mikael Bertelsen, Puk Damsgaard, Knud Romer, Kristina Hansen Jessen, Bisse, Ib Michael, Nikolaj Hübbe, Lotte Freddie, Simon Kvam, Kasper Holten ...

Vi glæder os til fortsættelsen!

Lise Præstgaard og Poul Nesgaard i "Verdens bedste julekalender" på P1. Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Når man hører noget, man ikke alene bliver klog af, men også kan smile og grine ad, ja så nærmer det sig det sublime.

Et af Poul Nesgaards mange talenter er netop dén dér underspillede, elegante, stille humor - som også rummer en høj grad af selvironi.

Som medvært har han i år Lise Præstgaard, der tidligere har været på Radio24syv. Hende har han fået stillet til rådighed af den avancerede radiopult, og langt hen ad vejen kan man ikke helt finde ud af, om hun er en computer eller et levende menneske.

I hvert fald er Lise Præstgaard på alle tænkelige måder Poul Nesgaards totale modsætning, men på trods af forskellighederne prøver de sammen at give lytterne en positiv udgang på det forfærdelige år 2020 ved at skabe verdens bedste julekalender.

Det lykkes på fornemste vis. Så du skulle tage og lytte med. Der kommer et nyt afsnit hver eftermiddag på P1, og ellers kan du finde hele julekalenderen - og Poul Nesgaards julekalendere fra 2018 og 2019 - som podcast inde på DR's arkiv.

Hvert afsnit varer en halv time, så bare på én sæson får du 12 timers begavet og livsklog underholdning.

God fornøjelse og glædelig jul!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce