Annonce
Ugeavisen Faaborg

Aastrups ældste fylder 100 år: - Det føles næsten helt uvirkeligt

Jorine Andersen runder snart de 100 år. Billedet her er taget omkring 1995 og opbevares i folkemindesamlingen, hvor Jorine har været aktiv i mange år. Privatfoto
Jorine Andersen har boet i Aastrup og omegn hele sit liv. 7. februar bliver hun 100 år - og det er næsten ikke til at forstå, hvis hun selv skal sige det.
Annonce

Aastrup: - Det er ikke til at forstå, at man er blevet så gammel. Heldigvis er jeg både rask og har min hukommelse, men det føles næsten helt uvirkeligt, lyder det fra Jorine Andersen, Aastrup.

7. februar fylder hun intet mindre end 100 år.

Normalvis ville Ugeavisen naturligvis have aflagt fødselaren et besøg på Møllehøj i Aastrup, hvor hun bor, men det er ikke så nemt, når coronavirussen hærger.

- Nej, det er en underlig og lidt kedelig tid, vi lever i lige nu, erkender Jorine Andersen, som dog gerne deler lidt anekdoter fra de 100 år, der snart er gået.

Hun blev født i 1921 og voksede op på Lundely på Svendborgvej mellem Aastrup og Pejrup. Det var Jorines forældre, der fik den bygget.


Jeg kan huske en gang, da jeg kom ned til min kusine og skulle lege ude i haven. Men det varede ikke længe, inden jeg stod i køkkenet og hjalp til. Jeg kunne slet ikke finde ud af at lege.

Jorine Andersen


Jorine var ældste pige i en søskendeflok på 10. Så der var altid nok at se til.

- Jeg skulle jo hjælpe til. Jeg kunne ælte en franskbrødsdej, da jeg var seks. Og der var altid noget at gøre. Jeg kan huske en gang, da jeg kom ned til min kusine og skulle lege ude i haven. Men det varede ikke længe, inden jeg stod i køkkenet og hjalp til. Jeg kunne slet ikke finde ud af at lege, griner Jorine Andersen.

Annonce

Flyttede ind på Gamskærgaard

Skoletiden foregik i Pejrup. Og da hun var blevet konfirmeret, var det tid til at tjene sine egne penge. Hun skulle ud at tjene som ung pige i huset - og det var hun i flere familier.

Den 23. juni 1945 blev Jorine Andersen gift med Søren Andersen, søn fra Gamskærgaard. Parret flyttede ind på gården og deltog i den daglige drift der.

Sammen med Søren har Jorine to sønner. Og siden er der også kommet børnebørn og oldebørn til.

Efter 18 års ægteskab døde husbonden desværre. Og Jorine giftede sig ikke igen.

- Nej, det var ikke lige til at finde så god en mand igen, siger hun.

I 1992 fik Jorine Andersen bygget sig et hus på Møllehøj, hvor hun bor i dag.

Annonce

Et aktivt liv

Igennem årene har Jorine Andersen blandt andet været aktiv i husholdningskredsen og menighedsrådet. I mange år blev der også lagt timer i folkemindesamlingen, indtil synet ikke længere kunne være med.

- Jeg har altid været rask og rørig og ikke god til at sidde stille. Men i dag passer jeg mest mig selv og ser lidt fjernsyn, når jeg gider, siger Jorine Andersen, som dog ikke er ensom.

- Nej, der er heldigvis mange, der er gode til at kigge ind forbi engang imellem. Og så vender vi lige verdenssituationen, siger hun.

Egentlig var der planer om at invitere familien til en 100-årsfest i forbindelse med den forestående festdag, men det kan ikke lade sig gøre på grund af coronasituationen.

Men mon ikke de to sønner i hvert fald stikker hovedet forbi, spår fødselaren.

- Men den dag kommer de til at sørge for det hele. Der vil jeg ikke stå med noget, lyder det fra fødselaren med et grin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Knud Paustian fylder 80

Annonce